Tiny House liefhebber Focco Duinstra is in januari afgestudeerd aan de opleiding Industrieel product ontwerpen aan de Hanzehogeschool Groningen (in samenwerking met Innovatiewerkplaats EnTranCe). Hij heeft zich tijdens zijn afstudeeronderzoek beziggehouden met een nieuwe modulaire en circulaire bouwwijze: “Hiermee kunnen snel en op een duurzame wijze Tiny Houses worden gebouwd.”
De jonge master heeft er altijd al van gedroomd om in een Tiny house te wonen:
“Lekker in de natuur wonen met een huis dat niet groter is dan hij hoeft te zijn. Daarom ben ik in 2020 samen met mijn Pake begonnen met het bouwen van mijn eigen Tiny house. Ik heb door het bouwen veel kennis op kunnen doen, die ik kon gebruiken in m’n afstudeeronderzoek.”
Afbeelding boven: de huidige woningmarkt.
Focco maakt zich zorgen over de woningmarkt: “Nederland kampt met een tekort aan woningen, waarbij de hoge vraag en het beperkte aanbod de prijzen doen stijgen en het moeilijk maken voor veel mensen om betaalbare woningen te vinden. Factoren die bijdragen aan het tekort zijn onder andere de bevolkingsgroei, toegenomen immigratie en een gebrek aan nieuwbouw. Dit heeft geleid tot een situatie waarin veel Nederlandse burgers uit de woningmarkt worden geprijsd en moeten concurreren voor een beperkt aantal beschikbare woningen. Het krijgen van een huis dat aan de behoeften van de zoeker voldoet, is niet langer het hoofddoel meer, gewoon een huis krijgen is belangrijker geworden.”
Afbeelding boven: de gewenste situatie.
Maar de enthousiaste Tiny House pionier ziet gelukkig oplossingen: “Tiny Houses kunnen een oplossing zijn voor de huidige woningnood, omdat ze een betaalbaarder en duurzamer alternatief bieden dan traditionele woningen. Tiny Houses zijn over het algemeen tussen 20 en 50 vierkante meter groot, wat ze een stuk kleiner en betaalbaarder maakt dan traditionele huizen. De kleine afmetingen van het huis laten ook meer ruimte over voor de natuur. Dit kan helpen om wonen toegankelijker te maken voor een breder scala aan mensen, inclusief degenen met lagere inkomens. Bovendien worden Tiny Houses vaak gebouwd met duurzame materialen, wat de milieubelasting kan verminderen. Daarnaast kunnen Tiny Houses mobiel zijn en op wielen worden geplaatst, wat het gemakkelijk maakt om ze naar verschillende locaties te verplaatsen. Dit kan helpen bij het aanpakken van de woningnood in gebieden waar grond schaars of duur is.”
Tijdens zijn afstuderen heeft de industrieel ontwerper het hele ontwerp- en ontwikkelproces doorlopen en kwam uit op het naar zijn idee meest veelbelovende concept: een modulair, circulair en duurzaam Tiny House.
“De huizen moeten op een duurzame manier worden gebouwd en moeten aan de behoeften van de toekomstige bewoners voldoen.” Hiervoor gebruikt Focco de 6P-methode, ontwikkeld door zijn afstudeerbegeleider dr. ing. Ron de Vrieze: “De 6P -methode maakt een associatieve verbinding tussen verschillende beoordelings- en wegingssystemen die verbonden zijn vanaf het niveau van menselijke behoeften tot het niveau van duurzame ontwikkeling. De 6P-methode kan gebruikt worden om meer bewustzijn te creëren van de spanningen tussen micro (ruimteniveau), meso (gebouwniveau) en macro (milieu-niveau) belangen en de spanningen binnen de niveaus zelf. De 6P-methode geeft dus meer inzicht in onderliggende patronen en relaties die het (on)evenwicht tussen verschillende factoren bepalen.”
Dit zijn de 6P entiteiten
Planet | Possibilities | People | Particularities | Potentials | Proliferations |
Aarde | Systeemgrens mogelijkheden | Mensen | Bijzonderheden | Potentiële bijdragen | Proliferatie (groei) |
Een van de wegingssystemen in de 6P-methode is het Open Building Protocol (open bouwen). Het protocol onderscheidt de volgende lagen in het ontwerp (van buiten naar binnen): de infrastructuur (dak, gevel, vloer), de installatie en technologie, de afscheiding (binnenwanden) en de inrichting. Focco ziet aanknopingspunten voor het ontwerpen van Tiny Houses: “Deze aanpak kan worden gebruikt als innovatieve aanpak voor het ontwerpen van een Tiny House. Het Open Building Protocol is een reeks richtlijnen voor het ontwerpen en bouwen van gebouwen die aanpasbaar, duurzaam en gemakkelijk te veranderen zijn. Het Protocol benadrukt het gebruik van modulaire, uitwisselbare componenten die gemakkelijk op de bouwplaats kunnen worden gemonteerd en gedemonteerd. Dit biedt meer flexibiliteit en aanpasbaarheid in het ontwerp van een huis, evenals de mogelijkheid om in de toekomst gemakkelijk veranderingen of aanvullingen te maken.”
Focco beoordeelt frame bouw als de beste oplossing: “Een frame als kapstok voor de rest van het huis heeft het meeste potentie voor een circulair en modulair Tiny House. Door meerdere frames aan elkaar te koppelen kan de gebruiker de basisvorm van zijn huis creëren. Vervolgens kan de gebruiker kant-en-klare muur-, vloer- en dakpanelen aan het frame bevestigen, wat het makkelijk maakt om het huis in een later stadium uit te breiden of aan te passen. Door gebruik te maken van een universele maat voor de panelen, kunnen deze overal worden geplaatst. Er zijn verschillende opties voor de bevestiging van de panelen aan het frame.” Focco’s analyse van de verschillende opties geeft als beste uitkomst: Bevestiging van de panelen aan de binnenkant van het frame. De panelen vallen in dit concept binnen het frame en de binnen afwerking wordt apart aangebracht en loopt gelijk met de staanders van het frame. Hierdoor blijft er een normaal vierkant vlak over waar de gebruiker zelf vrij is om meubels te plaatsen.”
Nawoord Focco: “Naast het duurzame en aanpasbare ontwerp, moet een huis ook een gevoel van gemeenschap en samenwerking bieden. Het Open Building Protocol en de 6P-methode bevorderen de deelname van lokale gemeenschappen en individuen in het ontwerp- en bouwproces, waardoor een gevoel van gezamenlijke eigendom en verantwoordelijkheid voor de leefruimtes ontstaat.”
Wil je meer weten over Focco’s onderzoek? Hier vind je de volledige afstudeerscriptie
Geef een antwoord