Tiny Houses als sociale verbinder
‘Tussentij’ is een plek in de gemeente Dordrecht waar vroeger het Gemeentelijk Lyceum stond, een plek midden tussen woonwijken en een school in. Door de sloop van het lyceum was het terrein braak komen te liggen en werd zo een hangplek voor jongeren. Totdat de bouw van de geplande nieuwe villawijk kan beginnen, moest er ‘iets’ mee. Dat iets werd een tijdelijk Tiny House woonproject met vijf kleine huisjes en een maatschappelijke functie voor de buurt.
Met zijn vieren gelukkig met minder
We gingen voor je op bezoek bij Erik en Parel (foto boven) die met hun twee kinderen in hun zelfgebouwde Tiny House op Tussentij wonen. Voor ze met de bouw begonnen hebben ze veel tijd besteed aan het verzamelen van bouwmaterialen. Het was de wens hun toekomstige woning zoveel mogelijk met gebruikte materialen te bouwen en dat is gelukt. De schuifpui, plaatmateriaal, balken en het gevelhout, dat alles is gerecycled materiaal. Ieder kozijn in het huis komt ergens anders vandaan en één ervan hebben ze zelf gemaakt.
In april startte de bouw en sinds 27 september 2020 woont het uit Rotterdam afkomstige gezin in Dordrecht. De laatste hand moet nog worden gelegd aan het huis. De gevelbekleding is nog niet af, maar van binnen oogt en voelt het huis knus, ruim en prima bewoonbaar. Het zelf bouwen van hun huis met gebruikte materialen geeft ze veel voldoening en levert mooie anekdotes op. Zo hebben ze de prachtige grenen vloer geruild voor een fles wijn.
Erik is penningmeester bij stichting Tiny House Nederland en vertelde ons alles over het ontstaan van het unieke project waar het gezin nu deel van uitmaakt.
Een creatieve oplossing voor overlast
De gemeente wilde een vorm van sociaal beheer op deze locatie om overlast van hangjeugd te beperken. De in de daarnaast gelegen wijk Vogelbuurt gevestigde welzijnsorganisatie het Vogelnest had wel ideeën. Men wilde er een woonark zetten, dat ging de gemeente te ver. Maar een tijdelijk Tiny House wijkje? Dat idee viel wel in goede aarde.
De vergunning werd verleend tot september 2021 en het project kon van start gaan. Die datum hangt samen met de start van de bouw van de nieuwe woonwijk die op de locatie gepland is, maar inmiddels loopt de bouw al vertraging op vanwege de corona crisis. Het zou dus goed kunnen dat de Tiny Houses en hun bewoners nog wat langer mogen blijven.
Leven met minder
Vijf huishoudens zijn neergestreken op Tussentij. Twee gezinnen met kinderen, twee jonge stellen en een alleenwonende oudere vrouw. Het project omvat een ruimere definitie van klein wonen. Niet alleen Tiny Houses maar allerlei kleine woonvormen zijn er welkom. Er staat een stacaravan die ter plekke is opgeknapt en voorzien is van een houten gevelbekleding. Het gezin dat dit huisje bewoont wilde klein wonen eerst eens uitproberen alvorens een ontwerp voor hun droomwoning te maken. Je vindt er een chalet-achtig huisje, maar dus ook drie Tiny Houses zoals men die zou verwachten. Overigens alle drie zelf gebouwd door de bewoners.
Parel: ‘klein wonen is niet het doel hier, meer een middel om te leven met minder en dat is fijn. Minder spullen, minder energieverbruik. Verplaatsbare woningen waardoor je op mooie plekken kunt wonen. Bescheiden leven, tweedehands spullen gebruiken, alleen kopen wat je nodig hebt.’
Kleine klussers
Erik en buurman Maarten Bas zijn zo enthousiast geraakt door het bouwen van hun eigen Tiny Houses, dat ze de handen ineen geslagen hebben en nu ook Tiny Houses met en voor anderen bouwen. Hun bedrijf ‘De kleine klussers’ heeft een werkplaats in culturele broedplaats DordtYart waar momenteel drie Tiny Houses gebouwd worden.
Erik en Maarten Bas bieden maatwerk: projectbegeleiding waar de behoefte ligt. Of dat nu het bouwen van het hele Tiny House is, bouwbegeleiding en een plek om te bouwen of alleen de plek om te bouwen en begeleiding bij het vinden van de juiste (gebruikte) bouwmaterialen. Ook kunnen de mannen ondersteunen bij de hele planning van een Tiny House bouwproject. Je vindt de Kleine Klussers ook onder de categorie diensten op TinyFindy.
Voor wat hoort wat
Tussentij moest meer dan slechts wonen worden. In het plan was opgenomen dat de toekomstige bewoners een maatschappelijke bijdrage leveren aan de buurt. De Tiny House gemeenschap probeert door het organiseren van allerlei activiteiten een brug te slaan naar de buurt en de verbinding tussen buurtbewoners te verdiepen. Dit doen ze in samenwerking met het Vogelnest, die aan Tussentij een geschikt terrein heeft waar ze hun activiteitenaanbod kunnen uitbreiden.
Ieder huishouden investeert zes uur per week aan de activiteiten, een voorwaarde voor bewoning op Tussentij. In ruil daarvoor hoeft er geen huur voor de grond betaald te worden en zijn er aansluitingen voor de huisjes geregeld. Voor de stroom en water betalen ze natuurlijk wel gewoon de maandelijkse rekening.
In april 2020 zijn de eerste activiteiten georganiseerd zoals een buitenbioscoop en een disco festival. In de zomer was er iedere zondagochtend en knutselochtend voor kinderen, werden er open dagen gehouden en werden buurtbewoners uitgenodigd koffie te komen drinken bij de ‘koffie fiets’. Helaas ligt de organisatie nu begrijpelijkerwijs op een wat lager pitje door corona.
Ook aandacht voor natuur
Naast activiteiten voor de buurt is er ook aandacht voor natuur. In een experiment van de TU Delft zijn er vijfenzeventig verschillende boomsoorten in grote bakken geplaatst op het terrein. Met dit ‘klimaat arboretum’ onderzoekt de universiteit hoe deze bomen het in een stedelijke klimaat doen. De bewoners van Tussentij geven de bomen water als onderdeel van de aan hen gevraagde tijdsinvestering in het project en bewoners uit de wijde omgeving maken graag gebruik van het parkje.
Daarnaast proberen de Tussentij bewoners door middel van de activiteiten die ze organiseren aandacht te creëren voor duurzaamheid in de wijk, bijvoorbeeld door het organiseren van een ‘clean-up day’.
Meer Tiny Houses in Dordrecht
Tussentij is het eerste Tiny House project in de gemeente Dordrecht maar zeker niet de laatste. De gemeente heeft de smaak te pakken. In de wijk Crabbenhof komt grond beschikbaar voor elf Tiny Houses voor een periode van tien jaar. De bewoners zijn inmiddels geselecteerd. Meer informatie over dit project vind je hier.
Hartelijk dank voor de gastvrijheid Erik en Parel! We wensen jullie en jullie buren nog heel veel woonplezier op Tussentij en hopen dat de vergunning verlengd zal worden zodat jullie nog wat langer kunnen blijven.
Geef een antwoord