In mei 2017 organiseerde het Centrum voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Architectuur Zeeland in Middelburg een informatiebijeenkomst over Tiny Houses. Zes jaar later en middenin een weiland in Sint Laurens tref je een klein Tiny House project aan met zeven huisjes. Er is veel gebeurd in die zes jaar om dit voor elkaar te krijgen. De eerste bewoners van ‘Mini-uusjes’ zijn in april ’22 in hun mini-dorpje neergestreken en wonen er heel tevreden.
Het Tiny House project in aanbouw, foto uit 2022. Fotocredits: Minu-Uusjes Sint Laurens.
We zijn op bezoek bij Simone, een van de initiatiefnemers van Mini-Uusjes Sint Laurens. Simone is rechtstreeks uit haar ouderlijk huis in haar Tiny House getrokken en heeft het helemaal naar haar stijl ingericht. Van de antieke meubels tot de zelf gehaakte decoraties, dit huisje is Simone op en top en ze vind het hier heerlijk wonen. Ook oud-initiatiefneemster Annemarie is van de partij. Simone serveert een heerlijke lunch mét Zeeuwse bolussen op de onlangs gebouwde veranda van haar huisje. We kijken uit over de landerijen en genieten, ondertussen vertelt Simone hoe het allemaal gekomen is dat ze hier nu woont.
Simone: ‘Het initiatief om een terrein voor Tiny Houses te starten in Middelburg werd in eerste instantie genomen door een jong stel, zij deden een oproep om meer medestanders. Twee keer is de groep uit elkaar gevallen tot op een gegeven moment alleen Annemarie en ik nog over waren. Wij startten het initiatief voor een derde keer op, en drie keer is blijkbaar scheepsrecht. In 2018 stapten we naar de gemeente en deze locatie was al in beeld gekomen bij de vorige initiatiefgroep. Er wordt hier een nieuwe wijk gebouwd, en ons project zit op de rand in de overgang naar het buitengebied. We mogen hier in ieder geval 10 jaar wonen. We hopen dat het project uiteindelijk een permanente woonlocatie voor Tiny Houses zal worden.’
De samenwerking met de gemeente verliep soepel, maar er was dan ook al een heel wat overleg geweest tussen de gemeente en voorgaande initiatiefnemers. De gemeente vroeg ons voor eind maart ’19 met een beeldkwaliteitsplan te komen, anders zouden ze de stekker eruit trekken. Dat was een behoorlijke klus maar het is gelukkig wel gelukt! Simone heeft met de andere bewoners een vereniging opgericht, in de toekomst veranderen ze dit naar een vereniging van eigenaren. Dit is om de rechten en de plichten van de bewoners richting elkaar ook juridisch vast te leggen. Een gewone vereniging is daarin vrijblijvender. De groep heeft samen een mooie schuur gebouwd met een deel fietsenstalling en een deel berging, met voor ieder huisje een eigen hokje van enkele vierkante meters.
Buiten is een gezamenlijk helofytenfilter aangelegd omdat het terrein niet is aangesloten op het gemeentelijk riool. Alle huisjes hebben een spoeltoilet. Het regenwater dat op de daken van de huisjes valt loopt naar een opvangvijver, zodat het in geval van nood door de brandweer gebruikt kan worden om te blussen. Ook kan het eventueel gebruikt worden in de tuin. Een gezamenlijke moestuin met moestuinbakken en een voedselbosje zijn nog in aanleg. De aanleg van waterleidingen, electra de toegangsweg en het grondwerk is samen met de gemeente georganiseerd en dit is door een lokale aannemer aangelegd.
Simone: ‘We wonen hier in een mooie mix: de jongste is 27 en de oudste 57 en bijna iedereen komt van Walcheren. Dat was ook wel zo makkelijk met verhuizen, dat iedereen van dichtbij kwam. Het is maar 15 minuutjes fietsen naar het centrum van Middelburg. De selectie hebben we in de corona-tijd moeten doen, dat maakte het wel wat lastiger. We hebben ‘speed-dates’ georganiseerd en zo is het toch gelukt. We mochten de kavels zelf indelen en hebben ervoor gekozen met verschillende kavelgroottes te werken. Een landschapsarchitect heeft ons geholpen met de terreininrichting, waarbij er ook voldoende ruimte moest zijn voor gemeenschappelijke onderdelen zoals het helofytenfilter, de schuur en de moestuin.
We hebben ons project bij de ‘dorpstafel’ gepresenteerd aan de dorpsbewoners, dat is een bijeenkomst waar ontwikkelingen aangaande het dorp worden besproken en waar de gemeente in gesprek gaat met de bewoners. We hadden een volle bak en de reacties waren heel positief. We hebben er goede hoop op dat we hier permanent mogen blijven. De omgeving gaat natuurlijk wel veranderen aangezien er een volledige woonwijk naast ons zal worden gebouwd. Maar we zijn daar een hele mooie aanvulling op denk ik.’
Dat vinden wij ook en we hopen van harte dat de gemeente besluit jullie project permanent te vergunnen. Hartelijk dank voor de gastvrije ontvangst, de heerlijke lunch en heel veel woonplezier gewenst!
Geef een antwoord