Onderaan dit artikel vind je de derde vraag van de TinyFindy zomer prijsvraag, waarmee je een overnachting in een Tiny House kunt winnen!
Het was geen makkelijke start, maar het Tiny House project in Harderwijk lijkt nu toch heel succesvol te worden. Wat de bewoners betreft is het in ieder geval nu al geslaagd: ze wonen er heerlijk in hun unieke huisjes te midden van de wilde bloemen en de gemeentelijke pluktuin aan het Rappad. Maar voor het zover was dat de drie vrouwen hun Tiny Houses er mochten plaatsen moest eerst de buurt gerustgesteld worden.
Vooroordelen wegnemen
De gemeente Harderwijk heeft zich hard ingezet om een proef project met Tiny Houses te realiseren. De aanleiding was een informatiebijeenkomst over Tiny Housing, georganiseerd door Stadspartij Harderwijk Anders in januari 2017. Een geschikte locatie werd gevonden op een strook grasland aan het Rappad. Sommige buurtbewoners gaven echter te kennen dat ze minder gelukkig waren met de gekozen locatie.
Achteraf bezien, zoals dat wel vaker gaat, bleek dit grotendeels te berusten op misverstanden. Ze waren bang dat er een woonwagenpark zou komen, of dat er overlast zou zijn van off-grid installaties. De Tiny House bewoners hebben dit opgelost door de ontwerpen van hun Tiny Houses aan de buurt te presenteren in het nabij gelegen ontmoetingscentrum de Rietmeen. Angsten en vooroordelen werden weggenomen doordat de bezorgde buurtbewoners de toekomstige Tiny House bewoners konden ontmoeten (“jullie zijn eigenlijk heel normaal!”) en de plannen voor de moderne Tiny Houses konden inzien. Een creatieve oplossing die heel goed gewerkt heeft. Wanneer de corona maatregelen het weer toestaan willen de bewoners hun Tiny Houses openstellen op open dagen, speciaal voor de buurt.
Femke
Femke is de eerste bewoonster in de pilot. Ze heeft de informatiebijeenkomst in 2017 bezocht en zich direct aangemeld voor de pilot met de gedachte: “Dit kan nog wel een paar jaar gaan duren.” In eerste instantie waren er tien inschrijvingen voor het project waarbij de gemeente de selectieprocedure heeft uitgevoerd. Doordat gekozen is om het project helemaal off-grid uit te voeren, dus zonder aansluitingen op nutsvoorzieningen, zijn er aardig wat kandidaten afgevallen. Uiteindelijk zijn Demi en vrij kort geleden nog Pam uitverkoren om zich bij Femke aan te sluiten. Drie alleenwonende vrouwen, gezellig in een mini-buurtje met een goede balans tussen privacy en samen. En dat bevalt ze uitstekend.
Femke: “Harderwijk heeft alles. Het is te klein om echt een stad te zijn, maar heeft wel alle voorzieningen die je wilt.”
Femke woonde in Haarlem voordat ze naar Harderwijk kwam, maar heeft ook in Zwolle gewoond. Haar Tiny House is ontworpen door Menno van Woonpioniers en gebouwd door Liberté Tiny Houses. Ze heeft een aparte keuken in huis, omdat ze niet in de keuken wilde kijken vanuit haar woonkamer. Het moest ook echt een ‘huisje huisje” worden. Haar Tiny House is in mei 2020 geplaatst en op 1 juli 2020 is ze er in gaan wonen.
Demi
Demi komt uit Zeewolde en heeft Bouwkunde gestudeerd aan de Windesheim in Zwolle. Ze heeft haar Tiny House met de passende naam ‘DeMini’ zelf ontworpen en met hulp van haar vader gebouwd. Dat was een pittige klus omdat ze destijds ook nog even aan het afstuderen was. Uit school direct door naar de bouwplaats dus. Hoewel ze grondig theoretisch onderlegd was miste ze praktijkervaring. Maar zoals ze zelf zegt: “YouTube is your friend!”. Samen met haar vader hebben ze het huisje van top tot teen gebouwd en alle installaties zelf uitgezocht en geïnstalleerd.
Ook haar moeder werkte drie dagen in de week mee aan de bouw van het huisje, en in de weekenden vulde een heel bouwteam van vrienden de werkplaats in Zeewolde. Dat was nodig ook, Demi werkte met een strakke deadline: de aardappelschuur waar ze haar huisje bouwde moest weer op tijd voor de oogst opgeleverd worden. De bouw begon half februari 2020 en op 5 augustus ging het Tiny House op transport naar Harderwijk. Demi was toen helemaal op en heeft zelfs even een periode thuis moeten bijkomen van al het harde werk. Een verhaal waar veel Tiny House bewoners zich in herkennen, het is een enorm intensief traject om je eigen Tiny House te realiseren.
Demi heeft een SMA energie systeem wat ze als eerste in Nederland off-grid gebruikt. Met 6 x 400W zonnepanelen en 6,8 kWh lithium accu’s kan ze een groot deel van het jaar zelfs elektrisch koken.
Pam
De laatste die zich bij het project aangesloten heeft is Pam. Ze is Nederlandse maar heeft lang op Curaçao gewoond, waar ze na haar pensionering onder andere bij een kringloop organisatie werkzaam was. Ze heeft daar een scheepscontainer huis gebouwd en laat zich graag inspireren door de Amerikaanse Tiny House grondlegger Jay Shafer. Ook Pam heeft haar huisje zelf ontworpen en het heet Blenchi (papiamentu voor kolibrie). Het damp-open casco is gebouwd door Kjeld Metsemakers (Tiny House LinKje) en Jan-Willem van der Male (Tiny House Academy) en Pam is het momenteel zelf met hulp aan het afbouwen. Een collega op Curaçao bleek architect te zijn en heeft haar ontzettend goed geholpen met haar ontwerp.
Iedere Tiny House bewoner heeft weer andere wensen, zo wilde Pam absoluut geen ladder in haar huisje. Samen met haar collega is ze op zoek gegaan naar oplossingen voor bergruimte in de vloer van haar huis. Zo zit er aan weerskanten van het Tiny House een luik waardoor ze in een grote geïsoleerde opslagruimte onder haar douche en toilet ruimte kan komen. Haar keuken is ook gesitueerd op een verhoogd platform met een schuine hoek die speels aandoet en waardoor er meer ruimte is op de lager gelegen vloer. Om meer kastruimte te creëren lopen de keukenkastjes en de ruime kledingkast terzijde van het podium wel door tot op het lagere huiskamerniveau. Haar bed laat ze straks met een katrol systeem van het plafond naar beneden zakken wanneer ze wil slapen.
Pam: “Licht en ventilatie zijn heel belangrijk in een klein huis, er moesten bovenin het huisje in ieder geval voldoende ramen komen.” Haar uitgangspunten waren naast het gevoel van ruimte: basic, functioneel, zo veel mogelijk zelfvoorzienend en permacultuur.
Tijdelijk wonen
Het pilot project in Harderwijk is voor vijf jaar vergund. Na vier jaar zal er een evaluatie komen, bij succes mag de vergunning nog eens vijf jaar verlengd worden. Ondanks de initiële protesten uit de buurt is er niet een bezwaar ingediend op de omgevingsvergunning.
Wat een heerlijke plek hebben jullie, en wat zullen jullie het gezellig hebben samen! Hartelijk dank dat jullie ons een inkijkje in jullie Tiny Houses en leven hebben gegeven. We wensen jullie ontzettend veel woonplezier toe, en dat de vergunning maar tot tien jaar verlengd mag worden!
Prijsvraag: Groeten uit …..
Ook deze zomer kan je genieten van de verzonnen reis langs watersteden in Nederland van Finny Thow. Finny is een reislustig klein huisje op wielen, dat samen met zijn vriend Bob Spacious de wereld ontdekt. Als je raadt waar hij is, kan je nog een gratis overnachting in een Tiny House van EcoCabins op BaseCamp IJmuiden winnen ook!
Finny en Bob, dwars door Afrika
Wil je meer lezen over de belevenissen van Finny en Bob? Dan kan je hier gratis het spiksplinternieuwe prentenboek downloaden, dat Marcel net heeft afgerond met Tiny Publisher/Klein Wonen Magazine: Finny en Bob, dwars door Afrika. Alle goede inzendingen maken ook nog eens kans op één van de drie gedrukte exemplaren van ‘Finny en Bob, dwars door Afrika’, die we als extra prijs uitloven. Zie ook deze blog over de prijsvraag.
Waar is Finny deze keer?
Antwoorden:
- Amsterdam
- IJmuiden
- Vinkeveen
Begin september krijg je na de laatste ansichtkaart nog een keer alle vakantie locaties te zien en kan je de antwoorden opsturen. Dus houd de antwoorden goed bij en stuur ze naar ons na het laatste totaaloverzicht van zes bestemmingen in september.
Geef een reactie