In maart van 2019 organiseerde de gemeente Gorinchem een lezing over Tiny Houses, tijdens de Gorinchem Design Week. Wethouder Ro Doesburg stond positief tegenover het concept, net als aspirant bewoners Hennie Rietveld en Petra Schröder. Twee van de drie succesfactoren kwamen bij elkaar: een enthousiaste wethouder en ondernemende initiatiefnemers.
De derde succesfactor kwam al snel om de hoek: Garagebedrijf eigenaar Jan van den Bergh had een paar maanden eerder een zelfde lezing in Geldermalsen bijgewoond en was zeer gecharmeerd van de sympathieke Tiny House filosofie. Toevallig had hij ook een mooi stukje land achter zijn huis waar schapen graasden, maar waar net zo goed een paar Tiny Houses bewoond zouden kunnen worden. Ro Doesburg bracht de drie bij elkaar en samen besloten ze het avontuur aan te gaan.
Tien Tiny Houses in de wei
Fast forward naar drie jaar later, en daar staan zowaar vier Tiny Houses op het land van Jan. Twee huisjes in aanbouw staan op het erf bij de garage en er staat een klein bouwwerk wat de nieuw aangebouwde kinderkamer blijkt te worden van een bestaand Tiny House dat binnenkort uit Dordrecht over komt. Bewoners zijn geulen aan het graven voor de nutsvoorzieningen en riolering. Het ziet er nu al uit als een idyllische plek.
Petra Schröder woont hier al sinds september 2020, ze heeft toestemming gekregen van de gemeente haar Tiny House op het land te plaatsen en te bewonen. Als pilot, vooruitlopend op toestemming voor een Tiny House woonproject met uiteindelijk tien huisjes voor een periode van tien jaar. Die toestemming is verleend en inmiddels zijn er zes Tiny Houses vergund met de zevende in aantocht. Het proefproject start met zeven Tiny Houses waarna er na twee jaar een evaluatiemoment zal komen. Bij succes mogen er nog drie Tiny Houses bij komen.
Drie jaar van start tot wonen
Van de start van het initiatief tot vergunning neemt toch nog drie jaar in beslag. De grond heeft een agrarische bestemming en de gemeente heeft met een uitgebreide procedure ontheffing verleend zodat er tijdelijk gewoond mag worden. Er moest een stikstofberekening gemaakt worden om aan te tonen dat een tijdelijke woonfunctie geen grotere belasting voor de natuur zou betekenen dan de grazende schapen die er voorheen stonden, dat is gelukt.
Voor het project van start mocht gaan moest het initiatief ook nog even wachten op de nieuwe woonvisie van de gemeente. De initiatiefnemers zijn lovend over de samenwerking met de gemeente: er heerst een ‘we doen het samen’ mentaliteit.
Deels off-grid
Petra heeft twee jaar alleen en volledig off-grid gewoond op het stuk weiland aan de Waaldijk in Dalem. Inmiddels heeft ze buren maar alleen wonen is haar ook niet zwaar gevallen. Straks heeft ze ook nog stromend water en riolering, er wordt geen stroom aangelegd. Alle Tiny Houses in Klein Dalem zijn voorzien van zonnepanelen en accupakketten en kunnen zichzelf van energie voorzien. Mogelijk komt er nog wel een back-up stroompunt voor het hele wijkje, om in de winter bij te weinig zon bij te kunnen laden. Ook komt er nog een gezamenlijk gebouw met een gedeelde wasmachine en vriezer.
Uitgangspunten voor de bewoners
Hennie en Petra hebben de werving en selectie van hun medebewoners zelf uitgevoerd. Geïnteresseerden konden een motivatiebrief schrijven, en wanneer die goed aansloot met de uitgangspunten van het initiatief werden de aspirant bewoners uitgenodigd voor een kennismaking. Die uitgangspunten betroffen onder andere dat het een diverse groep moest worden in leeftijden en achtergronden, en dat de bewoners open staan voor het ondernemen van gezamenlijke activiteiten. Er is bijvoorbeeld een flinke strook grond van 1500 m2 die de groep als gezamenlijke moestuin en boomgaard in wil richten.
Een Tiny House woonproject op particuliere grond
Klein Dalem is een van de eerste Tiny House woonprojecten op particuliere grond in Nederland, tot nu toe worden deze projecten meestal op gemeentegrond en soms op grond van een woningbouwvereniging gevestigd. Het is natuurlijk ontzettend mooi dat Jan zijn grond beschikbaar heeft gesteld en actief heeft meegewerkt aan de realisatie van het pilot project. Dat de gemeente Gorinchem zo soepel heeft meewerkt is natuurlijk ook een zegen, zo niet een vereiste.
Maar geen project is volledig zonder tegenslagen, en zo ook in Dalem. Een tweetal buurtbewoners is het niet eens met de locatie voor het project en heeft bezwaar aangetekend tegen de omgevingsvergunning. De bewoners van de Tiny Houses hebben de buurtbewoners al in 2019 betrokken bij hun plannen en zijn het gesprek aangegaan met de bezwaarhouders. Momenteel zijn er nog twee bezwaren in behandeling. De Tiny House bewonersgroep hoopt natuurlijk op een positieve uitkomst en gaat vol goede moed door met haar mooie woonproject.
Hartelijk dank dat we op bezoek mochten komen Hennie, Petra en alle (toekomstige) bewoners van Klein Dalem! We komen graag nog eens terug als jullie weer wat verder zijn met jullie mooie project en wensen jullie heel veel woonplezier toe!
Afbeeldingen: Marjolein Jonker, bewoners Klein Dalem
TinybutFierceTina zegt
Wat een mooie plekje daar zeg!!! Zou er misschien nog een plekje voor mij over zijn? Seze zou ideaal zijn voor al mijn planten buiten en binnen – ik hou erg veel van tuinieren en mijn groenten zelfs te kweeken.
Alvast bedankt voor jullie terugkoppeling.
Beste groeten,
Tina
Natascia zegt
Goedemorgen,
Wat mooi dat deze man zijn grond ter beschikking stelt, uiteraard tegen vergoeding.
Ben zelf al een tijdje op zoek naar een kleine woning in de natuur waar ik kan wonen met mijn puberdochter en kat.
Het is lastig met een klein inkomen om een huis te kopen en elke maand € 700.- neerleggen voor de woon coöperatie, voelt niet goed wanneer je een bewust wordt van je ecologische voetafdruk en het liefst in de natuur wilt wonen en deels zelfvoorzienend zijn.
Hoor graag wat de mogelijkheden zijn om mij ook hier te vestigen bij jullie.