Babette Hendryckx heeft dit jaar voor haar eindwerk onderzoek gedaan naar hoe ze Tiny Houses lichter kan maken zonder in te boeten op vlak van wooncomfort. In samenwerking met Tiny House Belgium heeft ze een uitgebreid onderzoek opgezet en heel wat data en mogelijkheden onderzocht. Babette wil de opgedane kennis graag delen met het grotere publiek, daar werken we bij TinyFindy graag aan mee. De tekst en afbeeldingen hieronder zijn door haar aangeleverd. Geweldig dat je deze kennis met ons deelt Babette!
Elke Tiny house bouwer komt op een bepaald moment met de rijzende vraag :” is mijn huisje niet te zwaar om te transporteren op de openbare weg ?”. Hier in België zijn er namelijk een aantal regels omtrent tiny houses en dat is dat de verplaatsbare huisjes niet meer dan 3500 kg mogen wegen om op de weg te mogen rijden. Een best krap getal als je het mij vraagt. Hoe je het lichter kan maken ? Wel, daar probeer ik jullie een antwoord op te geven aan de hand van mijn onderzoeksproject Thin Tiny!
Thin Tiny ? Ja, je hoort het goed. Gedurende een halfjaar ben ik op zoek geweest naar hoe je die kleine, gezellige huisjes nu lichter kan maken zonder in te boeten aan wooncomfort, materiaalgebruik of grote investeringen. Wat aanvankelijk startte als een relatief “simpele” opdracht, eindigde in een hels avontuur met een bombardering aan mogelijkheden, materialen,… Elke laag werd afzonderlijk onderzocht, rare combinaties werden gemaakt en er werd inspiratie gehaald uit de meest vreemde bouwstructuren in de zoektocht naar betere alternatieven. Conclusie na 6 maanden onderzoek is dat dit de belangrijkste factoren zijn om op te focussen : skeletbouw, isolatiegebruik en stijfheid.
Hout blijkt na het onderzoek nog steeds de lichtste en meest voordelige optie te zijn om het skelet van jouw huisje te bouwen. Andere opties zoals staal, houtschakelbouw, hybride constructies werden onder de loep genomen en bleken niet de meest ideale oplossing te bieden. Het warme, lekker ruikende hout is dus de aanhouder!
De volgende factor op het lijstje is isolatie. Natuurlijke materialen nemen een groter soortelijk gewicht in dan synthetische materialen. Om wel bij de groene gedachte te blijven, gebruiken we nog steeds het liefst natuurlijke opties. Hierbij is dan vooral katoenisolatie de grote winnaar omwille van zijn lichte volumieke gewicht, maar uitstekende isolerende waarden.
Naar stijfheid toe, kan je opteren om te werken met een massief houten paneel dat zowel de functie van uitstijvende plaat als binnenafwerking op zich neemt. Dit zorgt er meteen voor dat je een bouwlaag kan overlaten en de opbouw dus sneller verloopt in je huisje ! Heb je liever geen houtlook afwerking aan de binnenkant, dan kan je deze afwerken met een likje verf, een leuk behangmotiefje of andere creatieve invullingen ! Want geef toe, als tiny house bouwer, moeten we met alles creatief zijn.
Voor wie dan volledig next level wil gaan, zijn er ook lichtgewicht gevelbekledingen in de aanbieding.Het gebruik van een open gevel zorgt dat er minder materiaal moet gebruikt worden en dus ook hier nog wat kan ingewonnen worden op vlak van gewicht . Thermisch verduurzaamd hout is hierbij een aanrader omwille van de vele voordelen zoals gewicht, vochtbestendigheid, prijs, kwaliteit,…
Is dit niet volledig je ding ? Geen paniek. Thin Tiny biedt een overzicht van alle mogelijke lichtgewicht afwerkingen voor zowel interieur als exterieur zodat voor elke stijl een oplossing kan aangereikt worden! Meer info kan je altijd terugvinden in mijn dossier, waar mijn volledige proces tot in detail uitgeschreven staat!
Tekst en afbeeldingen: Babette Hendryckx
Marianne van de Velde zegt
Hallo Babette,
Enige tijd geleden kwamen bij Tiny House huisjes van karton voorbij. Duurzaam, isolerend en licht. Heb je deze optie ook meegenomen in je onderzoek? Of is jouw hout/katoen constructie nog lichter?
Groeten,
Marianne van de Velde
Martin Grevers zegt
Is er een geprinte versie beschikbaar van je onderzoek?