Vanaf januari 2024 treedt de Omgevingswet, na vele malen uitgesteld te zijn, dan toch eindelijk in werking. Deze nieuwe wet is gemaakt om een hele sloot (26!) oude wetten rondom onder andere wonen, bouwen en ruimtelijke ordening te vervangen. Ook moet de wet meer kansen bieden voor innovatie en burgerparticipatie. Maar welke kansen zijn dit dan, en met welke wijzigingen moet je als toekomstig Tiny House bewoner of bouwer rekening houden? Dat is het thema van het webinar ‘De Omgevingswet en Tiny Houses’ die op zaterdagmiddag 16 december wordt gehouden.
Gastspreker: Marjolein Berghuis
De eerste presentatie gaat voornamelijk over de bouwtechnische eisen die het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) met zich meebrengt. Het Bbl vervangt per 1 januari ’24 het Bouwbesluit 2012. Voor dit onderwerp heb ik Marjolein Berghuis, senior specialist bouwregelgeving van Nieman Raadgevende Ingenieurs, bereid gevonden om te komen spreken. Marjolein is o.a. auteur van de Handreiking Tiny Houses voor gemeenten, een geweldig nuttig document en must-read voor zowel ambtenaren vergunningen en iedereen die een Tiny House wil (laten) bouwen.
“Als senior specialist op het gebied van bouwregelgeving voer ik vooral werkzaamheden uit die te maken hebben met het Bouwbesluit en het (toekomstige) Besluit bouwwerken leefomgeving. Hierbij kunt u denken aan het uitvoeren van toetsingen en onderzoeken, het uitwerken van gelijkwaardige oplossingen en het beantwoorden van allerlei vragen die via de Helpdesk Bouwbesluit of op een andere manier binnenkomen. Daarnaast ben ik (mede) auteur van diverse publicaties en artikelen met betrekking tot de bouwregelgeving.”
Gastspreker: Frans Soeterbroek
Wanneer je een Tiny House wilt bouwen, maar als je ook een plek wilt waar je in je nieuwe huisje kunt wonen, dan komt er vaak gemeentelijk lobby werk bij kijken. Tiny House initiatiefgroepen hebben er heel erg baat bij om te weten welke ruimte en kansen de Omgevingswet biedt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om op de juiste momenten input te leveren wanneer er nieuw beleid gemaakt wordt. Frans Soeterbroek weet als geen ander waar de kansen liggen en wat de aandachtspunten zijn.
“Frans Soeterbroek alias de Ruimtemaker is als socioloog actief in de wereld van ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling. Hij heeft zich gespecialiseerd in het versterken van de rol van de burgers ten opzicht van overheid en markt. Daarvoor hanteert hij benaderingen als maatschappelijke gebiedsontwikkeling en samen stad en gemeenschap maken. De afgelopen jaren is hij zich gaan verdiepen in de vraag wat invoering van de Omgevingswet betekent voor de burger en voor initiatiefnemers en vooral hoe zij lokaal greep kunnen krijgen op de invoering van de wet. Op www.deruimtemaker.nl vind je blogs en links naar publicaties van zijn hand over dit thema.”
In dit webinar zal Frans vooral ingaan op de consequenties van de wet voor de kleine initiatiefnemer en hoe je je lokaal kunt en moet organiseren zodat de omgevingswet voor je en niet tegen je gaat werken.
De kosten voor deelname aan dit webinar zijn € 10,-. Aanmelden kan via: https://www.marjoleininhetklein.com/product/webinar-de-omgevingswet-en-tiny-houses/