In het Zuidoosten van Groningen, op het terrein van een voormalige aardappelmeelfabriek, verrijst een unieke woonvorm: Ecodorp Land van Aine. Dit ambitieuze project, gestart door een kleine initiatiefgroep, heeft zich ontwikkeld tot een bloeiende gemeenschap van dertig volwassenen en zeventien kinderen. Uiteindelijk moet hier plek zijn voor honderd mensen, die samen bouwen aan een duurzame, sociale en ecologische toekomst.
Van visie naar werkelijkheid
De eerste plannen voor het ecodorp ontstonden ruim tien jaar geleden. Een groep van negen mensen, waarvan er zeven overbleven, werkte vijf jaar lang aan een uitgebreide visie en een solide juridische en financiële structuur. De zoektocht naar een geschikte locatie bleek een uitdaging. Drenthe, de oorspronkelijke voorkeursprovincie, viel af door de groeiende populariteit van de regio als woongebied. Uiteindelijk viel het oog op een terrein in Ter Apel, Groningen: een voormalig fabrieksterrein van 9,5 hectare, grotendeels groen en voor een klein deel bebouwd.
Met steun van de provincie en de gemeente werd een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Hoewel de grond deels vervuild was door het industriële verleden, bleek sanering mogelijk. Dankzij de constructieve samenwerking met zowel de gemeente als de provincie en de rentmeester van het terrein kon de groep het voor een symbolisch bedrag overnemen.

Een diverse gemeenschap
Wat begon als een kleine groep initiatiefnemers, groeide uit tot een diverse gemeenschap met uiteenlopende talenten. Er zijn technisch specialisten, zoals een off-grid expert en een hovenier met bouwervaring, maar ook mensen die zich richten op gemeenschapsvorming, educatie en creatieve activiteiten. Het ecodorp kent een sociocratische besluitvorming, waarbij verschillende kringen zich bezighouden met aspecten als bouw, voedselvoorziening en financiën.
Fenna en haar man, die eerder in Frankrijk woonden op een ecologische woongemeenschap, waren zo overtuigd van het goed voorbereide plan dat ze zich bij de groep aansloten. Inmiddels wonen ze in een woonwagen op het terrein, net als andere bewoners die wachten tot hun definitieve woningen klaar zijn.



Bouwen aan een duurzame toekomst
Momenteel is de gemeenschap druk bezig met het bouwrijp maken van het terrein en de aanleg van nutsvoorzieningen. Iedere bewoner draagt financieel bij aan de ontwikkeling, met een instapbedrag van 15.000 euro per huishouden. Dit geld wordt gebruikt voor het saneren van de asbestdaken van de fabriekshallen, het bouwrijp maken van de woonvelden en de aanleg van infrastructuur zoals elektriciteit en water.
De eerste woningen zijn vrijstaande huizen, variërend van circa 45 m² tot gezinswoningen van 80 tot 100 m². De volgende fasen van de bouw richten zich op geschakelde woningen en meer gemeenschappelijke ruimtes. Op het terrein is ook ruimte gereserveerd voor tien Tiny Houses, die er permanent mogen staan. Daarnaast kent het ecodorp een experimentele status, waardoor er geëxperimenteerd kan worden met diverse ecologische bouwvormen.

Samen leven en leren
Ecodorp Land van Aine draait niet alleen om duurzaam bouwen, maar ook om een sterk gemeenschapsgevoel. Er is een grote permacultuur moestuin, een voedselbos, en er worden kippen en paarden gehouden. De gemeenschap investeert in gedeelde voorzieningen zoals een gemeenschappelijke woonkamer en keuken, werkplaatsen in de loodsen en logeermogelijkheden voor vrijwilligers. Hoe beter de gezamenlijke ruimtes zijn geregeld, hoe kleiner de behoefte aan grote privéwoningen – een filosofie die perfect aansluit bij de Tiny House-gedachte.
Naast fysieke voorzieningen wordt er ook veel aandacht besteed aan sociale activiteiten. Er wordt gezongen, gedanst en gemediteerd, samen gekookt en gegeten. Samen met een actieve vrijwilligersgroep wordt er op het terrein altijd wel ergens gebouwd, getuinierd of geklust.


Een inspirerend voorbeeld
Ecodorp Land van Aine is een inspirerend voorbeeld van hoe je een duurzame woonomgeving kunt creëren met een sterke gemeenschapszin. Het proces vraagt om doorzettingsvermogen, creativiteit en samenwerking, maar de resultaten zijn veelbelovend. Het ecodorp laat zien dat het mogelijk is om buiten de gebaande paden te treden en een woonomgeving te creëren die niet alleen goed is voor de bewoners, maar ook voor de aarde.
Wil je meer weten over Ecodorp Land van Aine of ben je benieuwd hoe je zelf deel kunt uitmaken van dit bijzondere project? Bezoek dan de open dag op 17 mei, en of bezoek de website:
‘Aine”, een rijke naam…
Aine, een Keltische maangodin die echter sterk met de zomer verbonden is en pittig vurig en daadkrachtig is. In ónze associaties ontstond hiernaast het beeld van Aine als een sterke landman die vóór zijn land staat, het verzorgt, de hoeder is, het in harmonie met de natuur ontwikkelt en beschermt.
In het Gronings betekent Aine Eén en daarmee willen we onze verbindingen benadrukken, met elkaar, het land, de natuur, onze missie-visie maar vooral met het Grote Geheel waar we allen onlosmakelijk deel van zijn.’
Lees hier het hele verhaal over de naam van Ecodorp Land van Aine.

Afbeeldingen: Ecodorp Land van Aine en Marjolein Jonker
Geef een reactie