Op 30 september 2016 organiseerde Woningstichting Den Helder een informatieavond over Tiny Houses, om eens te peilen of er interesse voor deze charmante en innovatieve woonvorm was in de gemeente. Een gewone woensdagavond, maar tot verbazing zat de zaal vol. Ruim 125 geïnteresseerden luisterden naar een lezing van Marjolein Jonker en Monique van Orden en deden actief mee met de aansluitende workshop. Dit had het team van Woningstichting Den Helder nog niet eerder meegemaakt, wat was hier aan de hand?
Dat er zoveel mensen op een vrije doordeweekse avond naar een informatiebijeenkomst van Woningstichting Den Helder kwamen was een duidelijk signaal dat er iets met deze woonvorm gedaan moest worden. Aan de slag dus, dat kun je wel aan Marion van den Broek en Sander Quartel overlaten. Vol enthousiasme stortten zij zich in de wereld van Tiny Houses om een prachtig project te realiseren: Tiny House Den Helder. De Falgatuinen is een gebied waar vroeger flatgebouwen stonden wat getransformeerd is naar een parkachtige omgeving. Daar realiseert Woningstichting Den Helder maar liefst 35 ruime kavels (ca. 600 m2) voor mensen met een eigen Tiny House. De bewoners van de huisjes kunnen kiezen voor een wateraansluiting en Wifi. Maar er komt geen aansluiting op het elektriciteit- en gasnet, en ook niet op het openbare rioolsysteem. Elektra en afvalwaterzuivering moeten de bewoners dus zelf organiseren. Inmiddels zijn er nog maar 17 kavels vrij en stromen mensen uit heel Nederland naar Den Helder om deel te worden van dit unieke Tiny House wijkje.
Woningstichting Den Helder werkt nauw samen met de gemeente in dit permanente woonproject. Je leest het goed, dit gaat niet om een tijdelijke locatie, de bewoners mogen hier permanent een kavel pachten of huren. Momenteel is het wachten op de wijziging van het bestemmingsplan welke naar verwachting in juni rond zal zijn. Dan zullen de eerste Tiny Houses gebouwd of geplaatst worden en start het project met een expo. De expo dient om mensen te laten kennismaken met Tiny Houses en zal maximaal anderhalf jaar duren, waarin Woningstichting Den Helder en de bewoners diverse activiteiten zullen organiseren. Zodra de bestemmingsplanwijziging rond is kunnen de eerste huisjes gebouwd worden.
Een woningstichting levert meestal grond en woning, dit project heeft een andere insteek. De kavels worden verpacht of verhuurd en de bewoners moeten zelf hun Tiny House bouwen of kopen. Daarmee beoogt Woningstichting Den Helder de juiste doelgroep te trekken. Sander: ‘huren is vrij risicoloos, we zoeken mensen die hun nek willen uitsteken en echt gaan voor deze manier van wonen’. Ze zoeken mensen die met hart en ziel geloven in de Tiny House filosofie en er samen een leuke buurt van willen maken. Eenvoudig wonen en leven met een kleine ecologische voetafdruk. Veel buiten willen zijn en van tuinieren houden (met een kavel van 600 m2 moet je ook best de handen uit de mouwen steken!). Marion en Sander houden intake gesprekken met aspirant bewoners en wanneer er serieuze interesse en mogelijkheden zijn, kan de aspirant bewoner een vrijblijvende optie op een vrije kavel nemen. De mensen die nu al een optie hebben genomen zoeken elkaar al op; er is een Facebook groep opgericht en een workshop helofytenfilter bouwen georganiseerd. De bewoners komen uit Den Helder maar ook van ver, zelfs zo ver als Peru. Marion: ‘we hebben een Nederlands stel dat nu in Peru woont, maar terug naar Nederland wil komen en zich hier in Den Helder wil vestigen. Ze willen graag een stro-leem huisje bouwen, dat vinden we geweldig!’.
Het wordt een Tiny House wijkje met allemaal verschillende huisjes in een groene omgeving. De huisjes hebben maximaal 32 m2 vloeroppervlak en er worden goede afspraken gemaakt over het plaatsen van bijgebouwen zoals fietsenschuurtjes en plantenkasjes. Het wijkje moet niet de uitstraling van een tuincomplex krijgen. Naast de diversiteit in Tiny House zal er ook een hele diverse groep bewoners komen. Marion: ‘We vinden het zo jammer als er in projecten slechts op bepaalde doelgroepen wordt gericht. We zien dat er hele uiteenlopende mensen en verschillende leeftijden op dit project af komen en dat dat juist heel erg leuk samen gaat. Bijvoorbeeld bij de workshop helofytenfilter bouwen die we voor de bewoners georganiseerd hebben’.
Voor mensen die slechts goedkoop willen wonen is het project niet bedoeld. Woningstichting Den Helder is wel in gesprek met een bank om te kijken of het mogelijk is om een financiering voor de bewoners bereikbaar te maken, door zo gunstig mogelijke voorwaarden af te spreken. Woningstichting Den Helder gaat twee eigen Tiny Houses verhuren. Het gaat om het ‘vissershuisje’ (zie afbeelding hieronder) en het ‘rupshuisje’, ontwerpen van architecten Jetty en Maarten Min van Min2 bouw-kunst. De bewoners van deze Tiny Houses zijn al bekend. Marion: ‘er komen hele leuke mensen op dit project af, het is voor ons ook echt een ontzettend leuk project om te doen’.
Heb je interesse om in een Tiny House in Den Helder te wonen? Je kunt je door een e-mail te sturen aanmelden, lees meer hierover op: https://www.woningstichtingdenhelder.nl/projecten/tiny-house/
Je vindt de kavels van Tiny House Den Helder natuurlijk ook op TinyFindy. Sander Quartel van Woningstichting Den Helder: ‘we hebben hele leuke aanmeldingen voor het project via TinyFindy ontvangen!’. Dat vinden we leuk om te horen en we zijn groot fan van Tiny House Den Helder bij TinyFindy. We gaan de expo zeker bezoeken en verslag uitbrengen!
De afbeelding hierboven komt uit het boek ‘Tiny Houses’ van Monique van Orden.
Geef een reactie