Wil je een modulair bouwsysteem? Dan helpt Hugahome je verder met haar nieuwe concept. Marc Mosmans. “In deze technische, specialistische tijd is het prettig om grip te hebben op iets wat heel belangrijk voor je is: Je eigen (t)huis.”
Het concept is ontstaan uit frustratie over de huidige woningmarkt. Marc: “Samen met mijn compagnon en architect Pieter Schelling hebben we vaak discussies over wonen en de kosten die daarbij komen. Je bent afhankelijk van banken, afhankelijk van experts en afhankelijk van normen, die je niet zelf hebt bedacht. Dat heeft ons ertoe gezet om een plek te creëren die we zelf konden bouwen, betalen en vormgeven.”
Dat is de basis van de Hugahome geweest. “Modulair dus uitbreid baar wanneer je wilt. Daarnaast zijn we vormgever en architect dus is het niet verwonderlijk dat we veel aandacht besteden aan look & feel, design, materiaalkeuzes en details.”
Form follows function. De huisjes zijn functioneel en doeltreffend. “Maar binnen dat gegeven hebben we een scherp oog voor detail en afwerking. De materialen worden zorgvuldig gekozen.”, vertelt Marc. Het systeem is zo ontwikkeld dat je zelf je eigen huisje kan bouwen. Hugahome levert de modulaire constructie en panelen: “Dat kan alles zijn, hardhouten gevelbekleding, duurzaam multiplex, maar ook golfplaat of sloophout, inclusief isolatie, dubbelglas en een elektra paneel, als je dat wilt.”
Het systeem is zo ontworpen dat alles uitwisselbaar is. Het frame en alle onderdelen worden in elkaar gezet met een inbusje. Je bepaalt zelf waar de deuren, ramen of wanden komen. Marc: “En die zijn gemakkelijk te wisselen als je eens wat anders wilt. Wil je een raam waar eerst een deur zat… hup geregeld. Wil je uitbreiden? Hup geregeld. Wil je iets wat kapot is vervangen? Hup geregeld. En dat zonder dat je een gevoel van systeembouw ervaart.”
De draagconstructie is een schroeffundering met daarop een houten frame. Dit systeem-frame is zo geconstrueerd dat daarna alle vloerdelen, wanden en dak ‘ingeklikt’ kunnen worden. Isolatie is verwerkt in de wand, vloer en dakdelen. De dakopbouw bestaat uit 2 lagen. “Wij noemen dat de winterjas (het geïsoleerde dakdeel) en daaroverheen de regenjas (het inschuifbare tentdoeksysteem).”
Omdat het allemaal binnen een modulair grid valt, kan iedereen zelf de invulling van de klikpanelen aangeven. Zowel de cosmetische kant, bijvoorbeeld oud hout, lariks, golfplaat, als de technische kant (dikte van isolatie, welke isolatie et cetera).
Marc: “We zijn bezig om de eerste Hugahome volledig off grid te realiseren in een privé tuin. Zonder aansluiting op riolering, water en elektra, maar volledig functioneel. Omdat we in volledige systeembouw bouwen is de verwachte bouwtijd op de plek zelf slechts 1 a 2 dagen. Echt ongelooflijk. In theorie bedacht maar het blijkt in de praktijk ook echt zo te zijn.”
Wil je nu al een Hugahome bezichtigen? Dan kan dat op Camping de Lievelinge. “Deze hebben we in de zomer van 2018 geplaatst. Geïnteresseerden kunnen altijd even bellen voor een bezichtiging.”
Zie ook het aanbod van Hugahome op TinyFindy.
Geef een antwoord