Onderaan dit artikel vind je de vierde vraag van de TinyFindy zomer prijsvraag, waarmee je een overnachting in een Tiny House kunt winnen!
Als je dezer dagen over de Falgatuinen in Nieuw Den Helder dwaalt is het een drukte van belang: er worden tuinen onderhouden, huisjes gebouwd of aankomende bewoners zijn bezig met de voorbereiding voor de bouw van hun Tiny House. Na een aantal jaren ‘stilte voor de storm’ krijgt het permanente Tiny House project van Helder Vastgoed BV eindelijk gestalte.
Iedere aspirant Tiny House bewoner weet dat het ‘een zaak van een lange adem’ is, een project starten voor huisjes met een permanente bewoning. In Den Helder is er in ieder geval één groot voordeel: de gemeente hoeft niet overtuigd te worden waarom Tiny Houses van toegevoegde waarde zijn.
De tiny bungalow van José en Hans, ontwerp van Min2 bouw-kunst.
De aanjagers van het Tiny House project in Den Helder zijn Helder Vastgoed BV en de gemeente Den Helder. Grond wordt door de eerste partij te huur aangeboden, de gemeente doet er vanuit haar kant alles aan om bewoners met raad en daad door vergunningenland te loodsen. Want, met permanente bewoning is dit één van de grootste hobbels die genomen moet worden: om een bouw- en omgevingsvergunning te krijgen moet er wel worden voldaan aan de eisen die het Bouwbesluit aan een woning stelt. Op de punten waar de gemeente ruimte vindt om de touwtjes te laten vieren wordt dit ook gedaan.
Prefab Tiny House van Mylene en Roy
Het Tiny House On Wheels van Thea en Oscar
En zo start binnen vijf jaar de bouw van een complete Tiny House wijk met ongeveer 30 huisjes. Bewoners wordt, binnen een aantal vooraf gestelde kaders, alle ruimte gegeven om een eigen visie op klein, duurzaam en ecologisch wonen te ontwikkelen. Zo maken José en Hans hun droom om ooit in een bungalow te wonen waar met een ontwerp van Min2 bouw-kunst. Dit architectenduo is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de twee sociale huur Tiny Houses in het project, het vissershuisje en het rupshuisje.
Even verder op bewonen Thea en Oscar het eerste Nederlandse Tiny House op wielen mét een permanente omgevingsvergunning.
Het grote voordeel van prefab bouwen bevestigen Mylene en Roy met hun huisje op schroeffundering. In een dag is hun huis geplaatst en inmiddels genieten ze van een huis mét compleet aangelegde tuin die door de tijd heen steeds meer op zal gaan in het duinlandschap. Precies het beeld zoals de gemeente Den Helder en de woningstichting voor deze wijk voor ogen hebben.
Het vissershuisje
Het rupshuisje
Binnen kaders zoals bijvoorbeeld een maximum bruto bouwoppervlak van 32m2, worden bewoners uitgedaagd om eigen ontwerpen vorm te geven. De architecten- en bouwbureaus die in de arm genomen zijn, laten zich van hun beste kant zien: een Tiny House met pannendak en een prachtige ronde vorm doet even denken aan de bouw uit de jaren 30. Terwijl aan de overkant het vissershuisje van Min2 de uitstraling heeft van een huisje op palen, dat in de reisfolder met een bestemming ‘in de Oost’ niet zou misstaan. KJK architecten uit Den Helder spant de kroon met een beweegbare vloer in de vide. De creativiteit van de architect laat zien hoe je kunt spelen met de regels om daarmee een uniek ontwerp neer te zetten. De bouw van dit huisje start medio september van dit jaar.
Binnen de Falgatuinen vind je ook de klassieke Tiny Houses op wielen. Zoals het huisje van Bo en Annemiek met een knus puntdak, gebouwd door Your Tiny House. Of een romantische pipo-wagen 3.0 zoals het huisje van Nicolien.
Het Tiny House van Bo en Annemiek
De pipowagen 3.0 van Nicolien
Niet alleen naar het uiterlijk is met een creatief oog gekeken. Ook de verschillende visies op duurzaam bouwen vind je terug in de ontwerpen. Zo biedt het ontwerp van het strakke, op een Scandinavische schuur geïnspireerde huis van Marina en Gideon de mogelijkheid om het huis in prefab delen naar Den Helder laten komen. Binnen een dag is het huis wind en waterdicht en kunnen de aanstaande bewoners zelf aan de slag met het afbouwen.
Met alle ruimte die de bewoners in de Falgatuinen geboden wordt zijn er wel een aantal restricties: het eerder genoemde maximale bruto bouwoppervlakte van 32m2 (met mogelijkheid tot 48m2 woonoppervlakte), de keus om wel of geen aansluiting op de watervoorziening aan te vragen, zelf de regie over de verwerking van afvalwater, wat door de bewoners dan ook met verschillende IBA-systemen wordt opgelost: bijvoorbeeld met helofytenfilters en IBA-compactsystemen. En: zelf voorzien in de elektriciteitsvoorziening met zonnepanelen en batterijen.
Het prefab Tiny House van Marina en Gideon
Geïnspireerd op een Scandinavische schuur
De eerste fase van dit voor Nederlandse begrippen grote Tiny House project is definitief gestart. De tweede fase staat voor medio 2023 op de planning.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Marina van der Wal, toekomstige bewoonster van de Falgatuinen. Hartelijk dank Marina!
Het Tiny House van Corry
Prijsvraag: Groeten uit …..
Ook deze zomer kan je genieten van de verzonnen reis langs watersteden in Nederland van Finny Thow. Finny is een reislustig klein huisje op wielen, dat samen met zijn vriend Bob Spacious de wereld ontdekt. Als je raadt waar hij is, kan je nog een gratis overnachting in een Tiny House van EcoCabins op BaseCamp IJmuiden winnen ook!
Finny en Bob, dwars door Afrika
Wil je meer lezen over de belevenissen van Finny en Bob? Dan kan je hier gratis het spiksplinternieuwe prentenboek downloaden, dat Marcel net heeft afgerond met Tiny Publisher/Klein Wonen Magazine: Finny en Bob, dwars door Afrika. Alle goede inzendingen maken ook nog eens kans op één van de drie gedrukte exemplaren van ‘Finny en Bob, dwars door Afrika’, die we als extra prijs uitloven. Zie ook deze blog over de prijsvraag.
Waar is Finny deze keer?
Antwoorden:
- Monnikendam
- Volendam
- Edam
Begin september krijg je na de laatste ansichtkaart nog een keer alle vakantie locaties te zien en kan je de antwoorden opsturen. Dus houd de antwoorden goed bij en stuur ze naar ons na het laatste totaaloverzicht van zes bestemmingen in september.
Geef een reactie