Oplossingen voor de tijdelijke tuin
BAM! En het is zomer. Na een lang en koud voorjaar bevinden we ons helemaal in zomerse sferen en hemelse temperaturen. We leven weer lekker buiten en zien de natuur ontploffen. Een verademing voor de doorgaans groen minnende Tiny House bewoner! We kunnen ons dan ook weer heerlijk uitleven in de tuin. Maar als je op een tijdelijke plek woont, wat kun je dan doen met je tiny house tuin?
Bomen, struiken en vaste planten zijn investeringen die je niet snel zal doen wanneer je op een tijdelijke locatie woont. Tijdelijk is soms maar twee jaar, soms vijf. Als het tien jaar is dan wordt het alweer een ander verhaal. Maar soms mag je ook nog eens geen bomen planten op je kaveltje, dat kan vastgelegd zijn in het huurcontract of de gebruiksovereenkomst. Soms is er zelfs sprake van gesaneerde grond waar je niet in mag moestuinieren. Wat kun je dan wel? Er zijn echt nog mogelijkheden genoeg.
Richt je op een- en twee jarigen
Als je kort de tijd hebt dan zijn eenjarige planten ‘the way to go’. Ze zijn goedkoper dan vaste planten en beter nog: je kunt de meeste makkelijk zelf zaaien! Als je een plekje in je tuin hebt waar je in de volle grond kunt zaaien is dat het beste, maar je kunt ook binnen voor zaaien. Dan moet je wel wat ruimte hebben op een zonnige plek in je Tiny House. Of je gebruikt een ‘koude bak’, een soort mini-kasje die je buiten zet. Vanzelfsprekend koop je biologische zaden en planten, om de insecten die je zo graag wilt helpen te voeden in plaats van te vergiftigen. Toch?
Tuinieren in bakken en potten
Het grote voordeel van tuinieren in potten is dat je je geliefde planten mee kunt nemen naar je volgende plek wanneer je gaat verhuizen. Je kunt nog verassend veel in potten planten ook, als de pot maar groot genoeg is. Zelfs groenten kun je in potten of bakken kweken als je dat wilt. Je kunt een bloempot ook verplaatsen waardoor je planten wat beschut kunt zetten wanneer dat nodig is. Die kerstomaat die niet zo van regen houdt kun je mooi even onder een afdakje zetten wanneer er een plensbui komt. Een nadeel van potten is dat de grond sneller uitdroogt, je moet dus wat vaker water geven. Vergeet ook niet dat planten in potten voeding nodig hebben. Verse potgrond gaat maar enkele weken mee, daarna moet je regelmatig mest toevoegen.
Ook bomen kunnen in een pot!
Wil je heel graag een appelboompje maar mag je geen bomen planten op je kavel? Er zijn ook kleine varianten die je prima in een grote pot of kuip kun zetten. Patio appelboompjes zijn een mooi voorbeeld. Zelfs deze kleine boompjes geven ieder jaar een paar appels en ze bloeien kort maar prachtig. Maar denk ook aan fruitstruiken, zoals een blauwe bes of aalbes in een flinke pot.
Een tijdelijk tuintje met low impact
Wanneer je snel een kale plek wilt omtoveren tot een groen paradijsje, zelfs wanneer je huis op tegels of zand staat en het je aan vruchtbare grond ontbreekt, dan is dit een beproefde methode. Bepaal de vorm van je tuintje (bijvoorbeeld met touw of met bamboe stokken) en leg worteldoek neer. Zet de vorm af met een randje stenen en deponeer er tuinaarde in. Een mix van tuinaarde en potgrond of compost is nog beter, dan zit er meer voeding in de mix. Je kunt daarna meteen gaan planten en zaaien en genieten van het opkomende groen. Wanneer je gaat verhuizen en je de plek moet opleveren zoals je hem aangetroffen hebt, kun je je tijdelijke tuintje eenvoudig weer opruimen.
Beginnen je groene vingers al te jeuken? Aan de slag dan!
Afbeeldingen: Lisette Geel, BlueMonque, Natasja Oosterloo
Geef een antwoord