Biobased bouwen is een verzamelnaam voor bouwtechnieken, waarbij gebruik wordt gemaakt van materialen die in de natuur worden gevonden en in de natuur terug kunnen groeien. Tiny House pioniers willen graag een duurzaam huisje. Natuurlijke materialen staan dus hoog op hun verlanglijst. Kees van Wuyckhuyse is een van de voortrekkers op het gebied van biobased bouwen. De oprichter van Greenhuus vertelt enthousiast over de razendsnelle groei van de sector.
GreenHuus – foto door Maya Pajovic, FotoGenic
De architect, interieurarchitect en innovator richt zich met zijn bureau op bio-ecologische projecten en producten. Kees legt uit: “We houden rekening met zo veel mogelijk aspecten die met bouwen en wonen te maken hebben. Je kijkt vanuit de plek, de bewoner/gebruiker, de materialen en de ecologie.”
Maar wat is biobased bouwen nou precies: “Er is in 2012 een definitie opgesteld door de Europese Unie: De Biobased Economy (BBE) is een economie die gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie inzet voor niet-voedseltoepassingen. Een economie die biomassa toepast voor de productie van materialen, chemicaliën, transportbrandstoffen en energie (elektriciteit en warmte). In de Europa 2020-strategie wordt gepleit voor een bio-economie als hoeksteen voor slimme en groene groei in Europa.”
GreenHuus – foto’s door Maya Pajovic, FotoGenic
In de bio economie is aandacht voor alle aan biomassa gerelateerde onderwerpen, inclusief life sciences, ecologie, visserij, land- en bosbouw, voedsel, biotechnologie, biochemie en –energie. “Het gaat om het gehele biomassasysteem in de brede zin. Dit idee is sterk gekoppeld aan een andere bekende term: ‘cradle to cradle’. Deze term is bekend geworden door een boek uit 2002 van William McDonough en Michael Braungart “
‘Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things.’.
Hennep isolatie – foto van Hempflax
Hout, bamboe, gras, hennep, vlas en meer
Kees is enthousiast aanjager van biobased bouwen: “Het is volgens mij de enige manier om een duurzame groei te verwezenlijken. Daarnaast zorgt biobased bouwen in het algemeen voor een volhoudbare samenleving. De toepassing van biobased materialen zorgt voor een prettiger binnenklimaat in onze gebouwde omgeving.”
Hout (onbehandeld) is het meest gebruikte materiaal. Maar ook bamboe, gras, hennep en vlas worden steeds vaker toegepast. En er zijn veel materialen met toekomst. “Ik geloof heel erg in hennep voor isolatie en het maken van plaatmateriaal. Dit laatste kan ook gemaakt worden van reststromen uit de agri-sector. Maar vergeet bijvoorbeeld wier ook niet. Daarnaast zijn er allerlei gemodificeerde houtachtige producten in opkomst. Dit blijft hout maar er zijn stoffen aan toegevoegd om ze bestendiger te maken.”
Vlas isolatie – foto van Isovlas
Ook in de Tiny House bouw zijn biobased bouwmaterialen super geschikt. Kees zegt: “Hierbij is hout natuurlijk het belangrijkste product maar denk ook aan de juiste biobased isolatie. Ik kom nog bijna altijd steen- en glaswol tegen als isolatie. Gebruik liever houtwol of nog beter hennep als isolatie. Een Tiny House kan 100% biobased gemaakt worden. Zelfs de ‘spijkers’ en schroeven kunnen tegenwoordig van hout worden gemaakt. Dat is de toekomst en zo doen wij het dus ook in onze GreenHuusjes.”
Foto: bamboe verkeersbord Dura Vermeer
Landelijke bouwers doen mee!
Maar ook grote aannemers verdiepen zich in de nieuwe mogelijkheden van natuurlijke materialen. Op en langs de N231 in Amstelveen legt Dura Vermeer in opdracht van de provincie Noord-Holland een biobased proeftuin aan. In de proeftuin, van uiteindelijk zo’n 850 meter lengte, worden de komende 10 jaar zoveel mogelijk biobased materialen getest, zoals bermgras, bamboe, suikerriet en hars.
De weg en het fietspad worden voorzien van 9 proefvakken met verschillende soorten asfalt. Ook worden verkeersborden van gelamineerde bamboestroken, lichtmasten van bioplastic en biobased producten als natuurvezels in markeringen en verlichtingsmasten getest.
In deze proefvakken worden materialen vast ook materialen ontwikkeld, die hun weg zullen vinden naar de Tiny House bouwers. Blijf ze volgen!
Bron: greenhuus.nl, duravermeer.nl
Geef een antwoord