Wanneer je kiest voor een Tiny House, kies je vaak voor een leven dat in harmonie staat met de natuur. Veel Tiny House-bewoners dromen van een groene, eigen tuin om hun kleine huisje heen, maar wat als je deel uitmaakt van een tijdelijk woonproject? Hoe kun je toch een mooie tuin aanleggen, ook al weet je dat je er niet voor altijd zult blijven? Laten we samen kijken naar de mogelijkheden voor een tijdelijke, maar toch duurzame tuin!
Een tijdelijke tuin die floreert
Bij tijdelijke woonprojecten is de basisgedachte dat je niet voor onbepaalde tijd op dezelfde plek blijft wonen. Dit kan inhouden dat je Tiny House na een bepaalde termijn weer moet verplaatsen, bijvoorbeeld na tien of vijftien jaar. Dit vraagt om een andere benadering van tuinontwerp dan wanneer je op een eigen kavel zit, of een kavel in eeuwigdurende erfpacht hebt waar je nooit meer weg hoeft. Gelukkig zijn er genoeg creatieve oplossingen om toch een heerlijke tuin te creëren, zonder dat deze bij het verhuizen een zware last wordt.
Het belangrijkste om in gedachten te houden, is dat je keuzes maakt die flexibel en gemakkelijk te verwijderen zijn, maar tegelijkertijd bijdragen aan de biodiversiteit en je leefplezier. Voor een groene omgeving hoef je niet te wachten op een permanent stuk grond!
Het gebruik van graszoden: direct resultaat
Een van de makkelijkste en meest flexibele oplossingen voor een tijdelijke tuin rondom je Tiny House is het gebruik van graszoden. Graszoden zijn kant-en-klare stukken gras die je direct kunt aanleggen, wat een instant groen effect geeft. Dit is ideaal voor tijdelijke projecten omdat graszoden makkelijk te verwijderen of te verplaatsen zijn. Bovendien bedekken ze de kale grond direct wat goed is voor de bodem. Je hebt meteen een heerlijk grasveldje om op te liggen of zitten en het geeft een natuurlijke uitstraling aan de omgeving rondom je huisje.
Foto credit: depositphotos.com
Graszoden kunnen ook perfect gecombineerd worden met andere tijdelijke groenoplossingen, zoals planten in bakken, mobiele moestuinenbakken of zelfs verhoogde perken. Zo creëer je een prachtige groene omgeving, zonder je zorgen te maken over wat er gebeurt als je over een paar jaar weer verder moet.
Aan de slag: stap voor stap
Het aanleggen van een tijdelijke tuin is een stukje makkelijker als je het proces goed plant. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen bij het creëren van een groene oase rondom je Tiny House:
1. Begin met de basis: graszoden. Omdat graszoden snel te leggen zijn en meteen resultaat geven, vormen ze een perfecte basis voor je tuin. Zorg ervoor dat je de grond goed voorbereidt: verwijder eventueel onkruid en maak de ondergrond vlak. Leg vervolgens de graszoden in een strakke lijn aan. Ze zijn direct beloopbaar, maar geef ze een paar weken de tijd om goed te wortelen en geef bij droog weer een paar keer per dag water.
2. Gebruik mobiele elementen. Kies voor plantenbakken op wieltjes, potten of zelfs oude pallets die je kunt gebruiken om je tuin op te fleuren. Deze kun je eenvoudig meenemen als je verhuist. Met palletranden gevuld met worteldoek en potgrond heb je goedkoop, snel en makkelijk moestuinbakken of tijdelijke borders gecreëerd. Maak er een kruidentuintje van door ze met lavendel, rozemarijn en tijm te vullen, dan kun je zo je Tiny House uitlopen en kruiden voor in de keuken plukken. Of zul ze met vaste of siergrassen die weinig onderhoud vragen, maar veel sfeer geven.
3. Creëer biodiversiteit. Denk aan het aanleggen van een kleine, verplaatsbare moestuin of bloembakken met wilde bloemen. Deze trekken bijen en vlinders aan, wat de biodiversiteit in je tijdelijke tuin vergroot. Een bloeiende tuin maakt je Tiny House-plek levendig en draagt bij aan de natuur, zelfs als je er niet voor altijd blijft. Bloemenzaadmengsels zijn een voordelige manier om veel biodiversiteit aan je tuin toe te voegen.
4. Zorg voor schaduw en beschutting. Een pergola met klimplanten, een schaduwdoek of een verplaatsbare haag kunnen helpen om wat privacy te creëren en schaduw te geven tijdens warme zomerdagen. Omdat deze elementen niet permanent vastzitten, kun je ze makkelijk verplaatsen of afbreken als dat nodig is.
Denk aan de toekomst
Als je weet dat je tuin tijdelijk is, is het slim om alvast vooruit te denken aan hoe je de tuin kunt achterlaten wanneer je weer verhuist. Door te kiezen voor graszoden en verplaatsbare tuinelementen, kun je ervoor zorgen dat de grond waar je Tiny House stond, gemakkelijk hersteld kan worden. Zo kun je wanneer de termijn van je Tiny House project verstreken is de grond weer netjes overdragen.
Het leuke aan een tijdelijke tuin met verplaatsbare elementen is dat je enorm creatief kunt zijn, zonder de druk van een vaste indeling. Bovendien zijn er zoveel slimme, duurzame oplossingen die je helpen om snel een prachtig groene leefomgeving te creëren. Ook als je plek slechts tijdelijk is, verdient jouw Tiny House een fijne tuin!
Foto credits: Lopke van de Reijt, De Kleine Burg, Esther Gebuis, Marjolein Jonker.
Geef een antwoord