Je moet er toch niet aan denken: schade aan je Tiny House. Er waait een tak op je dak, je krijgt lekkage, een gebroken ruit, vlam in de pan.. een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoewel de herstel- of vervangingskosten waarschijnlijk mee zullen vallen in vergelijking met een grotere woning, zijn het uitgaven waar je niet op zit te wachten. Je Tiny House goed verzekeren geeft je rust, wetende dat wanneer er schade mocht zijn, de kosten voor reparatie of vervanging gedekt zijn.
Maar welke verzekeringen heb je dan nodig, en is het wel zo makkelijk om je Tiny House te verzekeren? Laten we daar eens naar kijken.
Niet moeilijk
Het verzekeren van een Tiny House is in principe niet veel anders dan het verzekeren van een regulier huis. Dit geldt onder de voorwaarde dat je huisje voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, voorheen Bouwbesluit 2012) en je een omgevingsvergunning hebt voor de bouw. Een Tiny House is een volwaardig woonhuis, alleen compacter. Wat wel verschilt, is dat het meestal om houtbouw gaat. Verzekeringsmaatschappijen beschouwen dit als risicovoller, bijvoorbeeld vanwege brandgevaar. Omdat houtbouw en bio-based bouwen steeds populairder worden, zullen verzekeraars hier echter ook in mee moeten gaan.
Iedere verzekeringsadviseur kan je helpen aan een verzekering voor je Tiny House. Wel is het belangrijk dat duidelijk is dat het om een volwaardige woning gaat, en geen recreatiewoning, vooropgesteld dat je er ook daadwerkelijk in woont. Wanneer je je Tiny House als recreatiewoning verzekert en later blijkt dat je er permanent woont, kan dit bij het uitkeren van schade een probleem vormen.
Foto boven: Huisje van Hout
Drie in één
Om je huis zelf en alles wat er aan vast zit te verzekeren, heb je een opstalverzekering nodig. Voor alles wat los in en vaak ook om je huis zit, zoals tuinmeubilair, is het handig om een inboedelverzekering te hebben. Daarnaast heb je ook een aansprakelijkheidsverzekering nodig, zodat je verzekert bent voor schade die jij onverhoopt bij anderen veroorzaakt. Dat heeft op zich niets met je Tiny House te maken, maar deze drie verzekeringen worden wel vaak in één adem genoemd. Een compleet pakketje dus: de woonverzekering. Wel zo makkelijk.
De opstalverzekering
Hoe klein je Tiny House ook is, schade aan je huis kan iedereen gebeuren en de kosten voor het herstel kunnen flink oplopen. Die schade wordt gedekt wanneer je een opstalverzekering hebt. Maar wat is een opstalverzekering precies? Een opstalverzekering dekt dus schade aan je huis die van buitenaf wordt veroorzaakt. Dit omvat schade aan alle vastzittende onderdelen van je tiny house, zoals de badkamer, (inbouw)keuken en vloeren. Alles wat los in je huis aanwezig is wordt niet gedekt. De kruimeldief die je aan de wand bevestigd hebt wordt ook beschouwd als inboedel.
Bij een opstalverzekering kun je vaak kiezen uit verschillende opties of dekkingen, zoals het meeverzekeren van glasschade of saneringskosten. Saneringskosten zijn de kosten die gemaakt worden voor het opruimen, verwijderen, of herstellen van verontreiniging of schade aan je huis. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van milieuschade na een brand of lekkage. Je kunt saneringskosten meeverzekeren in je opstalverzekering om deze kosten te dekken.
Controleer de polisvoorwaarden zorgvuldig om te weten welke schade gedekt is en welke niet. Een garantie tegen onderverzekering is ook een overweging waard; hiermee ben je verzekerd dat je je tiny house opnieuw kunt bouwen als het door schade onherstelbaar verloren gaat.
Foto boven: Dutch Wooden Houses
De inboedelverzekering
Voor alles wat los zit in je tiny house is een inboedelverzekering nodig, als je dat wilt. Misschien leef je zo minimalistisch dat de waarde van je inboedel te verwaarlozen is. Bedenk echter dat álles wat los zit in je huis onder de inboedel valt, inclusief die kostbare lithiumaccu’s. Het hoeft ook niet per se schade te zijn waardoor je kosten moet maken, inbraak en diefstal komt ook voor in Tiny Houses en wordt gedekt onder de inboedelverzekering. Controleer wel weer even goed de voorwaarden, er kunnen bijvoorbeeld eisen zijn voor wat betreft je hang- en sluitwerk.
Verzekerd zijn tegen schade aan je huis en bezittingen in je huis geeft je een veilig gevoel, zodat je in rust en met plezier in je Tiny House kunt wonen. De maandelijkse kosten zijn over het algemeen goed te overzien. Is een stuk gemoedsrust je dat niet waard? Het blijft natuurlijk je eigen beslissing in hoeverre je je Tiny House verzekert. Met de informatie in deze blog kun je hopelijk een weloverwogen beslissing maken.
Geef een reactie