Minitopia ontwikkelt nieuwe woonvormen, vaak met kleine woningen, en dat gaat inmiddels razendsnel. In Den Bosch zijn de meeste huisjes klaar en wordt hard gewerkt aan de buitenruimte, die er prachtig uit komt te zien. Maar inmiddels zijn er ook nieuwe Minitopia’s gestart in bijvoorbeeld Waalwijk en Roosendaal. Wil je meer weten over het project, dan kan je hier het boek aanschaffen van Initiatiefnemers Tessa Peters en Rolf van Boxmeer: Minitopia boek
Romee en Ruud
Romee weet nog goed hoe het avontuur is begonnen: “Ik had vroeger een koophuis en heb ook een tijdje in een Volkswagenbusje gewoond. Mijn vader kende één van de initiatiefnemers en heeft me met haar in contact gebracht. Toen ik het plan voor de houten yurt aan de stichting liet zien, waren ze gelijk enthousiast.” Vanuit z’n huurwoning in Meppel trekt Ruud in bij Romee: “Ik voelde me gelijk thuis en ben nooit meer weggegaan, haha!”
Het muzikale duo, beter bekend als Holifools, geeft een inspirerende rondleiding door de houten yurt. Het huis heeft een hoog plafond en een mooie balkenconstructie, die zichtbaar is gebleven aan de binnenkant. “Hierdoor ervaar je echt nog de ‘yurt’ en voelt het ruim. In de nok zit een koepel waar het licht doorheen valt. Dat is zo fijn wakker worden. Verder is ons huis eigenlijk een super gezellige muziekstudio met 7 gitaren, 2 piano’s, een glazenorgel, een klarinet en een viool.”
Sinds een jaar verdiepen Romee en Ruud zich ook in voedselbossen: “Het zou toch geweldig zijn als we daarmee zelfvoorzienend kunnen worden in ons voedsel.” Ze planten zoveel mogelijk bomen en struiken en experimenteren in hun tuintje met de bodem. “We zien dat er binnen een jaar al mos groeit op sommige plekken en de kale bodem nu wormen huisvest omdat we het onkruid hebben laten staan en zoveel mogelijk verschillende soorten hebben geplant, geweldig!!”
In en om de yurt is het een gezellige beestenboel met twee honden, exotische vogels, kippen, een haan en sinds kort twee minivarkentjes. “Onze droom is om uiteindelijk een echt groot voedselbos aan te leggen en daarin te wonen als voedselboswachter. Dan nemen we het huis gewoon mee. Stel je toch voor dat al die kale akkers veranderen in eetbare bosgebieden, waar mensen wonen in duurzame woningen. En dat er dan beesten rondscharrelen en de vogels en vlinders weer terugkomen.”
Renske en Koen
Renske is biologie docent en houdt van yoga en duiken. Koen is architect en pakt er graag zijn longboard bij of maakt tijd om te jongleren. Renske: “In 2018 gingen we op zoek naar woonruimte, maar we vonden € 1200,– per maand voor een studio op Strijp echt zonde van het geld. We knipten en plakten een bouwpakket dat destijds in Flow Magazine stond, en zo is het idee geboren om zelf een Tiny House te ontwerpen langs de grachten van Utrecht.”
Als de tekeningen klaar zijn, gaat het ondernemende stel op zoek naar een plek om te bouwen en wonen en dat blijkt te kunnen op Minitopia. “Na onze inschrijving kregen we al snel te horen dat we ons project mochten pitchen. Dat was gemakkelijk met ons uitgewerkte ontwerp en we kregen dan ook al snel de bevestiging, dat we op Minitopia mochten komen wonen. In een loods op het naastgelegen terrein werden verschillende woningen gebouwd, en ook wij konden hier terecht voor de bouw van onze woning. Zo viel alles op zijn plek!”
De woning bestaat uit drie ruimtes, die zijn verbonden door een centrale hal: de woonkeuken, de badkamer en de ombouwkamer. Wat gelijk opvalt in de woonkeuken is de hoge horizontale raampartij met een grote vensterbank op hoogte om ruimte te winnen. Renske vertelt enthousiast: “Op een rolgordijn voor de schuifpui projecteren we met een beamer, zodat we geen tv nodig hebben. Het keukenblok is extra diep om afzetruimte te creëren en de bovenkasten zijn hierdoor ook dieper. Door twee bovenkasten boven elkaar te plaatsen hebben we zelfs onze eigen ‘bijkeuken”.
De foto’s hierboven zijn gemaakt door Lennart Vonk.
Lennart
Na een aantal jaren te hebben gewoond in een luxe woning, en mee te hebben gedraaid in het dagelijks werkritme, begint het bij Lennart te kriebelen. Hij besluit zijn woning te laten voor wat het is en een reis te maken met zijn motor en een tentje. Bij terugkomst blijkt het lastig om een nieuw onderkomen te vinden. Totdat hij in contact komt met Minitopia.
De jonge pionier krijgt de kans om zelf te bouwen. Woningcorporatie Zayaz geeft 5 mensen 30.000 euro om een eigen huis te realiseren. Het bedrag wordt afbetaald met de huur. Lennart besluit mee te doen met de selectierondes en is één van de gelukkigen. Het lukt Lennart met hulp van de woningcorporatie, vrienden, familie en het uitbesteden van werk aan een timmerman, om het huis bewoonbaar te maken en hij kan inmiddels genieten van de bewoning van z’n zelfgebouwde Sterrenwacht.
Lennart is er achter gekomen hoe weinig hij eigenlijk nodig heeft om echt gelukkig te zijn. Een klein huis is prima. Met een glimlach: “Maar geen klein huis waar ik me opgesloten in voel. Ik wil een huis, waarin ik het gevoel heb dat ik, net als in m’n tent, gewoon buiten of in de natuur leef. Vandaar dat ik al snel heb besloten om voor een koepel te gaan, waarvan de bovenkant van glas is.” Op het terrein is water en elektra beschikbaar. Om budgetredenen en uit gemak heeft Lennart er voor gekozen om elektrisch te verwarmen. Daarnaast is zijn boiler elektrisch en kookt hij op inductie. “Destijds handig vanwege het budget, momenteel doet het pijn in m’n portemonnee.”
PIETER zegt
WAAR KAN IK MEER INFO VINDEN OVER HET MINITOPIA PROJECT IN ROOSENDAAL?
Marjolein Jonker zegt
Hallo Pieter, kijk eens hier: https://www.minitopia.eu/tinyoevers/ 🙂