Dit artikel is geschreven in samenwerking met wozbezwaarhulp.nl.
Het is voor Tiny House liefhebbers steeds vaker mogelijk om een kavel te kopen en daarop een eigen Tiny House te bouwen of laten bouwen. De Tiny House beweging komt daarmee uit de experimentele fase, en dat is goed. Een grote meerderheid wil namelijk graag permanent in hun geliefde huisje kunnen wonen, op eigen grond zonder een houdbaarheidstermijn. Als je eigen grond en een eigen huis bezit komt de OZB-belasting om de hoek kijken. Hoe weet de gemeente nu de waarde van jouw tiny droomhuisje en wat kun je doen als het bedrag niet overeen blijkt te komen met de werkelijkheid? Dan kun je bezwaar aantekenen. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden en aandachtspunten, en lees je hoe je makkelijk bezwaar kunt aantekenen via www.zelfwozbezwaarmaken.nl.
WOZ en OZB
WOZ is een afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ geeft de waarde van je woning aan, op basis waarvan de hoogte van allerlei belastingen wordt bepaald. Een van die belastingen is de OZB: de Onroerende Zaak Belasting. Gemeenten bepalen ieder jaar de hoogte van de WOZ-waarde van je huis door een taxatie uit te voeren. Bij die taxatie wordt gekeken naar de grond en het gebouw. Het taxatieverslag is openbaar, dit kun je opvragen bij de gemeente. Ook kun je de WOZ-waarde van je eigen en andere woningen opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid.
De WOZ-waarde wordt opgetekend in een heffingsgrondslag en vervolgens krijg je een OZB-aanslag.
Onroerende zaken
Wat valt er nu precies onder onroerende zaken en wat niet? Voor je kavel is dit duidelijk, die kun je niet verplaatsen en is daarom onroerend. Als je huis op een vaste fundering staat en dus ‘duurzaam met de grond is verenigd’ is (artikel 3:3 lid 1 BW), dan is het onroerend goed. Het meubilair is dat niet, omdat je dat kunt meenemen als je verhuist. Kort gezegd: alles dat vastzit aan je huis is inbegrepen bij de WOZ-waarde van je huis. Installaties worden gezien als een bestanddeel van je huis, en worden zodoende bij de onroerende zaken gerekend.
Foto: auroracompany.pl.
Wat als je huis verplaatsbaar is?
Tiny Houses staan lang niet altijd op een permanente fundering. Ze kunnen op een trailer gebouwd zijn, of op een frame zodat ze met een dieplader verplaatst kunnen worden. Zijn deze huizen dan per definitie roerende zaken? Nee, zo eenvoudig ligt het niet. Daar komt het ‘Portocabin arrest’ om de hoek kijken.
Het Portocabin arrest
Op 31 oktober 1997 oordeelde de Hoge Raad in een procedure rond de vraag of een Portocabin, een verplaatsbare containerunit, duurzaam met de grond verenigd was. De Hoge Raad stelde dat een gebouw duurzaam met de grond verenigd kan zijn doordat het naar aard en inrichting is bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven. Daarbij is het niet van belang of het technisch mogelijk is om het gebouw te verplaatsen. De Portocabin in kwestie werd dus gerekend tot de onroerende goederen. Zie voor meer informatie:
Wanneer je Tiny House voor langere tijd bewoond is en het wordt niet continue verplaatst, dan is het naar aard en inrichting bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven. De eigenaar van de woning is dan in de regel ook OZB-plichtig.
Wanneer je huisje maar kort op een plek staan, bijvoorbeeld een paar maanden, dan ontvang je geen OZB-heffing maar mogelijk wel andere heffingen. Denk bijvoorbeeld aan afvalstoffenheffing en belastingen van het Hoogheemraadschap.
Het kan overigens zijn dat de gemeente jouw verplaatsbare Tiny House, ook al staat het meerdere jaren op dezelfde plek, toch ziet als roerende zaak. Het beleid hierop is nog vrij nieuw, weinig specifiek en iedere gemeente heeft de vrijheid zelf te bepalen hoe ze hiermee omgaat.
Tip: Het is altijd raadzaam om, wanneer je een WOZ-beschikking ontvangt, eerst vast te stellen of je huisje wel echt als onroerende zaak beschouwd kan worden.
De WOZ-beschikking klopt niet, wat nu?
Als de WOZ-waarde van je huis te hoog is, dan ga je ook te veel belasting betalen. Niet alleen OZB maar ook andere belastingen zijn dan te hoog. Het is dus belangrijk om kritisch te kijken naar hoe de WOZ-waarde tot stand is gekomen. Dit kun je doen door het taxatieverslag op te vragen bij de gemeentelijke website, daarvoor moet je met je DigiD inloggen zodat je bij je belastingaanslagen kunt komen.
Nu is het zaak om te controleren:
- Is alles dat is meegerekend wel echt onroerend (denk aan inboedel)?
- Zijn de onderliggende kenmerken zoals de afmetingen van de kavel en het huis correct?
Klopt het voor jouw gevoel niet? Dan kun je bezwaar aantekenen.
Foto: greencubehouse.com.
Zo kun je WOZ-bezwaar aantekenen
Je kunt rechtstreeks bij de gemeente bezwaar aantekenen. Dat kun je helemaal zelf doen, maar er zijn ook bedrijven die je daarbij kunnen helpen.
Let op: er zijn bedrijven die het WOZ-bezwaar volledig voor je doen, dit wordt aangeboden onder ‘no cure-no pay’ (NCNP). Je machtigt hen het bezwaar voor je in te dienen en het bedrijf krijgt een vergoeding van de gemeente als ze in het gelijkgesteld worden. Deze vergoedingen kunnen flink oplopen en worden betaald van gemeenschapsgeld. Bovendien heb jij niets meer te zeggen over de indiening wanneer je dit uit handen geeft aan een NCNP bedrijf. Bedenk goed of je dit wel echt wilt.
Een beter idee is om je bezwaar in te dienen via zelfwozbezwaarmaken.nl of WOZbezwaarhulp.nl. Het is makkelijk, bespaart je veel werk én het bespaart de gemeente geld wanneer jij gelijk blijkt te hebben. Deze websites zijn opgericht met het doel om een grote kostenbesparing te betekenen voor gemeenten. Gemeenten die aangesloten zijn bij zelfwozbezwaarmaken.nl of WOZbezwaarhulp.nl betalen een veel kleinere vergoeding per zaak dan wanneer het bezwaar via een NCNP bedrijf is ingediend.
De voordelen:
- Je hebt geen juridische achtergrond nodig, wel moet je goed op de hoogte zijn van je eigen gegevens.
- Je hoeft geen ellenlange vragenlijst in te vullen, drie vragen en je bent klaar.
- Wanneer je je bezwaar zelf indient via zelfwozbezwaarmaken.nl of WOZbezwaarhulp.nl, wordt je bezwaar dikwijls sneller in behandeling genomen dan wanneer je het aan een NCNP bedrijf uit handen geeft. De laatste vraagt standaard veel meer (onnodige) informatie bij de gemeente op, waardoor de gemeente er meer tijd aan kwijt is. De gemeente handelt daarom vaak liever eerst de gewone bezwaren af.
- Er worden geen kosten gerekend richting de gebruiker van zelfwozbezwaarmaken.nl of WOZbezwaarhulp.nl.
Je kunt makkelijk checken of jouw gemeente is aangesloten, nog niet alle gemeenten zijn dat.
Foto: Tinyecohouse.nl
Als je wint
Wanneer je in het gelijkgesteld wordt past de gemeente de WOZ-beschikking aan en stuurt je een uitspraakbrief. Deze wordt verrekend met je beschikking en aanslag(en) en doorgegeven aan de Belastingdienst en het waterschap. Verder hoef je niets meer te doen.
Meer weten? Ga naar:
Geef een antwoord