De meeste Tiny Houses hebben zonnepanelen op het dak, of ze nu helemaal zelfvoorzienend zijn of terug leveren aan het net. Het is een duurzame woonvorm door het gebruik van bio-based materialen en het lage energieverbruik van het huis, zelf je groene energie opwekken met zonnepanelen past daar perfect bij. Bovendien is het een financieel slimme keuze.
Soms gaat een budget echter helemaal op aan de bouw van het Tiny House en is er geen geld over voor de ‘extra’s’. ‘Dat komt dan later wel’, wordt er gedacht, wanneer er weer wat is gespaard. Maar wist je dat er best veel opties zijn om je zonnepanelen en andere installaties te helpen financieren, zoals subsidie voor zonnepanelen en extra voordelige leningen? We zetten er een paar voor je op een rijtje.
Geen landelijke subsidie, wel BTW vrij
De landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen is helaas gestopt. Wel is het goed om te weten dat het BTW-tarief op zonnepanelen sinds 2023 0%. Dat scheelt! De salderingsregeling is ook nog steeds van toepassing en zal voorlopig niet worden afgebouwd. Weliswaar kun je daar de aanschaf van je zonnepanelen niet mee bekostigen, maar je kunt ze daarna wel terugverdienen wanneer je terug levert aan het net. Volgens de Rijksoverheid kan dat al in zeven jaar.
De Energiebespaarlening
Wanneer je je huis wilt verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren, kun je de zeer gunstige Energiebespaarlening hiervoor afsluiten. Deze wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds en de Triodos bank. Bij Triodos kun je deze lening alleen afsluiten als je ook een hypotheek gaat afsluiten. De eerste tien jaar betaal je 0% rente. Het Nationaal Warmtefonds is er voor mensen die al een huis hebben en die later gaan verduurzamen, je hoeft dus niet ook een hypotheek af te sluiten. Dat kan afhankelijk van je inkomen tegen 0% rente. Ook zijn er mogelijkheden voor mensen die eigenlijk geen lening kunnen afsluiten omdat hun inkomen te laag is.
Een lening bij je gemeente
Bij sommige gemeenten kun je tegen een gunstig rentetarief van 1.7% een Svn duurzaamheidslening afsluiten. Je leent dan geld van je gemeente met een looptijd van tien of vijftien jaar, bestemd voor een investering in duurzame maatregelen voor je huis. Via de website van Svn kun je kijken of jouw gemeente deze optie aanbiedt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zijn er misschien wel andere lokale regelingen waar je gebruik van kunt maken, zoals een Stimuleringsregeling. Even de gemeente bellen dus.
Collectief zonnepanelen kopen
Wanneer je samen met je buren gaat investeren in zonnepanelen, voor op jullie individuele woningen en misschien ook wel op een gemeenschappelijk gebouw, kun je gezamenlijk voordeliger inkopen. Maar ook al heb je die mogelijkheid niet, dan kun je ook nog meedoen aan een zonnepanelen collectief zoals die van de Consumentenbond. Zo krijg je toch het voordeel van gezamenlijk inkopen, zonder extra rompslomp.
Andere duurzame subsidies
Behalve je zonnepanelen slim subsidiëren, kun je ook subsidie aanvragen voor je isolatie via de gewijzigde Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing(ISDE). Sinds dit jaar is er zelfs een extra subsidie voor ‘milieuvriendelijk isolatiemateriaal’, oftewel bio-based isolatiematerialen. Je kunt met de ISDE ook warmtepompen en zonneboilers financieren.
Helaas is er nog geen regeling voor thuisbatterijen, maar de kans is zeker aanwezig dat die er in de toekomst komt. Thuisbatterijen kunnen een rol spelen in het ontlasten van een overbelast netwerk en stimuleren duurzaam gebruik van energie. Ken jij nog andere subsidies die interessant zijn voor Tiny House eigenaren (in spé?) Deel je kennis in de comments, dan heeft iedereen er iets aan.
Fotografie: Ronald Lammers, Bluemonque.
Geef een antwoord