Natuurbouwers streven een zelfvoorzienend leven na met een zo laag mogelijke impact op de natuur. Niet zo verwonderlijk dat ze liefhebber zijn van kleine woningen, liefst gebouwd met aarde en stro. Als het even kan, verbouwen ze ook hun eigen voedsel.
Stro, aarde en pleister
Simon en Jasmine Dale uit Wales zijn fans van natuurlijke bouwmaterialen en leven in harmonie met de natuur. Simon heeft inmiddels twee keer een eigen huisje gebouwd, waarbij hij onder andere gebruik heeft gemaakt van strobalen als isolerende bouwstenen, afgewerkt met aarde en kalkpleister.
Simon zegt: “We maken een frame van eiken dunningen, vrij hout uit de omgeving, en bouwen een dak met spanten van rondhout: zelfdragend, lokaal beschikbaar, esthetisch fraai en gemakkelijk uit te voeren.” In de gebouwtjes wordt stro verwerkt met Cob (klei, zand en water), kalk en houten kozijnen. Jasmine benadrukt het belang van natuurlijke gebouwen: “We staan op een kruispunt van bouwen, wonen en leven. Laten we de Living Earth-weg kiezen.”
Bekijk ook deze inspirerende video over natuurlijk bouwen, wonen en leven van Simon en Jasmine Dale.
Minitopia’s stropaleis van Nadja
In Minitopia, Den Bosch, wordt geëxperimenteerd met nieuwe woonvormen. Strobouwer Nadja van Griendt bouwde samen met Waiworrie een demontabel huisje van strobalen en leem: “Ons huis van circa 50 m2 heeft 3 units, iedere unit is een hexagon, zeshoek. De constructie is van Douglas, het houten frame is opgevuld met op maat gemaakte stroblokken en de muren zijn afgewerkt met drie lagen leem. Het dak heeft een flink overstek om de lemen muren te beschermen. De rest van de materialen, zoals ramen en deuren zijn tweedehands of hergebruikt om het huisje zo duurzaam mogelijk te maken.”
Tijdens de bouw is een korte documentaire gemaakt over: Nadja’s stro paleis.
Evelyne en haar Kerterres
25 jaar geleden bouwde Evelyne Adam een achthoekig huisje van hennep en kalk met een rieten dak. Een heel eenvoudig en natuurlijk huis, omdat ze zo dicht mogelijk bij de natuur wilde zijn. Maar het was niet dichtbij genoeg, dus begon ze een rond huisje te bouwen, bleef haar Kerterre verbeteren en ging er uiteindelijk in wonen. De belangrijkste materialen zijn lange hennepvezels, hydraulische kalk, zand en stenen.
Evelyne Adam: “De Kerterres kunnen worden aangesloten op allerlei installaties, net als een klein huisje, een yurt of een standaard huisje. Sommige van onze Kerterres zijn voorzien van zonnepanelen en we hebben het plan om stromend water uit de put te halen met een zonnepomp. Het huis met rieten dak heeft een hout gestookte boiler, die ook in een Kerterre kan worden geïnstalleerd. Er zijn veel oplossingen en we zijn altijd op zoek naar nieuwe off-grid concepten.”
Maak kennis met: Evelyn Adam en Kerterre.
Lisa en Rich
Het verbluffend mooie huisje van Lisa en Rich met ‘gebeeldhouwde’ Cob wanden kijkt uit over de oevers van een klein stroompje in Somerset, Engeland. Lisa en Rich verzamelden rondhout van de Lariks en kastanjebomen uit de plaatselijke bossen om het frame te bouwen en gebruikten klei uit het beekje om Cob te maken.
De noordelijke en oostelijke gevels van het huisje zijn gebouwd met isolerende strobalen, die zijn afgewerkt met Cob. De zuidelijke en westelijke gevels zijn sierlijk afgewerkt door met de Cob te beeldhouwen. Het dak van het huisje is betegeld met ceder shingles. “Een shingledak kan tussen de 50 en 80 jaar meegaan.” vertelt Rich. Hij is een ambachtelijk houtbewerker en heeft zelf de prachtige ramen en de artistieke deur gemaakt. Rich runt een natuurlijk bouwbedrijf genaamd Notchmakers, gespecialiseerd in hoogwaardige maatwerkdeuren en ramen.
Meer voorbeelden van natuurwoningen vind je op: Natural Homes.
Tekst en Illustratie: Marcel van Mierlo.
Delen uit bovenstaand artikel waren eerder te lezen in een artikel van Marcel voor Klein Wonen Magazine.
Geef een antwoord