In de nieuwbouwwijk Giel Peetershof in Echel, Zuid-Limburg wordt je in grote mate vrij gelaten in wat je er voor huis mag bouwen. Ook Tiny Houses die voldoen aan het Bouwbesluit zijn toegestaan. Kelly Robson wist een kavel te bemachtigen in het duurzame nieuwbouwplan en bouwde daar een eigen Tiny House voor haarzelf en haar dochter. De kavel pacht ze van de gemeente. We vroegen Kelly hoe ze haar droom waargemaakt heeft en naar haar ervaringen in het hele traject.
Hallo Kelly, fijn dat we je wat vragen mogen stellen! Kun je in het kort wat vertellen over wie jullie zijn en waarom je de keuze voor een Tiny House gemaakt hebt?
Mijn naam is Kelly en ik woon met mijn lieve dochter Norah en onze twee katten sinds 6 maanden in ons eigen gebouwde Tiny House. De keuze voor een Tiny House is eigenlijk door de jaren heen ontstaan. Het is een weg die ik al jaren bewandelde, niet altijd even bewust, maar nu heel duidelijk de plek waar ik hoor te zijn. Het heeft mij altijd bezig gehouden hoe wij als mensen op deze planeet mogen zijn, maar dat we er niet voor kiezen om er goed voor te zorgen. Door de jaren heen heb ik steeds meer aanpassingen gedaan in mijn leven om minder voetafdruk neer te zetten. Zo was ik altijd al vegetariër en daarna ging ik meer letten op waar mijn voedsel vandaan kwam, wat er allemaal in zit en welke impact dit heeft. Ik ben niet meer 100% vegetariër, maar probeer bewust te kijken wat de impact is, hoe de cirkel gesloten kan worden en wat gezond is voor mijn lichaam. Daarna volgde het letten op de impact van al mijn aankopen. Kleding, cosmetica, schoonmaakmiddelen, huishoudelijke spullen alles kwam voorbij.
Het Tiny House bouwde Kelly zelf, met een bouwpakket gebaseerd op een eigen ontwerp
Uiteindelijk wil ik leven zoals het voor mij goed voelt voor mezelf, mijn naasten en onze aarde… Daarbij geloof ik dat onze eigen keuzes uiteindelijk bepalen wat er kan veranderen. Een Tiny House werd voor mij een logische volgende stap. En nooit had ik verwacht welke impact dit op mijzelf zou hebben. Je groeit ontzettend als mens als je je doel blijft nastreven en zelfstandig kan zorgen voor je eigen dak boven je hoofd. Dit resulteert erin dat ik nu steeds meer zelfvoorzienend probeer te leven, dat voelt gewoon goed. Ik ben met mijn huisje wel aangesloten op het water en op een helofytenfilter. Ook zijn we verplicht aangesloten op het stroomnet, maar moeten we “0-op de meter” krijgen via zonnepanelen. Die aansluiting op het water is wel ontzettend praktisch, moet ik zeggen. Een beetje basisvoorziening mag je voor jezelf wel nemen 🙂
En dit alles mag ik aan mijn dochter meegeven… zo mooi!
Kun je wat vertellen over je huisje en de keuzes die je gemaakt hebt, afmetingen, materialen, indeling?
Bij de bouw van het huisje heb ik gekozen voor zelfbouw vanuit een bouwpakket. Op deze manier was de constructie al berekend, omdat ik daar geen kennis van heb. Ik wilde graag zelf bouwen, omdat ik het fijn vindt om dingen zelf te doen en me dit erg leuk leek. En eerlijk, anders is het niet te betalen. Zoals ik al schreef, is dat zelf bouwen de beste keus die ik had kunnen maken!
Ons huisje staat op een schroefpaalfundering. Het huisje is verplaatsbaar met behulp van een dieplader en heeft dus geen eigen wielen. De constructie bestaat volledig uit een “schone” OSB plaat uit Duitsland (Egger). Ik heb zoveel mogelijk tweedehands kozijnen en deuren opgespoord en samen met de leverancier van het bouwpakket passend gemaakt in de constructie. Dit is verrassend goed gegaan! Verder heb ik geprobeerd te kiezen voor duurzame varianten van allerlei materialen die je nodig hebt. Dit blijkt echter moeilijk. Het is niet altijd voor de hand liggend wat duurzaam is. Daarbij spelen kosten en tijd ook een rol. Als je midden in de bouw zit (en het vraagt nogal wat van je) kun je niet altijd voor de beste optie gaan. Maar meer dan je best kun je niet doen!
De buitenkant van het huisje moet nog afgetimmerd worden. Hier komt Siberisch Larix hout tegenaan. Qua indeling en afmeting heb ik niet voor het allerkleinste Tiny House gekozen. Ik wil hier graag lange tijd met mijn dochter kunnen wonen. We vonden het belangrijk dat ieder een fijne, eigen kamer heeft, die afgesloten is van de rest van het huis. Zodat je een eigen plekje hebt. Verder wilde ik dat er gemakkelijk bezoek kan komen, zonder dat het hele huis omgebouwd hoeft te worden. Oh ja, en natuurlijk is het 3,5 meter breed, zodat het nog vervoerd kan worden. Met deze voorwaarden heb ik het huisje ontworpen, samen met Jan Willem van de Tiny House Academy.
Hoe is het je bevallen om zelf je Tiny House te bouwen?
Het is een enorme klus! Plannen maken, plek zoeken, ontwerpen, vele gesprekken bij gemeentes, financiën regelen. Ik heb een hypotheekje kunnen krijgen bij de Rabobank, dat was ook gaaf! Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit wil, maar op deze manier kon ik het betalen en ze hadden dit bij de bank nog nooit gedaan, dus dat is wel tof! En dan nog de vergunning krijgen en bouwen haha! Het bouwen had ik nooit kunnen doen zonder de hulp van mijn beste vrienden en mijn familie. Zij hebben me elke stap van de weg bijgestaan en dat maakt het allemaal nog mooier. Het is een fantastische ervaring en ook een heel zware klus. Je moet er volledig in geloven en dan lukt het je gegarandeerd! Het mooie is dat je onderweg ook steeds mooie mensen tegenkomt die dezelfde dromen en visie hebben. Wat meeviel, is dat alles wat we bedacht hebben ook echt goed uitgepakt heeft en werkbaar is gebleken 🙂 Wat tegenviel, is dat de bouw veel complexer was dan van te voren verteld. Dit vraagt dan veel doorzettingsvermogen en leidt onherroepelijk tot veel meer kosten.
Kun je wat vertellen over de kavel die je gevonden hebt, hoe ging dat in zijn werk?
Ik pacht de grond van de gemeente. Het is een mooi project dat ze hier opgezet hebben. “Vrij bouwen” was de slogan en het zou een duurzame wijk worden, waar ook Tiny Houses welkom waren. Dit is allemaal vrij uniek, net als de mogelijkheid om grond te pachten. Grond kopen was helaas geen optie. Ik ben dan ook zeer dankbaar dat ik hierbij uitgekomen ben.
De gemeente heeft me goed geholpen, maar uiteindelijk kom je toch bij een vergunningsambtenaar uit die zich aan alle regels moet houden. Dit vond ik nog wel eens frustrerend, maar ach, het is gelukt!
Jullie wonen nu een half jaar in jullie Tiny House, hoe bevalt dat?
Het wonen bevalt heel goed. We hebben het zo fijn! Je gaat nog bewuster en aandachtiger leven. Je doet nog meer zelf. Je merkt hoe weinig je nodig hebt en hebt dan nog minder nodig. Zo mooi is dat. Ik ben nu aan het kijken om een kastje weg te doen met alle spullen die daarin zitten, zodat we een kleine piano neer kunnen zetten en kunnen gaan leren piano spelen. Daarbij hebben we ook nog het geluk een fijne tuin erbij te hebben. Hier hebben we dit plantseizoen een Tiny Forest op geplant. We kijken dus uit op ons eigen (nog piepjonge) groen! Daarnaast hebben we ook nog plek om buiten lekker te zitten en spelen. Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn. Het composttoilet zorgt voor de nodige perikelen, je bent veel aan het opruimen en poetsen omdat alles in je zicht is en in een houten huisje maak je je wel eens zorgen als de elementen tekeer gaan…
Wat moet er nog gebeuren voordat je woonplekje en huisje helemaal af zijn?
De buitenkant van het huis moet nog afgetimmerd worden. Daarvoor ben ik nu volop met de voorbereidingen bezig. Regelwerk plaatsen, kozijnen nachecken (is alles zeker waterdicht), kozijnen schilderen en dan kan het timmerwerk er tegen! Hier kijk ik heel erg naar uit. Dan komt het huisje echt tot zijn recht. Dit wil ik deze zomer af hebben inclusief een kleine vlonder buiten 🙂
Verder moet binnen nog het een en ander, maar dat komt allemaal wel!
Zijn er mogelijkheden voor andere mensen om daar een Tiny House te bouwen?
Er komt een fase twee van dit project. Dus nog een duurzame wijk voor zelfbouwers hiernaast. Daar zullen zeker weer Tiny Houses welkom zijn. Hopelijk wordt er bij fase twee nog meer naar duurzaam en anders bouwen gekeken. In de wijk waar ik nu woon staan ook een heel aantal bakstenen huizen, door een aannemer opgetrokken. Dat is toch net jammer. Maar ja, het zorgt wel voor diversiteit in de wijk!
Is er nog iets wat je mee wilt geven aan de TinyFindy lezers, tips & tricks, wijze raad, succesfactoren?
Als je het volle vertrouwen hebt, is er niks wat je niet kan! Het bouwen van je eigen huis geeft je zo’n waardevolle lessen voor je leven en laat je ontzettend groeien. Het wonen in een Tiny House is heerlijk, je hebt alles wat je nodig hebt en niets meer! Als je graag je steentje wilt bijdragen, denk ik dat dit echt helpt. Niks is perfect, we hebben allemaal een voetafdruk, maar we kunnen ons best doen die te verkleinen.
En zo is het. Dankjewel Kelly! We wensen jou en je dochter enorm veel woonplezier in je Tiny droomhuisje in Egchel!
Geef een reactie