Onderaan dit artikel vind je de vijfde vraag van de TinyFindy zomer prijsvraag, waarmee je een overnachting in een Tiny House kunt winnen!
Als je op het punt staat een Tiny House te kopen, denk je ook na over het noodzakelijke onderhoud aan je huisje: Hoeveel tijd en geld gaat onderhoud kosten en kan ik veel zelf doen of zijn daar vaklieden voor nodig? Jan-Willem van der Male (Tiny House Academy) en Marjolein Jonker (Marjolein in het klein) delen hun ervaringen.
Tips van Jan-Willem
Jan-Willem legt uit hoe je onderhoud en dure reparaties voor kan blijven. “Zorg dat je altijd goed bent voorbereid op slecht weer, denk na over je afvalstromen (ook van het toilet), geef veiligheid van je constructie en installaties prioriteit in de ontwerpfase en reserveer jaarlijks budget voor periodiek onderhoud en reparaties.”
Veel Tiny House pioniers vinden het een mooie uitdaging ook bij de bouw en het onderhoud veel zelf te doen. Jan-Willem: “Bedenk wel dat sommige werkzaamheden echt iets voor de vakman of doorgewinterde doe-het-zelver zijn. Niet iedereen is even handig met schilderen en elementaire houtbewerking. Een nette afwerking voorkomt veel schade en zorgt ervoor dat de schoonmaak eenvoudig blijft.”
Zelf doen
Voor huis-, tuin- en keukenklussen is het handig in ieder geval goed basisgereedschap in huis te hebben, zoals een waterpomptang en bahko, (verstelbare moersleutel), hamer, schroevendraaier en boormachine. Jan -Willem: “Als je investeert in het juiste gereedschap en een paar basisvaardigheden leert, ben je in staat klein onderhoud direct uit te voeren. Dit voorkomt dat je op een later moment veel grotere klussen krijgt. Die vaardigheden kunnen ook handig zijn als je huis op een aanhanger staat en je bandenspanning, wielmoeren of lagers moet controleren.”
Zorg ervoor dat je huis goed opgeruimd is, met name je techniekhok. Jan-Willem adviseert een preventieve aanpak: “Ruim vloeren en kasten op en kijk zeker maandelijks in de hoekjes, bijvoorbeeld in de natte cel en de keuken of er geen vocht en schimmelproblemen ontstaan. Pak een klus direct aan; bijvoorbeeld door verstopte afvoeren snel te repareren, lekkende kranen vast te draaien, blootliggende leidingen te controleren op lekken, de waterdruk te controleren en vooral niet de verkeerde dingen door het riool te gieten. Heb je geëxperimenteerd met techniek? Als het niet blijkt te werken, laat het dan niet ongebruikt achter.“
Ervaringen van Marjolein
Marjolein is de eerste legale Tiny House bewoonster van Nederland en woont ruim vijf jaar in haar Tiny House. In haar blog ‘Kleine klussen in een Tiny House‘ vertelt ze over haar onderhoudservaringen. Marjolein geeft ruiterlijk toe dat ze meer houdt van werken in de tuin dan klussen aan haar huis.
Een bijzondere klus zat hem in het vervangen van de kozijnen afgelopen jaar, dat verwacht je niet binnen 5 jaar. Marjolein: “We hebben bij de bouw wat geëxperimenteerd met nieuwe materialen en technieken. Helaas zogen de oude kozijnen te veel water op met als gevolg schimmelvorming. Inmiddels heb ik prachtige nieuwe geschilderde kozijnen.”
Het huisje van Marjolein heeft een Modiwood gevel van thermisch verduurzaamd hout. Dat hoef je in principe niet te behandelen, maar helemaal niks doen is toch ook niet zo’n goed idee. Marjolein: “Ik zie wat groene aanslag op het dak en wespen hebben hier en daar aan mijn gevel zitten knagen. Op zich geen probleem, maar als je het goed wilt doen dan moet je je gevel zo nu en dan afborstelen.” Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen te verkrijgen, maar dat is toch weer een belasting voor het milieu, dus gebruikt Marjolein ze liever niet.
Deze winter was de afvoer verstopt. Het huisje maakt gebruik van een helofytenfilter en heeft geen riolering. Gebruik van chemische ontstoppers is een no-go. Marjolein: “Gelukkig zijn er ook prima werkende natuurlijke oplossingen. Een paar theelepels baksoda in je afvoer strooien en daarna wat azijn er in gieten bijvoorbeeld. Wel even de afvoer loskoppelen en opvangen in een emmertje, zodat het niet in je helofytenfilter loopt.”
Op een gegeven moment moet je onderhoud plegen aan een huis, of het nu groot of klein is. Marjolein: “Bij een Tiny House is dit onderhoud gelukkig een heel stuk sneller gepiept en goedkoper dan bij een groot huis.”
Bron: Marjolein in het Klein, Tiny House Academy
Prijsvraag: Groeten uit …..
Ook deze zomer kan je genieten van de verzonnen reis langs watersteden in Nederland van Finny Thow. Finny is een reislustig klein huisje op wielen, dat samen met zijn vriend Bob Spacious de wereld ontdekt. Als je raadt waar hij is, kan je nog een gratis overnachting in een Tiny House van EcoCabins op BaseCamp IJmuiden winnen ook!
Finny en Bob, dwars door Afrika
Wil je meer lezen over de belevenissen van Finny en Bob? Dan kan je hier gratis het spiksplinternieuwe prentenboek downloaden, dat Marcel net heeft afgerond met Tiny Publisher/Klein Wonen Magazine: Finny en Bob, dwars door Afrika. Alle goede inzendingen maken ook nog eens kans op één van de drie gedrukte exemplaren van ‘Finny en Bob, dwars door Afrika’, die we als extra prijs uitloven. Zie ook deze blog over de prijsvraag.
Waar is Finny deze keer?
Antwoorden:
- Hoorn
- Enkhuizen
- Medemblik
Begin september krijg je na de laatste ansichtkaart nog een keer alle vakantie locaties te zien en kan je de antwoorden opsturen. Dus houd de antwoorden goed bij en stuur ze naar ons na het laatste totaaloverzicht van zes bestemmingen in september.
Geef een antwoord