Het Westpark in Groningen is niet alleen een park, maar de thuishaven van vierentwintig Tiny Houses en hun bewoners. Ook andere groene burgerinitiatieven vinden er een plek waar ze kunnen floreren. Het is een prachtig voorbeeld van bottom-up gebiedsontwikkeling die grote ecologische en maatschappelijke waarde toevoegt aan de stad.
Groen en sociaal trekt aan
Wat in 2017 begon met een unaniem aangenomen motie in de Groningse gemeenteraad om Tiny Houses te faciliteren, komt nu tot bloei in het Westpark. Een initiatiefgroep van bevlogen Tiny House liefhebbers heeft de handen ineengeslagen en is in samenwerking met de gemeente hun vurig gewenste Tiny House wijk vorm gaan geven.
Naast de Tiny Houses vind je er inmiddels nog meer mooie groene initiatieven. Tuin in de stad was er al gevestigd, nog voor de eerste Tiny Houses het park ingereden werden. Je vindt er het voedselbos van PlukN, de scoutingclub, schooltuintjes en de waterskivereniging. Dit jaar komt er ook nog een regeneratieve zelfoogst tuin bij, De blije bodem genaamd, waar mensen zelf hun groente en fruit kunnen komen oogsten tegen een betaalbare prijs. Groen en sociaal lijkt nóg meer groen en sociaal aan te trekken. Het hele Westpark zoemt er van.
Lang traject
Een van de initiatiefneemsters van Tiny Houses Westpark is Ineke Kouwenhoven. Ze leidt ons rond over het terrein en vertelt met enthousiasme over het project. Het is inmiddels alweer zes jaar geleden dat Ineke op een bijeenkomst in Leek in contact kwam met Martijn Glas van GroenLinks Groningen, en hoorde over de plannen van de stad om een Tiny House project te starten. De motie hiervoor is door GroenLinks in samenwerking met Partij voor de Dieren ingediend, en raadsbreed aangenomen. Zo zie je maar weer, ook al is er brede steun voor een Tiny House project in de gemeenteraad, toch moet er vaak nog heel wat water onder de brug door voor er eindelijk gewoond kan worden. Maar het is gelukt.
Tien jaar wonen
De bouw van haar eigen Tiny House is in juli vorig jaar begonnen en sinds januari woont ze dan toch eindelijk zoals ze graag wil wonen. Na twaalf keer verhuizen is dat een verademing, hier hoeft ze de komende jaren niet meer weg. De gemeente heeft een omgevingsvergunning verleend voor tien jaar, de huurovereenkomst is vorig jaar getekend. Buren hielpen Ineke met het isoleren van haar woning die ze als bouwpakket heeft gekocht. Er is veel bereidwilligheid om elkaar te helpen op het Westpark.
Het Tiny House van Ineke Kouwenhoven
De Tiny Houses zijn op alle nutsvoorzieningen en riolering aangesloten. De kosten waren voor de bewonersgroep die zelf heeft meegewerkt aan de aanleg.
Vereniging
Ineke is een van de bestuursleden van de vereniging Tiny Houses Westpark. De vereniging heeft de werving en selectie van de bewoners zelf uitgevoerd en nu bijna alle Tiny Houses er staan, is er tijd om zich op andere zaken te richten. Zoals het sociale gebeuren in de kersverse wijk. Er zijn VrijMiBo’s en er wordt samen geklust. Er wordt bijvoorbeeld een heus buurtcentrum gebouwd, gedeeltelijk uit restmateriaal van een onbewoonbaar verklaard pand elders in de provincie. Dat is nog eens circulair bouwen.
Kruisbestuiving
Het Westpark trekt natuurliefhebbers, aanpakkers en verbinders aan, als bijen op de honing. Tuin in de stad faciliteert met haar prachtige grote stro-leem gebouw vergaderingen en gezamenlijke etentjes, de initiatiefnemers van het voedselbos werden zo enthousiast van het Tiny House project dat ze er zelf zijn gaan wonen. Het zal niemand verbazen als de bewoners straks kind aan huis zijn in de zelfpluktuin en vrijwilliger worden bij de scouting. En zo kan het dus zijn, wanneer gemeenten burgers met dergelijke prachtige initiatieven de ruimte geven. Een dikke duim omhoog voor Groningen!
Dankjewel Ineke en alle andere bewoners van Tiny House Westpark en Tuin in de stad, voor de gastvrijheid, de heerlijke lunch en jullie positiviteit! We wensen jullie nog jarenlang ontzettend veel plezier in jullie prachtige park!
Marjon zegt
Wat een goed verhaal Marjolein.. Een mooi breed verslag van hoe alles hier in Westpark met elkaar samenkomt.. In het echt is het nog veel leuker en fijner.. vooral het samenwerken aan een wijkje mogen vormgeven, met uiteraard de nodige hobbels en uitdagingen in het proces. In oktober gaan we weer verder met de groencommissie om verder te “bouwen” aan het groen in ons wijkje. We planten meer bomen en struiken aan wanneer het groeitechnisch kan voor het plantgoed en waar onze financiën het toelaten.. De ene bewoner is wat groener, de ander wat technischer, zo hebben we van alles in huis..
Marjolein Jonker zegt
Wat fijn Marjon! En wat zijn jullie een goed voorbeeld voor andere gemeenten. Dat is geweldig! Heel veel plezier met alle activiteiten en met het buitengewoon wonen!