Kleine woningen duiken op steeds meer plekken in het land op. Op het eerste gezicht lijken al deze woningen grotendeels hetzelfde: een klein huisje voor 1, 2 of zelfs meer personen. Maar toch zit er veel verschil tussen Tiny Houses en Microwoningen. Drie pioniers in de kleine-woningen-sector vertellen hoe het zit!
De eerste Microwoning.com woning is afgelopen jaar geplaatst in een tuin in Gouda.
Vanwege de wooncrisis kiezen mensen graag voor een ‘maatje minder’. Daarnaast wordt duurzaamheid steeds populairder en stijgt het aantal huishoudens van 1 of 2 personen. Ondanks de grote behoefte aan kleine huizen is er op dit gebied nog een grote onwetendheid bij particulieren, huurders en gemeenten. Daarom sloegen Microwoning.com, Marjolein in het klein en Tiny.nl de handen ineen: ze ontwikkelden een infographic over het verschil tussen Tiny Houses en Microwoningen.
Grote verschillen in klein wonen
Dat het beide kleine woningen zijn, is inderdaad een overeenkomst. Maar daarbuiten verschillen ze behoorlijk van elkaar. Om te beginnen is het doel een belangrijk verschil: met Microwoningen wordt een onbenut stuk grond bewoonbaar gemaakt en worden de vergunningsaanvragen door Microwoning.com gedaan. Tiny Houses daarentegen worden op de daarvoor bestemde plekken geplaatst, of de eigenaar regelt zelf grond en een vergunning. Het huisje is helemaal je paleisje.
Daarbij is de doelgroep een belangrijk punt: Tiny House bewoners kiezen bewust voor een bepaalde lifestyle die de woning mogelijk maakt, een lifestyle die vaak samenhangt met het nastreven van een kleinere ecologische voetprint, terwijl op Microwoningen voornamelijk jongeren, ouderen en spoedzoekers afkomen.
Deze twee voorbeelden zijn slechts een greep uit alle verschillen.
Verplaatsbare Tiny Houses op een demo-locatie van Tiny.nl.
De juiste keuze
De infographic maakt alles duidelijk: ,,Dit is met name belangrijk voor gemeenten, zodat ze weten welke doelgroep ze bedienen met de keuze voor een bepaalde kleine woonvorm. Natuurlijk hopen we dat er meer ruimte komt voor zowel Microwoningen als Tiny Houses, zodat mensen kunnen kiezen wat bij ze past,” aldus Tiny house-pionier Marjolein Jonker.
Een permanent Tiny House op fundering in Leeuwarden, Tiny House Techum.
De plannen van het Rijk zijn ambitieus: in 2023, 2024 en 2025 moeten er circa 87.000 extra woningen per jaar worden gebouwd om het tekort in Nederland weg te werken. ,,Kleine woningen, die snel en makkelijk te plaatsen zijn, kunnen helpen dit doel te halen”, vertelt Tiny.nl directeur Ralph de Boer. ,,We hopen dat we met onze initiatieven om kleiner te wonen een steentje kunnen bijdragen aan deze wooncrisis.”
“We moeten kritisch kijken naar ons grondgebruik om de steeds maar groeiende vraag naar kleinere woningen te kunnen vervullen. Welke woning ook bij je past: kleinere woningen zijn de toekomst”, vertelt Microwoning.com oprichter Matthijs Rolleman tot slot.
Download de infographic hier als pdf:
Geef een antwoord