Onderaan dit artikel vind je de tweede vraag van de TinyFindy zomer prijsvraag, waarmee je een overnachting in een Tiny House kunt winnen!
Rianne is onder de pannen
“Voor mij is dit hele avontuur begonnen met een advertentie van de gemeente, waarin stond dat Zeist een pilotproject wilden opzetten met 6 Tiny Houses in het Waterwinpark.” Rianne is enthousiast over de geboden kans, “Hier kan ik minimalistisch leven op een milieuvriendelijke manier in een gemeenschap van gelijkgestemden en m’n huisje is beter te betalen dan een normaal huis in Zeist.”
Na aanvankelijk te zijn uitgeloot, kreeg Rianne in februari 2020 de vraag of ze nog altijd geïnteresseerd was: “Jazeker! Maar toen moest ik wel schakelen om zo snel mogelijk een huisje te plaatsen. Samen met mijn ouders ging ik op zoek en kwam uit bij Ties Bosman, in Leiden. Met Ties hebben we een ontwerp gemaakt, dat hij daarna helemaal naar mijn wensen heeft gebouwd. September 2020 is mijn nieuwe huisje in het Waterwinpark geplaatst.”
De gemeente heeft elektriciteit, water en een afvoer aangelegd naar een centraal punt op het terrein. “Vanaf daar hebben wij als bewoners de aansluitingen naar onze huisjes geregeld. Een gas aansluiting is er niet, dus alles werkt op elektriciteit.” De Waterwinpark bewoners betalen erfpacht aan de gemeente. De vergunningen en contracten gelden 5 jaar, waarvan er al 1 verstreken was voor de plaatsing van het eerste huisje. “Er is nog wel een mogelijkheid om dit te verlengen met 5 jaar, maar dit is niet zeker. Hier hoop ik natuurlijk wel op!”
De bewoners mogen het terrein in principe inrichten zoals ze willen, maar moeten wel een aantal regels in de gaten houden. “Zo mogen we bijvoorbeeld niet dieper dan 80 cm graven en moet het terrein een open karakter houden. Ook zijn er regels voor het aantal vierkante meters dat we mogen bebouwen.” Rianne is trots op haar nieuwe buurtje. “Inmiddels staan er 4 huisjes op het terrein. Het wordt al echt een klein woonwijkje. We zijn bezig met het aanleggen van de tuinen. Er zijn plannen om gezamenlijk een pad aan te leggen, eventueel met verlichting op zonne-energie. Ook denken we erover om een gezamenlijk moestuintje te maken. Zelf ga ik nog samen met mijn vader een schuurtje en een veranda bouwen.”
In de toekomst wil Rianne graag zonnepanelen installeren, zodat ze zelfvoorzienend kan zijn en groene energie kan opwekken. “Dat is echter een flinke investering, die nog even zal moeten wachten.”
Ger Jue geniet van z’n tweede jeugd
Ger Jue woont sinds kort schuin tegenover Rianne en geniet ook zichtbaar van z’n nieuwe woonplek. “Ik wil graag in de maatschappij blijven meedoen en mij niet bij voorbaat terugtrekken in een senioren-appartementen complex, zoals ik veel mensen van mijn leeftijd (76) zie doen. Op het Waterwinpark zijn de leeftijden redelijk gespreid, de volwassenen zijn tussen de 25 en 50 jaar oud en er woont een jong gezin met een peuter.”
Voordat Ger Jue met pensioen ging, was hij werkzaam in de verzorgingshuis- en verpleeghuissector en ook verantwoordelijk voor twee woonprojecten voor ouderen. Maar zelf houdt hij liever het initiatief in eigen handen voor een geschikte woonplek en is gelukkig niet beperkt door fysieke omstandigheden. “Toen ik hoorde over de mogelijkheden van Tiny Houses sprak mij dat direct aan. Ik woonde al zo’n 8 jaar alleen in een eengezinswoning in Zeist-west, waar nu na de overdracht weer een gezin van vijf personen woont.”
De enthousiaste Waterwinpark bewoner is erg gecharmeerd van Tiny Houses: gebruik van duurzame materialen, versneld aardgasvrij wonen en ontspullen hebben z’n hart gestolen. “In mijn geval is het ook een kans om het geld dat ik met de verkoop van mijn woning heb kunnen vrijmaken, te gebruiken voor mijn kleinkinderen. Enkele willen zich, als starters, op de steeds moeilijker te bereiken woningmarkt begeven.”
Ger Jue heeft eerst een ruw schetsontwerp op schaal gemaakt en daar de noodzakelijk mee te nemen meubeltjes op schaal in geplakt. “Ik kwam tot de ontdekking dat in mijn vorige huis de kasten allemaal te diep waren (60 cm.). Wat achterin stond had ik al jaren niet meer in m’n handen gehad, dus ook niet nodig. Ik heb besloten om alle kasten niet dieper te laten maken dan 45 cm., behalve waar de koelkast en de kookplaat moesten komen.” Voor de wasmachine is plek gemaakt in de schuur.
Een van zijn schoonzoons, die interieurbouwer en meubelmaker is en een werkplaats heeft in Houten, heeft veel bijgedragen aan het ontwerp samen met een collega interieurarchitect. De binnenhuisarchitect kwam met het idee van een hoekraam, optisch mooi, met een kleine koperen richel erboven en binnen ruimte voor een vensterbankje. Voor verwarming is gebruik gemaakt van infrarood panelen, één in het leefgedeelte en een kleine in de sanitaire ruimte. Beide aan het plafond gemonteerd, waardoor geen ruimte verloren gaat aan de wanden. “Voordeel is dat ik ze uit kan zetten als ik ga slapen en niet hoef te wachten tot ze afkoelen.”
“Ik vind het fijn met mensen om mij heen, die weliswaar met dezelfde dingen bezig zijn, maar allemaal weer met hun eigen oplossingen komen en hun eigen ontwerp, sommigen met een entresol, sommigen met een trapje of een caravan onderstel. We komen nu toe aan het inrichten van de buitenruimte, geen echte tuinen, het blijft immers een park. Ook weer een uitdaging om te zien hoe dat zal gaan.”
Prijsvraag: Groeten uit …..
Ook deze zomer kan je genieten van de verzonnen reis langs watersteden in Nederland van Finny Thow. Finny is een reislustig klein huisje op wielen, dat samen met zijn vriend Bob Spacious de wereld ontdekt. Als je raadt waar hij is, kan je nog een gratis overnachting in een Tiny House van EcoCabins op BaseCamp IJmuiden winnen ook!
Finny en Bob, dwars door Afrika
Wil je meer lezen over de belevenissen van Finny en Bob? Dan kan je hier gratis het spiksplinternieuwe prentenboek downloaden, dat Marcel net heeft afgerond met Tiny Publisher/Klein Wonen Magazine: Finny en Bob, dwars door Afrika. Alle goede inzendingen maken ook nog eens kans op één van de drie gedrukte exemplaren van ‘Finny en Bob, dwars door Afrika’, die we als extra prijs uitloven. Zie ook deze blog over de prijsvraag.
Waar is Finny deze keer?
Antwoorden:
- Scheveningen
- Dordrecht
- Rotterdam
Begin september krijg je na de laatste ansichtkaart nog een keer alle vakantie locaties te zien en kan je de antwoorden opsturen. Dus houd de antwoorden goed bij en stuur ze naar ons na het laatste totaaloverzicht van zes bestemmingen in september.
Lijn zegt
is er nog plek voor een tiny house erbij?
dan kom ik graag eens kennismaken…
anders kom ik graag een keertje kijken als dat kan?!
mooi project!
Merlijn