Eva Dorothée Schmid is specialist Tiny Houses bij het Duitse platform Wohnglueck. Een site met een breed pallet aan interessante artikelen over bouwen, wonen en innoveren in Duitsland. Eva Dorothée heeft de Duitse markt voor kleine huisjes grondig onderzocht en schrijft daar super informatieve artikelen over. Voor de TinyFindy lezers heb ik een samenvatting gemaakt.
Campings, woongroepjes en landgoederen
Ook in Duitsland is de grootste uitdaging voor Tiny House fans om een stuk grond te vinden, waarop het minihuis kan staan. Het is lastig om een permanente woonplek te vinden voor je huis, waar je je ook kan registreren. Tot nu toe staan de meeste huisjes in Duitsland op campings. Hier is echter vaak slechts een hoogte van 3 tot 3,50 meter toegestaan. Er zijn ook nog een paar kleine dorpjes van enkele huizen en net als in Nederland overwegen steeds meer gemeenten in Duitsland om locaties aan te wijzen voor Tiny Houses.
Als alternatief bevinden de woningen zich soms in parken met vakantiehuizen. Het is helaas niet vaak toegestaan ??om je hoofdverblijfplaats daar te registreren. Sommige fabrikanten, zoals Rolling Tiny House ontwikkelen hun eigen Tiny House-landgoederen om hun klanten exclusieve woonplekken aan te bieden. Natuurlijk hebben ook investeerders deze markt ontdekt. Ook zij proberen geschikte ruimtes voor plaatsing van Tiny Houses te ontwikkelen.
Woningbouwlocaties
Als alternatief is er de mogelijkheid om, mits je een bouwvergunning krijgt, het Tiny House te plaatsen op een normaal grondperceel dat is goedgekeurd voor bewoning en volledig is ontwikkeld. Max Green heeft dit bijvoorbeeld voor elkaar gekregen in de buurt van Berlijn. Dit is nog niet zo eenvoudig als er een ontwikkelingsplan of een lokaal ontwikkelingsstatuut in de gemeente is. Die staan ??het bouwen van een Tiny House vaak in de weg.
Het Duitse bouwrecht is ook van toepassing op Tiny Houses. Eva Dorothée heeft een apart artikel geschreven over bouwvergunningen. Je vindt het hier: Bouwvergunning voor een Tiny House
Tiny House bouwers
Er zijn inmiddels talloze fabrikanten die Tiny Houses bouwen voor de Duitse markt, naar individuele wensen of als prefab huis. Dit artikel van Eva Dorothée geeft een overzicht: Tiny House kopen. Maar wie zelf handig is, kan natuurlijk ook zijn eigen huis bouwen. Eva’s artikel ‘Bouw je eigen Tiny House: workshops, bouwtekeningen en plattegronden’ geeft een overzicht van hulpbronnen, die je kan inschakelen als je zelf wilt gaan bouwen: Workshops, bouwtekeningen en plattegronden
Florian Dittmar is met zijn 13 jaar de jongste Tiny House bouwer van Duitsland. Hij bouwt zijn eigen huis in Freising, Beieren. Lees meer over zijn bouwproject in dit artikel: Jongste Tiny House bouwer in Duitsland
Eva Dorothée Schmid heeft zelfs nog een overzicht gemaakt van alle plannen, die er zijn om Tiny House locaties te starten in Duitsland, je vindt het hier: geplande Tiny House locaties
Tiny Houses zijn in opkomst in Duitsland. Je kan concluderen dat Tiny House fans in Duitsland dezelfde uitdagingen hebben als in Nederland, maar ook de Duitsers zich niet laten afremmen door regels en procedures. We blijven onze oosterburen volgen.
Bron: Wohnglueck, Eva Dorothée Schmid
Foto’s: Tiny House festival Karlsruhe
Prijsvraag: Groeten Uit… Deel 4
Nu vakantie vieren in het buitenland voor velen van ons niet gaat, , kun je de hele zomer meegenieten met de verzonnen Europa reis van Finny Thow, een reislustig klein huisje op wielen, dat samen met zijn vriend Bob Spacious de wereld ontdekt. En je kan nog een gratis overnachting in een Tiny House winnen ook! Let op, je hoeft de antwoorden nu nog niet te geven. In september geven we je de kans dat te doen via een formuliertje in de eerste blog van september.
Wil je meer lezen over de belevenissen van Finny en Bob tijdens hun eerdere rondreis door Europa, dan kan je hier gratis het prentenboek downloaden Finny en Bob ontdekken Europa om lekker weg te dromen. Alle goede inzendingen maken ook nog eens kans op één van drie gedrukte exemplaren, die we als extra prijs uitloven.
Waar is Finny deze keer?
Tom-Scott Gordon zegt
I would encourage all designers to visualize the integration of indoors and outdoors as a cohesive system. It’s about livability, privacy, zone 1 and 2 amenities, privacy, security, and control. It’s the ‘commons,’ that third place which is so important to community building and putting humans first.