Wonen in een klein maar fijn huis aan de rand van een nieuw natuurgebied. De aanleg van die nieuwe natuur wordt deels gefinancierd met de huur van je huis of kavel. Is dat nu niet de allerbeste bestemming voor je woonlasten? De boer of grondeigenaar krijgt een ander verdienmodel, ten gunste van biodiversiteit en bodemherstel. De band tussen boeren en burgers wordt hersteld. Nieuwe natuur en klein wonen heeft een enorm brede maatschappelijke en ecologische waarde.
Het testlab nieuwe natuur en klein wonen (nnkw) timmert sinds 2018 aan de weg om de functiecombinatie klein wonen en de aanleg van nieuwe natuur te verkennen. Samen met provincies, gemeenten en initiatiefnemers onderzoeken ze wat nodig is om projecten de ruimte te geven en delen hun bevindingen met geïnteresseerden. De afgelopen tijd heeft het testlab twee stappenplannen ontwikkeld, een voor initiatiefnemers en een voor gemeenten, welke je nu kunt downloaden.
“Het combineren van kleinschalige bewoning met het aanleggen van nieuwe natuur resulteert in een robuuster landschap met mogelijkheden voor natuurinclusieve landbouw.”
Stappenplan voor initiatiefnemers
Het stappenplan helpt initiatiefnemers inzicht te krijgen in welke stappen zij moeten doorlopen en in welke volgorde. Bekende namen als Sonja van Uden van Landdrift en Pierre Bos van Peel Natuurdorpen hebben meegewerkt aan het stappenplan. Wie zijn die initiatiefnemers? Dat kan een grondeigenaar zijn of een groep toekomstige bewoners die zich hebben verenigd in een initiatiefgroep of CPO.
“Een veelgehoorde respons vanuit gemeenten na presentatie van plannen is: “Interessant plan. Goed als je dit verder uitwerkt”. Dat is mooi om te horen, maar niet waar jij echt iets aan hebt. Het is van belang om goed door te vragen en meer informatie te krijgen over de kansen voor de realisatie van je plan.”
Het stappenplan gaat ervan uit dat er al een locatie in beeld is: ofwel in eigendom van de initiatiefnemer(s), ofwel dat er huur- of pachtafspraken zijn gemaakt met de eigenaar van de grond. Het vijftien pagina’s tellende document staat boordevol tips en tricks, handreikingen en aandachtspunten en is zeer de moeite waard om te lezen. Bijvoorbeeld: wie zijn de stakeholders in je project, en hoe informeer je ze en krijg je ze mee in je plannen? Denk daarbij aan omwonenden, de provincie en het waterschap. Maar ook: wat is een principe verzoek en wat moet je daar in ieder geval in opnemen?
Download hier het stappenplan voor initiatiefnemers:
Stappenplan voor gemeenten
Gemeenten die de functiecombinatie klein wonen en nieuwe natuur interessant vinden en willen onderzoeken, vinden antwoorden op hun vragen in het stappenplan voor gemeenten. Via een ‘keuzemenu’ kan de gemeentefunctionaris, wethouder of raadslid, makkelijk aangeven welke benadering het beste bij de gemeente past. Voor verschillende scenario’s is een helder stappenplan uitgewerkt waarbij wordt aangegeven in welke volgorde de stappen het beste genomen kunnen worden.
“De nieuwe Omgevingswet is meer gericht op het faciliteren van vormen van functiecombinatie. Een van de centrale principes van de nieuwe Omgevingswet is: ‘Meervoudig gebruik gaat boven enkelvoudig gebruik’. Een ander centraal principe is: ‘De kwaliteit van het gebied vormt het uitgangspunt’.”
In het stappenplan wordt onderscheid gemaakt tussen een kaderstellende houding, een proactieve of reactieve houding. Wil de gemeente zelf graag werk maken functiecombinatie nieuwe natuur en klein wonen, om zoveel mogelijk maatschappelijke waarde te creëren? Dit kunnen waarden zijn op het gebied van natuur, biodiversiteit, versterking landbouw, wonen of recreatie. Of ligt er een vraag van een of meerdere initiatiefgroepen? In alle gevallen is helderheid nodig, voor zowel de gemeente als initiatiefnemers. Er moeten kaders gesteld en beslissingen genomen worden, waar het stappenplan de helpende hand bij biedt.
Download hier het stappenplan voor gemeenten:
Foto: BlueMonque
Geef een antwoord