Past jouw Tiny House wel binnen de bouwregels? Uiteraard verschilt dat per woning, maar een ding is zeker, er kan meer dan je denkt. Joost Pothuis is senior specialist en adviseur bouwregelgeving bij Arcadis Nederland B.V. Joost werd vorig jaar door de gemeente Almere betrokken bij het beoordelen en realiseren van de inzendingen voor de Tiny House prijsvraag, de BouwEXPO Tiny Housing in Almere. De bouwregelspecialist legt uit wat er nu al kan.
‘Op basis van het Bouwbesluit 2012 is al veel mogelijk’, zegt Joost. Het idee is dat Tiny Houses, omdat ze zo klein zijn, niet aan de bouwvoorschriften kunnen voldoen. Maar is dat zo?
Volgens de prijsvraag van de BouwEXPO Tiny Housing in Almere Poort mag een Tiny House niet groter zijn dan 50 m2. Met dit oppervlak kan je prima voldoen aan het Bouwbesluit. De minimale oppervlakte van een woning moet namelijk volgens het Bouwbesluit ten minste zijn:
- Reguliere woning: 18 m2 verblijfsgebied + 2,2 m2 toilet/badkamer= 20,2 m2 buitenberging individueel 5 m2 of 1,5 m2/woning gemeenschappelijk;
- Studentenwoning: 15 m2 verblijfsgebied + 2,2 m2 toilet/badkamer= 17,2 m2 Buitenberging ‘functioneel’;
- Particulier opdrachtgeverschap: 10m2 verblijfsgebied + 0,64m2 toilet= 10,64 m2
Voor de prijsvraag zijn, in de geest van ontspullen en minimaliseren, aanzienlijk kleinere plattegronden aangeleverd dan 50 m2. Zo klein dat niet altijd meer aan alle prestatie-eisen kan worden voldaan. Het gelijkwaardigheidsbeginsel biedt dan de mogelijkheid om van de prestatie-eisen af te wijken. Je mag lagere prestaties realiseren, als de met de prestatie-eis bedoelde veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieuprestatie niet in gevaar komen.
Het Tiny House moet wel ‘bewoonbaar’ zijn. De aanvrager zal die gelijkwaardigheid bij de indiening van het bouwplan aannemelijk moeten maken voor de gemeente (het gemeentelijk bouwtoezicht). Bij de prijsvraag in Almere helpt Joost meerdere inzendingen bij het beoordelen van gelijkwaardigheid. Het A-house heeft bijvoorbeeld weinig ruimte voor een traditionele trap. Hier is een molenaarstrap ontworpen, die steil is en afwijkende treden heeft. Een prima gelijkwaardige oplossing.
Ook Tiny Revolver House ziet er allesbehalve traditioneel uit, een liggende cilinder, die om haar as kan draaien. Hiermee kan je de functionaliteit aanpassen van eetkamer via zitkamer naar slaapkamer. Om uit te komen met de minimale m2’s moet je wel aantonen, dat je door de rotatie te maken hebt met 3 ruimtes, die allemaal meetellen. En zo is het ook gebeurd.
Bij andere ontwerpen kan Joost ook nog mooi gebruik maken van de vrijheid van eisen voor aankleding en meubilair. Zo mag je altijd een hoogslaper plaatsen en meervoudig ruimtegebruik toepassen. Een tafel, die verandert in een bed of een trap, die ook als opbergruimte functioneert. Slimme opbergsystemen hebben heel wat ruimtewinst opgeleverd.
Tiny Houses moeten gewoon voldoen aan het bouwbesluit, maar dat kan ook prima. De minimale oppervlakte voor een particuliere opdrachtgever is maar 10.64 m2. En als je niet uitkomt, kan je met het gelijkwaardigheidsbeginsel altijd nog bij de gemeente aantonen, dat je woning voldoet aan de prestatie-eisen in het bouwbesluit. Een extra voordeel: aan de aankleding en het meubilair worden geen eisen gesteld.
Tekst en illustraties: Marcel van Mierlo
Heidi Sour zegt
Mooi bedacht dat gelijkwaardigheidsbeginsel maar ik neem aan dat je dan weer een dure deskundige nodig hebt om een dik rapport te schrijven?
Marcel van Mierlo zegt
Beste Heidi,
Deze blog heb ik geschreven om te laten zien wat er allemaal kan. Je vindt op TinyFindy al veel voorbeelden, die voldoen aan het bouwbesluit.
Als je zelf wilt bouwen, adviseer ik je om een deskundige je plannen te laten beoordelen. Veel succes,
Marcel
Hanneke zegt
Ik vraag me ook af wat zo’n beoordeling kost op basisvan een rechnischetekening enproductflyer.
Kan.iemand dat vertellen?
Alvast bedankt