We moeten natuurlijk alles doen om CO2 uitstoot tegen te gaan. Het getuigt immers van goed rentmeesterschap om de aarde in haar best mogelijke conditie over te dragen aan de volgende generaties. Maar we zien ook dagelijks de gevolgen van de klimaatverandering en daar moeten we misschien ook wel iets mee. Veranderende temperaturen, extreme regenval, stijging van de zeespiegel.. een beetje vooruitdenken kan geen kwaad.
Rob Buiter maakte een wetenschappelijke analyse van een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dit is de overheidsinstantie die voor het Rijk het natuur-, milieu- en ruimtebeleid analyseert. Zijn bevindingen raken ook de wereld van Tiny Houses.
In de steden- en huizenbouw moet anders worden ontwikkeld. Drs. Willem Ligtvoet van PBL vertelt dat de toename van hittestress in de steden een belangrijk probleem is. “We zullen goed moeten nadenken over het koelen van huizen om pieken in de sterfte in de zomer te voorkomen.” Onze steden moeten anders worden ingericht. Steden zijn zogenoemde ‘hitte-eilanden’, die al gauw enkele graden warmer zijn dan de omgeving. Dat soort effecten kun je voor een deel beperken door meer groen in de steden te plannen. Tiny House bewoners denken en doen groen: groene gevels, groene daken, een moestuin, agroforestry of de aanleg van eigen productiebos. Het zijn allemaal mogelijkheden voor de Tiny House bewoner om de stedelijke omgeving groener te maken.
Wonen op het water is al eeuwenoud, maar dankzij de klimaatverandering heeft het een nieuwe dimensie gekregen. Onder andere vanwege de verwachte toename van hevige regenval moeten planologen bij de stedenbouw meer en meer rekening houden met waterberging. Die berging kan in de vorm van een min of meer natuurlijk meer worden aangelegd in nieuwe woonwijken, maar steeds meer steden ontdekken dat je ‘op’ die waterberging net zo goed activiteiten kunt ontwikkelen, zoals het bouwen van drijvende woningen. De zes ‘water kavels’ in de Delftse wijk Harnasch polder zijn daar een goed voorbeeld van. Maar ook de duurzame drijvende wijk SCHOONSCHIP in Amsterdam belooft een mooi waterdorp te worden.
Zelfs Tiny House dorpjes op pontons zijn mogelijk. En misschien krijgen we binnenkort wel het eerste amfibie Tiny House. Geschikt om mee te rijden en te varen..
De gevolgen van klimaatverandering zetten ons aan het denken. Groei van hitte-eilanden in en om de steden en overmatige regenval vragen om een reactie. Tiny House bewoners kunnen hierin een rol spelen door groen te denken en doen en stedelijke waterberging een woonfunctie mee te geven.
Voor de volledige analyse van Rob Buiter, klik hier: Kosten en kansen van klimaatverandering
Auteur: Ir. Marcel van Mierlo
Bron: Hetkanwel, Wyke Potjer
Geef een reactie