De kleine burg: een off-grid Tiny House community in Rotterdam
Het kost een paar jaar, maar dan heb je ook wat. Al in 2016 begonnen Tiny House bewoners van het eerste uur, Jan-Willem van der Male en Noortje Veerman, bij de gemeente Rotterdam te lobbyen voor een proefproject met Tiny Houses. In 2021 is dat er eindelijk gekomen en zijn de eerste Tiny Houses gearriveerd op de Keyenburg in het Zuiderpark in Charlois. Daar mogen ze tien jaar lang blijven staan en zo kunnen de bewoners de waarde van deze woonvorm laten zien.
Eerst ‘even’ winnen
Voordat het zo ver was moest de groep bewoners haar plekje zien te winnen, waarbij ze het op moest nemen tegen andere kandidaat groepen. De gemeente Rotterdam heeft goed nagedacht over hoe ze dit pilot project vorm wilde geven. Ze schreef een soort wedstrijd uit waarbij alleen verenigde groepen bewoners zich konden aanmelden. De groepen moesten een helder en uitgebreid plan indienen waarbij ze zich aan een flink pakketje regels moesten houden. Ze moesten aantonen nagedacht te hebben over hoe ze off-grid zouden gaan wonen, hoe ze zich zouden organiseren en wat ze voor de bredere gemeenschap willen betekenen.
‘Burg: een versterkte plaats van zeer geringe omvang’
De kleine burg
Tiny House community ‘De kleine burg’ is uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen en mag haar plan in tien jaar tijd uit gaan voeren. Het projectplan van de groep gaat over samen wijzer worden in een veranderende wereld met flinke uitdagingen. Samen een nieuwe vorm van wonen en leven ontdekken en door te experimenteren uitvinden hoe het beter kan. Eerlijker, socialer, duurzamer, gezonder. Om vervolgens die wijsheid te delen met een bredere gemeenschap, zowel tijdens als na afloop van het project.
Van Dordrecht naar Rotterdam
De vereniging De Kleine Burg bestaat uit 11 huishoudens in de leeftijd van 7 tot 60+. Er komen dus ook in totaal 11 Tiny Houses te staan aan de Keyenburg. De eerste 2 Tiny Houses konden al vlot geplaatst worden, omdat deze al bewoond werden in een tijdelijk Tiny House woonproject in Dordrecht. Het pioniersgezin van Erik Poldervaart kwam uit Dordrecht, ze hebben hun eigen Tiny House gebouwd. Leuk weetje: inmiddels bouwt Erik samen met twee buurmannen op professionele basis Tiny Houses, het drietal heeft zich verenigd in het bedrijf ‘De kleine klussers’. In de werkplaats van De Kleine Klussers zijn ook de Tiny Houses van Luciënne, Bas & Britt, Tom & Ella, Kevin & Silke en Bea & Frank gebouwd. Maar niet alle huisjes van De kleine burg ontstaan met hulp van De kleine klussers. Zo bouwen Ella en Thijs hun huis op de plek waar ze er de komende 10 jaar in gaan wonen.
Ella en Thijs bouwen hun Tiny House op locatie
Er is binnen de groep goed overleg geweest over de positie van de Tiny Houses op de locatie. Dat was nog een hele puzzel zoals je je misschien kunt voorstellen. Een van de bewoners heeft een plattegrond met een voorstel voor de indeling gemaakt, daarbij rekening houdend met de stand van de zon en de zonnepanelen op ieder huisje, de positie van ramen en voordeur, enzovoorts. Uiteindelijk is het plan naar ieders tevredenheid aangenomen. In het voorjaar van 2022 verwacht de groep dat alle Tiny Houses op de locatie zullen staan.
Off-grid en samen
Een eis van de gemeente was dat het project volledig off-grid zou worden uitgevoerd, dus zonder aansluitingen op nutsvoorzieningen en riolering. De groep heeft goed nagedacht hoe ze dit zo efficiënt mogelijk kunnen organiseren en wat ze daarin het beste samen of individueel kunnen doen. Regenwateropvang wordt per huisje gedaan in ondergrondse watertanks. Er komen twee grote helofytenfilters voor het zuiveren van afvalwater van alle elf de huisjes. Momenteel zijn de Tiny Houses nog even aangesloten op de riolering, maar het is de bedoeling dat de groep in twee jaar tijd een eigen zelfvoorzienend zuiverings- en afvoersysteem aanlegt.
Voor de energievoorziening heeft de groep gekozen voor individuele zonnepanelen, met een gezamenlijk accupakket. Dit heet een ‘smart grid’: de zonnepanelen leveren overtollige stroom aan een accubank die de groep in een gele zeecontainer heeft gesitueerd, waar ieder huis energie vandaan kan halen wanneer het nodig is. De container wordt met hout betimmerd zodat hij mooi opgaat in de groene omgeving van het parklandschap.
Voor de eerste bewoners was het echt pionieren geblazen, die woonden al op locatie terwijl de voorzieningen nog aangelegd moesten worden. Onder hen bevonden zich ook Erik en zijn gezin. Gelukkig is er goed contact met de buurt, iedereen is enthousiast over het project. Ook de mensen van het naastgelegen volkstuinen complex die de pioniers te hulp schoten in deze eerste periode. Bij hen konden de bewoners terecht om hun jerrycan met water te vullen, zolang de regenwatertanks nog niet geïnstalleerd waren. Inmiddels zijn de voorzieningen voor elkaar en wordt er volop ervaring opgedaan met het smart grid.
Open dagen
De groep is van plan om in het voorjaar te starten met open dagen. Deze zullen ze op hun website publiceren, dus hou die vooral goed in de gaten: www.dekleineburg.nl.
Foto: Erik Poldervaart
We wensen de bewoners van De kleine burg heel veel woonplezier toe! Dank dat we even bij jullie rond mochten kijken, we komen graag nog een keertje terug. Veel plezier en succes met alle off-grid avonturen!
Geef een antwoord