Je zou bijna denken dat de Tiny Houses beweging al ruim vijftien jaar in Nederland is, maar het eerste legale Tiny House is nog maar in 2016 neergestreken. Uit onderzoek blijkt dat Nederland inmiddels 89 projecten telt waar gewoond mag worden in een Tiny House. Op de website ‘Marjolein in het klein’ vind je een overzicht van deze projecten, met links naar meer informatie.
Noord-Brabant aan kop
In iedere provincie in Nederland vind je meerdere Tiny House woonprojecten, maar er zit best veel verschil in de provincies wat aantallen betreft. Noord-Brabant loopt aan kop met 16 woonprojecten die al gerealiseerd zijn of momenteel in aanbouw zijn en er komen er naar alle waarschijnlijkheid nog eens 8 aan. Zuid-Holland is de laatste jaren flink ingelopen en telt er inmiddels 21. Onderaan de lijst bungelt Utrecht met maar 4 woonprojecten gerealiseerd en helaas niets concreets op komst.
Steeds meer permanente projecten
Sommige gemeenten beschouwen Tiny Houses per definitie als een tijdelijke, verplaatsbare woonvorm. Dat is het natuurlijk niet, Tiny Houses kunnen ook prima permanent gebouwd worden op een eigen kavel of kavel in erfpacht. Dat maakt de financiering van deze kleine woningen ook een stuk haalbaarder voor een bredere doelgroep.
Uit de data is op te merken dat steeds meer gemeenten de voorkeur geven aan permanente locaties voor Tiny Houses: 32 van de 89 woonprojecten zijn permanent vergund. In veel gevallen geeft de gemeente kavels uit, maar er zijn ook CPO projecten bij waar de bewoners gezamenlijk de grond kopen en de Tiny Houses ontwikkelen. En er zijn projecten van woningbouwverenigingen bij.
Er vroeg bij zijn blijft belangrijk
De projecten die in het ‘Tiny Houses in Nederland‘ overzicht staan en die meegenomen zijn in het onderzoek van Marjolein in het klein, zitten in de meeste gevallen al vol. Vooral wanneer het gaat vaak om burgerinitiatieven waarbij een groep mensen gezamenlijk de handschoen oppakt en in gesprek gaat met de gemeente om een woonlocatie te bemachtigen, is er dikwijls een wachtlijst van aspirant bewoners tegen de tijd dat het eerste huisje er staat. Er zijn veel mensen op zoek, dus vroeg aansluiten bij initiatieven en de ontwikkelingen goed in de gaten houden is de sleutel tot succes.
Om Tiny House woningzoekenden daarbij te helpen is er het Register van (aspirant) Tiny House bewoners. Dit is een nieuwsbrief die iedere twee weken verstuurd wordt aan de abonnees, waarin alle nieuwtjes en ontwikkelingen staan. Dat kan gaan om een Tiny House met grond die te koop of te huur wordt aangeboden, een nieuwe initiatiefgroep die leden zoekt, of een bericht uit een raadsvergadering waarin de politiek blijk geeft van interesse in Tiny Houses.
Het lidmaatschap op deze nieuwsbrief kost € 25,- per jaar en je hebt ook toegang tot een uitgebreid overzicht per provincie met daarin alle nieuws en initiatieven van de afgelopen jaren.
Meer weten? Zie:
Geef een reactie