Niet veel mensen weten het, maar op een prachtige groene plek in Haarlem is een Tiny House dorpje ontstaan. Het is een initiatief van Faro Architecten die een volledig autarkisch Tiny House hebben ontworpen: de TIMhouse. Al in 2016 wisten ze toenmalig wethouder Jeroen van Spijk te enthousiasmeren voor het project, toch heeft het lang geduurd voor de Tiny Houses er eindelijk stonden. TinyFindy’s Marjolein ging samen met Tiny House Nederland voorzitter Monique van Orden op bezoek bij de nieuwe bewoners van deze groene oase met Tiny Houses in Haarlem.
Op bezoek bij Vera en haar buren
Bewoonster Vera nodigde ons uit om bij haar langs te komen, kennis te maken met haar buren en mee te genieten van een heerlijke maaltijd. Zo’n uitnodiging laat je natuurlijk niet voorbij gaan! We waren bovendien ontzettend benieuwd naar het project dat zo’n lange aanlooptijd heeft gehad, en naar het nieuwe model van de TIMhouse. Er staan namelijk ook nog tijdelijk twee ‘pilot’ exemplaren. Het eerste model Tiny TIM, waarvan er een zelfs op de Tiny House Nederland Jamboree in Almere heeft gestaan. Grappig weetje: in precies dat huisje hebben we uitgeprobeerd hoeveel mensen er in een Tiny House passen. Het antwoord: 83! Er zullen uiteindelijk tien TIMhouses bewoond worden in het project.
Wanneer je het terrein oploopt wordt je aangenaam verrast door de ruimte en het groen. Het is echt een oase in de stad! De donkere TIMhouses passen heel mooi in het groene landschap en er is veel ruimte tussen de huizen om privacy te kunnen waarborgen. De bloemenweide die Vera vanuit haar tuin overziet is een lust voor het oog. Alleen de flatgebouwen in de verte herinneren je aan het feit dat je middenin de stad bent. Wat een geweldige plek!
De bewonersgroep is een gezellig gemêleerd gezelschap en ze hebben het er goed naar hun zin. Een VVE is in oprichting om het gezamenlijk wonen op het terrein goed te organiseren. Niet iedereen woont al op het terrein, er wordt nog her en der afgebouwd aan de huisjes. Ook de installaties zijn nog niet overal klaar voor gebruik. Henk woont al sinds november 2018 in een van de pilot huisjes en Vera is de eerste bewoonster van het nieuwe, grotere model TIMhouse. Momenteel staan er zes grote modellen, daar komen er nog vier bij en dan is het project compleet.
Wonen in een TIMhouse
Alle huisjes op één na zijn gekocht door de bewoners en de grond wordt van de gemeente gehuurd. De TIMhouses zijn casco verkocht met een standaard indeling, maar de bewoners timmeren ze zelf naar wens af. Zo kunnen de kopers afwijken van de standaard keuken en ook het interieur kan naar wens worden ingericht. Zo heeft Hester naast de standaard slaaploft waar haar zoon Neo zijn slaapkamer heeft, beneden een verhoogd plateau gemaakt waar haar bed in verstopt zit. Overdag is de ruimte een woonkamer, ‘s avonds schuift ze de grote ‘lade’ uit en stapt ze met gemak in bed. Het hoogteverschil geeft een aangenaam speels effect aan het huis terwijl je misschien zou verwachten dat het de ruimte kleiner zou doen voelen. Met 28 m2 woonoppervlak hebben deze TIMhouses meer dan genoeg ruimte om creatief mee om te kunnen gaan en een heel prettige woning te creëren.
De financiering van de huizen was een flinke puzzel. Huurkoop zou tot de mogelijkheden behoren, maar dit is helaas niet gelukt. Door het niet kunnen verkrijgen van een hypotheek zijn uiteindelijk heel wat geïnteresseerden afgevallen. Ook woningcorporatie Elan Wonen heeft een TIMhouse in het project gekocht voor sociale verhuur.
Volledig autarkisch
Alle Tiny Houses zijn volledig autarkisch (zelfvoorzienend) en all electric. Vera heeft twintig zonnepanelen voor stroom, waarvan drie hybride PVT panelen voor verwarming en warm water en acht accu’s voor energie opslag. Dat lijkt veel maar om ook in de winter all electric te kunnen functioneren in Nederland heb je behoorlijk wat capaciteit nodig. Een opvallend kenmerk van de TIMhouse is het verticale helofytenfilter aan de buitenwand.
Door grijs afvalwater een aantal keer door de bakken vol zuiverende riet- en waterplanten te laten circuleren is het uiteindelijk weer drinkbaar water geworden. Verwarmen doet Vera met een ‘luchtgordijn’, dat aangesloten is op het buffervat met een warmtepomp. Om volledig autarkisch te kunnen wonen is veel stroom nodig, iets wat je in de donkere wintermaanden nu juist niet in overvloed hebt. Het gaat, maar je moet wel oppassen. ‘Gelukkig heb ik het niet snel koud.’ lacht Vera.
Grondabonnement
Hoewel de gemeente Haarlem open stond voor het starten van een woonproject met TIMhouses, kon de gemeente geen locatie garanderen die voor tien jaar beschikbaar zou zijn. Om de financiering van de huisjes te organiseren was dat wel de minimale termijn. De oplossing was een grondabonnement welke in september 2018 is afgegeven: de gemeente gaf de garantie dat er tien jaar lang plek voor de huisjes zou zijn in Haarlem, op verschillende locaties. Er zou een aantal keer verhuist moeten worden. Zo kon het initiatief toch gerealiseerd worden in Haarlem. De eerste locatie is het Cajanuspad, een plek waar vroeger een school heeft gestaan en die al enige tijd braak lag. Het is in de tussentijd gebruikt als experimentele tuin en nu is het een zee van groen, bomen en bloemen waar uiteindelijk tien TIMhouses bewoond worden. Er zijn momenteel nog geen nieuwe bouwplannen voor de locatie.
Heel hartelijk dank aan Vera en haar medebewoners voor de warme ontvangst en de heerlijke maaltijd! We hebben er enorm van genoten en wensen jullie nog jaren woonplezier aan het Cajanuspad!
Prijsvraag: groeten uit… deel 3
Nu vakantie vieren in het buitenland voor velen van ons niet gaat, , kun je de hele zomer meegenieten met de verzonnen Europa reis van Finny Thow, een reislustig klein huisje op wielen, dat samen met zijn vriend Bob Spacious de wereld ontdekt. En je kan nog een gratis overnachting in een Tiny House winnen ook! Let op, je hoeft de antwoorden nu nog niet te geven. In september geven we je de kans dat te doen via een formuliertje in de eerste blog van september.
Wil je meer lezen over de belevenissen van Finny en Bob tijdens hun eerdere rondreis door Europa, dan kan je hier gratis het prentenboek downloaden Finny en Bob ontdekken Europa om lekker weg te dromen. Alle goede inzendingen maken ook nog eens kans op één van drie gedrukte exemplaren, die we als extra prijs uitloven.
Waar is Finny deze keer?
Sanne muiser zegt
Le Mont-Saint-Michel!
Prachtig. & leuk bovenstaand bericht! Hartelijke groet, Sanne
Michiel Snater zegt
de berg die naar mij is vernoemd! 😉 Le mont Saint Michel!
Karina lucassen zegt
ik ben geïnteresseerd, mag ik een prijsopgave
André van den Haak zegt
Heel mooi! Ik ben geinteresseerd!
Carin Sievers zegt
Dag ik brn op zoek naar een Tiny House in Haarlem en omgeving.
Kunnen jullie mij adbies gevrn hoe dit qan ye pakken?