– Gesponsorde blog –
Historie van het vuur als verwarmingsbron
De geschiedenis van een vuur maken om je te verwarmen of om de wilde beesten weg te houden bestaat al sinds de Prehistorie. De vroege aardbewoners warmden zich buiten op aan de zon en in hun grot, hut of andere beschutte plek aan het houtvuur.
De eerste vloerverwarming stamt uit de tweede eeuw voor Christus en werd geïntroduceerd door de Romeinen. Het “Hypocaustum” systeem verspreidde warmte uit een ondergrondse houtoven via een kanalen-stelsel. Ook de Koreanen hadden in “Ondol” een vergelijkbaar systeem.
Warmte door houtvuur is dus een oerinstinct: mensen koesteren zich vandaag de dag nog steeds aan een houtvuur omdat het de diepste gevoelens van welbehagen in ons losmaakt. Het is zeker niet weg te denken uit ons hedendaags bestaan.
De open vuurplaats werd een open haard, waarbij in de 12e eeuw in het noorden van Europa de eerste schoorstenen ontwikkeld werden. Daardoor verdween nog steeds een groot deel van de warmte en rookstoffen naar buiten. Tijdens de Middeleeuwen en in de 17e Gouden Eeuw werden schoorstenen veelvuldig in huizen aangelegd. Open haarden en de eerste gietijzeren kachels met hun gesloten verbrandingssysteem waren de belangrijkste verwarmingsmethodes.
Toen in 1960 het centrale verwarmingssysteem in veel westerse huizen in gebruik genomen werd, was hoofdverwarming door hout- of kolenverbranding niet meer nodig. Toch werd de traditionele houtkachel nog steeds vaak gebruikt om bewust of onbewust dat oerinstinct gevoel weer op te roepen.
Naar een schoner milieu
De geschiedenis toont aan dat nieuwe inzichten en daarmee de ontwikkeling en verbeteringen voor het verbranden van hout ter besparing van het milieu steeds doorgaan. De huidige, zichzelf respecterende producenten van sfeerverwarmingstoestellen investeren veel om verbrandingsprocessen in de kachels zo schoon en volledig mogelijk te maken. Zodat de uitstoot zo min mogelijk milieubelastend is.
Hiertoe heeft de politiek normen in het leven geroepen die in Europa gelden voor alle sfeer-verbrandingstoestellen die vanaf 2020/2022 geproduceerd worden: ECO Design 2020/2022. In Nederland is dit per 2020 verplicht, in overige Europese landen vanaf 2022. Toestellen die niet aan deze normering voldoen mogen dan niet meer in Europa op de markt gebracht worden.
Wij van Charlton & Jenrick zijn terdege milieubewust en ontwikkelen al onze toestellen overeenkomstig de strengste milieueisen en nieuwste inzichten continu door. Zodat onze kachels en haarden steeds van de laatste en schoonste technieken voorzien zijn.
Voorlichting over houtverbranding en houtkachels
Goede voorlichting is belangrijk, maar naar ons idee ontbreekt een evenwichtig beeld van de grote inspanning waartoe producenten van sfeerverwarmingstoestellen zich verplichten om hun producten te ontwikkelen voor een schoner milieu.
Wist je bijvoorbeeld dat:
- een blok hout, dat in de kachel verbrandt, evenveel CO2 oplevert als eenzelfde blok dat in de natuur wegrot in het bos
- er veel gedaan wordt aan voorlichting over het schoner en dus milieubewuster aansteken van je kachel volgens de “Zwitserse methode”
- een houtkachel geen “allesbrander” is
- de elektrische haarden van Charlton & Jenrick ook voldoen aan de ECO Design 2020/2022 normen
- ongeveer 1 ton (1.000kg) CO2 uitstoot vrijkomt bij ruim 1,5 jaar ademhalen van ieder mens
Onze GO ECO Adventurer houtkachel is speciaal ontworpen voor Tiny Houses en voldoet aan de schoonste ECO Design verbrandingseisen. Op het compacte formaat kan zelfs gekookt worden en er zijn veel accessoires beschikbaar, tot zelfs een opzetoven. De GO ECO Adventurer geeft een hoog rendement van 85,9% bij een nominale output van 4,5 kW. Maak dus je eigen afweging bij het stoken van je milieubewuste houtkachel: doe dit verantwoordt met geschikt droog en schoon hout, volg het stookadvies op en geniet van het oerinstinct dat ontstaat bij het knapperende vuur in de wetenschap dat jouw (kook)kachel voldoet aan de strengste milieueisen.
Veel stook- en misschien wel kookplezier met onze GO ECO Adventurer!
U vind de GO ECO Adventurer ook in het aanbod van Charlton & Jenrick op TinyFindy.
Tekst en afbeeldingen: Charlton & Jenrick.
Geef een antwoord