Met de opkomst van Tiny Houses heeft ook de off-grid markt wereldwijd een enorme groei doorgemaakt. Off-gridcentrum in Wierden adviseert sinds 2019 over off-grid wonen en levert producten, die je daarbij kan gebruiken, zoals zonnepanelen, accu’s, composttoiletten, waterfilters en vaste waterzuiveringsinstallaties. Een heel breed assortiment, waar veel kennis achter verborgen gaat. Alle reden om van oprichter en off-grid pionier Nander Knobben te horen hoe de off-grid markt zich ontwikkelt.
Begonnen op een zolderkamer
Ik kan me nog goed herinneren dat ik op mijn zolderkamertje achter mijn net iets te oude laptop zat en besloot om een website te bouwen. Het onderwerp wist ik al. Ik merkte namelijk dat de haast van de maatschappij me steeds meer tegen ging staan. Ik wilde in de natuur zijn, ik wilde buiten leven!
Geïnspireerd door artikelen over onafhankelijkheid en zelfvoorzienend leven, besloot ik meer onderzoek te doen. Maar dat viel niet mee. Om echt goede informatie over dit onderwerp te vinden, was een beste klus in die tijd. Hier moest wat aan veranderen, vond ik. Ik besloot om een platform te bouwen met interessante informatie over financiële onafhankelijkheid, klein wonen, eigen groente verbouwen en off-grid energie. Ik wilde mensen informeren, ze inspireren en helpen hun plannen te realiseren.
Off-grid kennis delen is super belangrijk
Ik ontmoette mensen die mijn mening deelden. Er ontstonden interessante gesprekken, podcasts en interviews. Elke uitwisseling leerde mij dat het buitenleven voor veel meer mensen interessant was. Toch waren het vaak enthousiastelingen die tegen dezelfde problemen aanliepen.
Er waren nog weinig leveranciers en nog minder particulieren die verstand hadden van de werking van bijvoorbeeld zonne-energie systemen met een thuisbatterij of de filtering van regenwater naar schoon drinkwater. Zelf heb ik een achtergrond in de caravan- en campertechniek en was dus al bekend met kleine off-grid systemen voor bijvoorbeeld campers.
Mijn eerste echte klus
Terwijl ik mij op allerlei vlakken van het off-grid leven aan het ontwikkelen was, kwam ik in contact met een jong en ondernemend stel uit Hengelo. In die tijd was het echt een bijzondere keuze om een Tiny House te bouwen. Er was weinig over bekend, maar onverschrokken als ze waren, gingen zij de uitdaging niet uit de weg.
Tijdens een kop koffie in de werkplaats waar het Tiny House gebouwd werd, kreeg ik de vraag of ik hun Tiny House volledig off-grid wilde maken. Ze hadden geen aansluiting voor water, riool en stroom. Een uitdaging, maar wel een uitdaging waar ik ondertussen ervaring mee had opgedaan en ik had heel veel zin om mijn tanden erin te zetten. Mijn eerste echte klus was een feit!
Een paar maanden later had dit stel vrijwel geen vaste lasten meer en was volledig onafhankelijk van het net geworden. Dat we het Tiny House volledig off-grid hebben gekregen, gaf een kick die ik niet snel zal vergeten en ik had gelijk het gevoel: dit wil ik meer en vaker doen.
Zo zijn we begonnen om één plek en één winkel te creëren die kan helpen bij een onafhankelijk en zelfvoorzienend leven. In 2019 was het Off-gridcentrum een feit.
Geen last meer van schommelende energieprijzen
Met het Off-gridcentrum helpen wij mensen om onafhankelijk te worden van energieleveranciers, netaanbieders en schommelende marktprijzen. We doen dit voornamelijk voor mensen die een nieuw avontuur beginnen op een plek waar geen nutsvoorzieningen zijn, zoals off-grid Tiny Houses of boshuisjes. Ook helpen we avonturiers die emigreren naar landen zoals Portugal, Spanje of Curaçao.
Door de toegenomen energiekosten worden off-grid energiesystemen ook interessanter voor de “gewone” woningmarkt in Nederland. Er is een flinke toename van mensen die meer onafhankelijk willen worden van de bestaande nutsvoorzieningen. Ze zijn zich bewust van hun afhankelijkheid van de huidige aanbieders en gaan op zoek naar passende alternatieven.
Off-grid Tiny Houses: groeimarkt
In januari 2019 zijn we begonnen op de Tiny House markt. Op deze markt had je toen nog maar een handjevol bouwers en weinig tot geen aanbieders toegespitst op de off-grid leefstijl. Nu 4 jaar later is de markt een stuk gegroeid. Niet alleen Tiny Houses zijn steeds bekender geworden, maar ook andere aanverwante markten hebben een vlucht genomen. Hier heeft de Tiny House markt ook van kunnen profiteren.
Zo zijn thuisbatterijen veel goedkoper geworden door nieuwe technologieën. Ook heeft de grote wereldwijde vraag gezorgd voor gigantische schaalvergroting. Sinds corona is ook de vraag naar camper en camper accessoires ontploft. Hierdoor zijn er veel aanbieders bij gekomen van tiny living producten. Wij hebben bijvoorbeeld sinds kort ook mooie houten toiletten in ons assortiment.
Door de stijgende energieprijzen worden mensen creatief en bedenken allemaal alternatieve manieren om energie te besparen die ook in Tiny Houses worden toegepast om zichzelf warm te houden. Als bedrijf zien wij de ontwikkeling in het productaanbod. Naast onze zoektocht naar nieuwe producten die mensen kunnen helpen, ontwikkelen wij zelf ook steeds meer producten.
Groeien met behoud van kwaliteit
De afgelopen jaren zijn we hard gegroeid. In 2019 begon ik dit bedrijf alleen, inmiddels doe ik dit samen met 20 collega’s. Het team is snel gegroeid. De grootste uitdaging is om de juiste collega’s te vinden en deze de juiste kennis bij te brengen over deze unieke markt. Op de momenten dat de energie- of gasprijzen stijgen, zie je dat de vraag naar off-grid groter wordt. Aanvragen zijn er genoeg, de kunst is om kwaliteit te behouden naarmate het team en het aantal klanten groeit.
Met gepaste trots
Het is waanzinnig dat we nu een magazijn van 500m2 hebben waarin we alle systemen kunnen klaar maken voor ze plug en play naar de klant gaan. Maar meer dan een mijlpaal is dit niet. De grootste highlights zijn namelijk zonder uitzondering de verhalen van de klanten. Ik denk dat wij oprecht de leukste klanten hebben die een bedrijf zich kan wensen.
Hoe mensen bij ons in de showroom komen, aan tafel gaan zitten en onder het genot van een bak koffie hun droom met ons delen. De hulpvraag: een volledig energiesysteem op maat. En dat we het dan voor elkaar krijgen om dit precies aan de wensen van de klant te laten voldoen. Van droom naar realisatie, We krijgen blije foto’s van prachtige off-grid systemen uit Frankrijk, Portugal maar ook uit Nederland.
Dat geeft elke keer toch weer een enorme kick, als je mensen kan helpen die een nieuw level van vrijheid bereiken. Ook hebben wij klanten die in een “normaal” huis wonen en een off-grid systeem of thuisbatterij aanschaffen. Ik heb meerdere klanten die hun energiekosten met onze hulp van 400 euro per maand naar geen kosten hebben gebracht, en zelfs situaties waar klanten gingen verdienen met hun opgewekte energie. Een energierekening van 0 is voor ons absoluut geen uitzondering meer. Maar toch, elke keer dat het lukt herinner ik me mijn initiële doel: Mensen informeren, ze inspireren en helpen hun plannen te realiseren!
Nander’s visie op de toekomst
We zien dat de Tiny House markt ontzettend aan het groeien is en dat er allerlei verschillende bedrijven met verschillende initiatieven ontstaan. Die doen hele toffe dingen maar we zien ook dat de groei op bepaalde plekken stagneert, omdat mensen geen plek kunnen krijgen voor een Tiny House. We hopen dat dat de komende jaren beter zal gaan. Wij merken wel dat er steeds meer klanten bij ons komen, die al een plek hebben voor een Tiny House. Toen wij begonnen had bijna niemand een plek. Ik denk dat dit een van de grootste uitdagingen zal blijven voor toekomstige Tiny House bewoners. Ik hoop dat gemeenten en projectontwikkelaars blijven meedenken, want de behoefte aan klein en duurzaam wonen wordt steeds groter.
Wij geloven dat Tiny Houses een oplossing kunnen zijn voor het woonprobleem, maar ook een middel om minder financiële lasten te hebben. Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens, die minder ruimte nodig hebben, een Tiny House kan daarvoor perfect zijn. Als je off-grid wilt gaan, heb je wel een extra uitdaging in je overleg met de gemeente. Je moet het toch eens worden over het al dan niet aanbrengen van voorzieningen, zoals elektriciteit, water en riolering en nog niet iedere gemeente is daarop ingesteld. Onze rol is om mensen zoveel mogelijk te ontzorgen. Op het moment dat ze groen licht hebben van de overheden willen wij zo snel mogelijk de juiste spullen kunnen leveren. De mensen kunnen op deze manier zo snel mogelijk het onafhankelijke en zelfvoorzienende woongenot met een paar aansluitingen minder beleven. Wij hopen dat steeds meer te kunnen doen.
Geef een antwoord