Een constructieve aanpak van je Tiny House
We hebben in juli 2020 al een inkijkje gegeven in de wereld van Tiny House funderingen: Op een solide fundering kan je bouwen. Het is tijd voor een volgend hoofdstuk: Hoe pak je de bouw van je huisje constructief aan?
Houtskeletbouw
Als je zelf een Tiny House gaat bouwen is de keuze voor hout snel gemaakt. Het is een vorm van bouwen, die flexibel is en relatief eenvoudig aan te leren, als je handig bent en van aanpakken houdt. Houtskeletbouw, ook wel HSB genoemd, maakt gebruik van houten frames in combinatie met multiplex platen. Het framewerk zorgt voor de draagstructuur en het plaatwerk voor de stabiliteit.
Jan-Willem van de Male is, samen met Noortje Veerman, initiatiefnemer van Tiny House Academy en zelf bewoner en bouwer van een eigen Tiny House. Hij legt de principes van Houtskeletbouw uit:
“Het houten frame is gemaakt van stijlen en regels. Een stijl is een staande balk en een regel is een liggende balk, die rust op de breedste kant. Als extra versterking is het soms nodig om dubbele balken en regels toe te passen. Bijvoorbeeld rondom raamkozijnen en langs de randen van een framewerk.”
“Ook kan het noodzakelijk zijn om ‘verzwakte’ plekken in de constructie van extra schoren te voorzien. Dit zijn diagonale balken tussen de staanders en liggers, die ook extra stabiliteit geven. De combinatie van vloer, wanden en dak moet uiteindelijk een sterke, stijve en stabiele constructie opleveren.”
Schil en binnenwanden
De principe-opbouw van stijlen, regels en beplating is voor alle bouwdelen gelijk. Jan-Willem voegt daar aan toe: “Bij Tiny Houses kan voor de gevel, afhankelijk van de gekozen constructie-opbouw, de buitenbeplating soms worden weggelaten. De buitenzijde van het framewerk kan bijvoorbeeld van een dampopen folie of houtvezelplaat worden voorzien. Daarop worden de latten aangebracht, die de gevel dragen. De isolatie komt tussen de balken van het framewerk te zitten.”
Een wand bestaat, net als de vloer, uit een plaat aan de buitenkant, framewerk en een plaat aan de binnenkant. “Verdiepingsvloeren pas je toe nadat de wanden zijn voorzien van de platen aan de binnenzijde. Je maakt dus een framewerk dat binnen de breedte van het huis past. Tussenwanden kunnen worden uitgevoerd worden als constructieve wanden of eenvoudige scheidingswanden. Uitgevoerd als constructieve wanden hebben ze vaak dezelfde dikte als de buitenwanden en is er altijd aan beide kanten beplating, soms ook dubbele balken.”
Tips voor Tiny Houses on Wheels
Een aparte opgave is het bouwen van een Tiny House on Wheels (THOW). Jan-Willem zegt: “Bij THOW’s is het van belang het geheel zo lichtgewicht mogelijk te krijgen. Je kan denken aan zo min mogelijk dubbele balken (schoren zijn wel onmisbaar!), dunnere platen toepassen (nooit dunner dan 12 mm). Een lichtgewicht houtsoort toepassen zoals populierenhout, de dikte/hoogte van de balken in de buitenwanden reduceren, de afstanden tussen de balken (van vloer en dak) vergroten.”
Je moet natuurlijk altijd je Houtskeletbouw ontwerp laten beoordelen door een professionele constructeur. Wil je meer weten over dakbalken, spanten, vuistregels, contact met een constructeur en dimensioneren? Dan kan je dat vinden via deze link: Tiny House Academy Houtskeletbouw. In de lesmodule zitten ook 3D sketchup modellen, zowel voor standaard Houtskeletbouw als voor een Tiny House op wielen.
Geef een antwoord