“Met de Tiny House Cube zetten we een belangrijke stap in de toekomst van het nieuwe bouwen”, zegt de enthousiaste prefab pionier Patrick Lemmen. Na de ervaringen met mantelzorgwoningen, garages en kantoortjes in hetzelfde modulaire bouwsysteem, is de introductie van een kleine woning een logische volgende stap.
Patrick ziet de bouwwereld veranderen. “Er is behoefte aan kleinere wooneenheden, die prefab worden gemaakt en mobiel zijn. Wij spelen in op die vraag met een robuuste en architectonisch fraaie woning.” Tiny House Cube kiest bewust voor een woning zonder wielen. Patrick legt uit: “We kunnen het huisje breder maken en het mag meer wegen. Hierdoor is het huisje ruimer en kan je er zelfs prima met een gezin met twee kinderen in wonen. Omdat we niet over het gewicht hoeven na te denken, zijn we met de constructie, gevelafwerking en kozijnen altijd vrij om kwalitatief hoogwaardige en duurzame materialen te kiezen. We moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat het huisje met een kraan en dieplader kan worden verplaatst, maar dat is geen probleem.”
De Cube familie heeft een sterke, moderne uitstraling, die je terugvindt in het Tiny House model. Met net geen 50 m2 (4 x 12 m2) vloeroppervlak heeft de woning een ruime woon- eetkamer met open keuken, badkamer met douche, master bedroom en twee kleine slaapkamers. De twee bedden in de kleine kamers liggen weliswaar boven elkaar, maar bevinden zich in twee gescheiden ruimten voor de privacy. “Een slimme oplossing van de ontwerper”, vertelt de trotse pionier. “Het huisje is overigens bouwbesluit bestendig te leveren voor permanente bewoning. Wel zo handig als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt.”
In de badkamer hangt een infrarood spiegel en de woonkamer is voorzien van een lucht behandelings unit. Patrick zegt: “De unit kan verwarmen en koelen en gebruikt de warmte van afgevoerde lucht, waardoor hij nog efficiënter is. Overigens zorgt het flinke pakket houtwol isolatie, dat de behoefte aan koeling en verwarming in de praktijk erg zal meevallen. Natuurlijk is het in overleg ook mogelijk om de woning van off-grid oplossingen te voorzien.”
De indeling is naar wens van de gebruiker aan te passen. “We bouwen de constructie volgens het Cube systeem, maar de indeling ontwerpen we in overleg met onze klanten. Dat is ook de kracht van dit systeem.” En dan kan je nog kiezen voor het niveau van afwerking. Wil je zelf de wanden, vloer en plafond afwerken, dan wordt Cube als casco geleverd zonder binnenwanden en deuren. Bij de casco + variant is het huisje bouwkundig afgewerkt en zijn de leidingen aangelegd. De turn-key optie gaat nog verder. Die is klaar voor gebruik en hoef je alleen nog maar in te richten en aan te sluiten.
Je kan nu al Cubes koppelen tot grotere units, maar Patrick vindt het nog mooier om straks een hele Cube village te bouwen. Met een mix van gebruikers in alle leeftijden of bijvoorbeeld een zorg groep met extra zorgvoorzieningen. Over de constructie heeft de bouwer ook vernieuwende ideeën. “De hoofdconstructie is nu van oersterke gelamineerde houten balken. Ik ben aan het onderzoeken of die constructie gemaakt kan worden van cross laminated timber (clt) met bamboe. Dat is ook beresterk, heeft een super lange levensduur en bamboe groeit snel. Ik heb er hoge verwachtingen van.”
Je vind de Cube Home natuurlijk ook in het aanbod op TinyFindy. Zie de Cube Home aanbod pagina voor meer informatie en de mogelijkheid om contact op te nemen met Patrick via de contact button.
Mieke zegt
Geinteresseerd in tiny house bij nederlandse kust