Bij het ontwerp van je Tiny House houd je vanzelfsprekend rekening met de verwarming van je huisje. Maar het is minstens zo belangrijk om na te denken over koeling. Helemaal nu onze zomers door klimaatverandering steeds heter worden. Dit is zelfs zo belangrijk, dat koeling van nieuwe huizen is opgenomen in de nieuw bouwregelgeving: de BENG norm.
Het is raadzaam om al in de ontwerpfase van je huis en zelfs tuin rekening te houden met koeling, omdat je dan passieve koelingsmethoden kunt toepassen. Maar er zijn ook mechanische oplossingen. We zetten de high- en low-tech mogelijkheden voor je op een rijtje.
Nog even over de BENG-norm: alle nieuwbouw woningen moeten vanaf 1 januari aan de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) voldoen, ook Tiny Houses. TOjuli is een aanvullende eis om oververhitting in woningen voorkomen die is gebaseerd op de temperatuur overschrijding in de maand juli. Als je meer wilt weten over de BENG en TOjuli, raden we je aan deze blog te lezen op de website van Marjolein in het klein.
Passief koelen
Positionering en ramen
Met de positionering van je huis op de kavel en het strategisch plaatsen van ramen kun je ook zorgen voor meer of minder zon in de woning. We hebben de neiging veel ramen op het zuiden te plaatsen. Dat is in de winter fijn, maar in de zomer wordt het bloedheet in huis. (Dak)ramen op het oosten halen in de ochtend de zon in huis, wanneer die nog niet op zijn sterkst is, maar in de middag brengen ze voornamelijk licht en geen warmte. In de winter is het juist weer fijn om zonnekracht te kunnen gebruiken om je huis op te warmen. Deze balans kun je makkelijker houden met een overstek.
Een overstek toevoegen aan je ontwerp
Met een overstek bedoelen we dat je dak een stukje over je huis heen steekt. Met een juiste hellingsgraad houd je de zon buitenshuis in de zomer, terwijl in de winter de laaghangende zon wel je huis binnen kan komen en je huis kan opwarmen. Dit principe wordt met name bij aardehuizen gebruikt maar kan natuurlijk in iedere woning toegepast worden.
Afbeelding boven: Vereniging Aardehuis Olst
Beplanting
Bomen geven schaduw en zorgen door het verdampingsproces in de bladeren voor koeling in je huis en tuin. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt zelfs dat sommige bomen voor het equivalent van 10 airco’s aan koeling zorgen. Een groene tuin en gezonde bodem houdt ook meer vocht vast, waardoor je huis en tuin aangenamer op temperatuur blijven. Hoe meer steen en tegels je aan je tuin toevoegt, hoe warmer het er wordt in de zomer.
Afbeelding: EcoCabins
Groene daken
Ook aan je dak kun je beplanting toevoegen in de vorm van groene daken, met grassen en/of sedum. Dit isoleert je dak extra waardoor je huis minder snel opwarmt, en het verdampingsproces in de bladeren speelt ook hier weer een rol voor de koeling van je huis. De kleur maakt ook verschil: waar een zwart epdm dak warmte aantrekt zal een groen dak dat in veel mindere mate doen. Volgens landschapsarchitect en groenadviseur Dirk Roosendaal scheelt dat aanzienlijk: “Een standaard bitumendak kan in de zomer tot 80 graden opwarmen. Met een groen dak verlaag je dat tot 30 graden.” (Bron: One World)
Zonwering
De zon zoveel mogelijk buitenshuis houden tijdens de heetste uren van de dag is natuurlijk een belangrijke maatregel, die je met zonwering kunt bewerkstelligen. Sluit ramen en deuren en doe de gordijnen dicht overdag. Zonwering die aan de buitenkant van je gevel zit is het meest effectief. Denk bijvoorbeeld aan luiken, zonneschermen en schaduwdoeken. Binnen in huis heb je de keuze uit diverse soorten gordijnen en shutters. Hoe dikker de gordijnen zijn hoe beter ze isoleren. Een goed voorbeeld zijn verduisterende plisse gordijnen, die niet alleen licht buitenhouden maar door de structuur van kamers met lucht erin extra isoleren. Daarmee houd je in de winter de kou beter buiten, maar in de zomer blijft het ook iets langer koel in huis.
Isolatie en ventilatie
Als je aan isolatie denkt, dan denk je vaak aan het zo lang mogelijk warm houden van je huis. Andersom werkt het echter net zo goed, hoe beter je huis geïsoleerd is hoe langer het koel blijft in huis. Zolang je de zon maar niet ongehinderd via de ramen naar binnen laat schijnen natuurlijk. Ramen zijn de makkelijkste weg waarop warmte naar binnen kan komen, maar je kunt ze ook gebruiken om een luchtstroom in je huis op gang te brengen. Op het heetst van de dag wil je dat niet, maar ’s avonds kun je met tegenover elkaar openstaande ramen snel de warmte weer je huis uit blazen. Denk daarover na al bij het ontwerp van je huis.
Mechanisch koelen
Airconditioning
Steeds meer mensen kiezen ervoor om een airconditioner in hun huis te installeren. Zelfs in een off-grid Tiny House heb je in de zomer waarschijnlijk genoeg stroom van de zonnepanelen om een kleine airco te laten draaien. Kleine huisjes koel houden in de zomer is echt een uitdaging. Als je kleine kinderen of huisdieren hebt die niet goed tegen de warmte kunnen, is het extra belangrijk om je koeling op orde te hebben en kun je een airconditioner online kopen. Er zijn ook airconditioners die niet alleen kunnen koelen maar ook kunnen verwarmen, dit wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd.
Ventilator
Een ventilator koelt de lucht niet maar brengt een luchtstroom op gang, die het toch wat koeler doet aanvoelen. Sommige ventilatoren gebruiken daarbij ook nog waternevel. Een kleine tafelventilator op je bureau kan al helpen. Een ventilator is goedkoper dan een airconditioner en verbruikt minder stroom, maar koelt ook minder goed.
Heb je een mechanisch ventilatiesysteem in je Tiny House? Dan kan het een goed idee zijn om die overdag uit te zetten op warme dagen, anders zuigt hij de warme lucht van buiten je huis in.
Een combinatie van de bovenstaande maatregelen zal ervoor zorgen dat jij ook op zwoele zomerdagen prettig kunt wonen in je Tiny House.
Ellen Obelink zegt
zoek tiny house met grond kopen in Aalten