In maart 2018 kondigde de gemeente Delft aan dat ze een woonlocatie voor Tiny Houses beschikbaar wilden gaan maken. Met plek voor twintig tot zestig Tiny Houses, voor een periode van vijf tot tien jaar. De bovengrens van zestig bleek wat optimistisch maar verder heeft de gemeente haar woord waar gemaakt: er is een levendig Tiny House buurtje ontstaan aan de Schieoevers in Delft!
Grijs wordt groen
Op een locatie waar sommige mensen hun wenkbrauwen bij optrekken worden inmiddels de eerste van veertien Tiny Houses bewoond. Een braakliggend stuk zandgrond naast het spoor is misschien niet de idyllische plek die je voor je ziet als je denkt aan het wonen in een Tiny House. Maar de pioniers die hier zijn neergestreken zien dat anders. Het is een plek waar je wat moois van kunt maken. En dat doen ze dan ook, door veel groen toe te voegen aan het kale landschap. De gemeente heeft een muur van groene containers geplaatst zodat de overlast van het spoor tot een minimum beperkt wordt en de bewoners zijn druk aan het planten geslagen. Bij een kweker hebben ze voordelig een restpartij bomen en struiken op de kop kunnen tikken en ze hebben houtsnipperpaden aangelegd. Het resultaat is opvallend, het ziet er meteen een heel stuk gezelliger uit in het wijkje.
Veertien off-grid Tiny Houses
De Tiny Houses moesten vijftien meter uit elkaar geplaatst worden volgens gemeenteverordening, dat is meteen ook de reden waarom er maar veertien huisjes op de zevenduizend m2 mogen staan. Waar elders een minimum van vijf of soms tien meter gehanteerd wordt heeft de gemeente Delft vijftien meter aangehouden. Dit kwam gaandeweg het proces naar boven, vandaar het verschil tussen de oorspronkelijk gemelde hoeveelheid Tiny Houses waarvoor aan de Schieoevers plek zou zijn en het daadwerkelijke aantal. Het hoort erbij: een Tiny House pilot is experimenteren en gaandeweg uitvinden.
De gemeente heeft een nutshuisje op het terrein gebouwd met een stroom en waterpunt als back-up, verder is het hele project off-grid. Er wordt geëxperimenteerd met off-grid installaties die in sommige gevallen centraal voor alle Tiny Houses worden georganiseerd, zoals de ecologische afvalwaterzuivering en de wormencompostinstallatie.
Een creactieve community
Ook over de selectieprocedure van de bewoners werd goed nagedacht. Het Tiny House woonproject in Den Haag liep ten einde en de groep van vijf Tiny Houses en hun bewoners was op zoek naar een nieuwe locatie. Deze groep had al veel ervaring met het vormen van een community en heeft de gemeente goed kunnen ondersteunen in het opzetten van het selectieproces. Alle vijf de Tiny Houses en bewoners uit Den Haag wonen nu in Delft. Er is een coöperatieve vereniging opgericht waar alle bewoners lid van zijn en ook nieuwe bewoners lid van worden. Deze wooncoöperatie pacht de grond van de gemeente en berekend dit door aan de bewoners.
De groep Tiny House bewoners in Delft wil niet slechts wonen maar als gemeenschap bijdragen aan de verbetering van de locatie en actief participeren in de wijk. Daarvoor zijn er ideeën in overvloed bij deze proactieve en creatieve mensen. De muur van groene zeecontainers mag gebruikt worden en er zijn al ideeën om ze open te snijden en er diverse ruimtes van te maken. Van een bibliotheek tot een kunstgalerie. Er zijn plannen om een buurtcompost plek te maken zodat al het GFT afval uit de wijk als mooie compost weer terug de wijk ik kan gaan. Tot slot worden er rondleidingen gegeven in het Tiny House buurtje om uit te leggen wat allemaal inhoudt om op deze manier te wonen.
Hoe zal het er dit jaar rond de zomer uitzien aan de Vulcanusweg in Delft? We kunnen ons voorstellen dat het een groene oase in de stad is geworden, met veertien unieke houten Tiny Houses en een levendige gemeenschap. We komen zeker nog eens terug tegen die tijd en zullen verslag aan je uitbrengen over de vorderingen van deze pioniers. We wensen alle bewoners heel veel woonplezier in Delft!
Geef een antwoord