‘Perifeer Nederland loopt verder leeg’ kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek onlangs. Bent u met me eens dat juist Zeeland, Limburg, Friesland, Drenthe en Groningen onze mooiste provincies zijn? Onze vakanties besteden we graag in één van deze parelprovincies, die zich kenmerken door mooie natuur, uitgestrekt groen en lage bebouwingsdichtheid. (Foto boven: Escape Traveller)
Toch trekt de jeugd er langzaam weg omdat er te weinig werk is. Ouderen en mensen met een lagere opleiding blijven achter. De opkomst van Tiny House bewoners biedt misschien nieuwe mogelijkheden voor het inrichten van deze regio’s en zou wel eens het begin kunnen zijn van een volksverhuizing naar het platte land.
Tiny House bewoners wonen en leven graag in een eenvoudige, duurzame woonruimte. Niet omdat ze moeten, maar omdat ze willen, laten ze zien dat je ook anders met elkaar en met je woonomgeving en de natuur kan omgaan. Door te kiezen voor kleine, vaak mobiele of off-grid woningen en besparen ze veel geld. En wat krijgen ze cadeau? Veel tijd om met elkaar en de natuur te leven. En daar liggen de kansen voor de parelprovincies. Groen genoeg, ruimte genoeg en kansen genoeg.
Parel provincies bieden veel interessante aanknopingspunten voor Tiny House bewoners. De gemiddelde grondprijzen zijn er het laagst en er is werk in de duurzame landbouw. Bedrijfsopvolging blijkt voor veel boeren nog altijd een groot probleem, dus de verwachting is dat er ook veel landbouwgrond beschikbaar komt voor her bestemming. De provincies bieden bijvoorbeeld mogelijkheden voor kleinschalige productiebossen of agroforestry en andere natuurprojecten. Guido Enthoven van het Instituut voor maatschappelijke innovatie zei hier recent het volgende over: “Een voorlopige inschatting is dat door het wegnemen van belemmerende regelgeving 20.000 hectare nieuw bos kan worden gecreëerd in combinatie met 60.000 Tiny Houses, bijvoorbeeld ten behoeve van starters, alleenstaanden, senioren of recreatie.” Lees hier het volledige verhaal: 60.000 Tiny Houses in het bos
Tiny House bewoners, die graag off-grid willen leven, kunnen dus een sleutelrol vervullen bij de creatie van nieuw bos. En de parelprovincies kunnen mooi het voortouw nemen.
Auteur: Ir. Marcel E. van Mierlo
Geef een antwoord