Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een Tiny House kopen. Hoe pak je dat aan? Zijn er speciale makelaars die een Tiny House voor je kunnen vinden? Hoe verloopt het koopproces, en is er een koopcontract nodig? Dit zijn allemaal vragen die opkomen wanneer je je zinnen hebt gezet op een Tiny House. We helpen je graag op weg.
Allereerst is het handig om te weten wat je precies gaat kopen. Wil je een verplaatsbaar Tiny House zonder grond, waarvoor je zelf een kavel hebt of nog gaat zoeken? Of een Tiny House inclusief grond? En is die grond dan in eigendom, of huur je een kavel van de gemeente of een particulier? Of je wel of niet een makelaar inschakelt, hangt af van het antwoord op deze vragen.
Het aankopen van een Tiny House met grond
Het kopen van een Tiny House inclusief koopkavel is eigenlijk niet anders dan het kopen van een reguliere woning. Je kunt hiervoor dus ook bij een makelaar terecht, al is het aanbod in Tiny Houses nog beperkt. Het is handig om naar een makelaar te gaan in de omgeving waar je wilt wonen. Als je bijvoorbeeld een Tiny House in Alkmaar zoekt, ga je naar een makelaar in Alkmaar. Dit is slechts een voorbeeld; momenteel zijn er nog geen permanente Tiny Houses in Alkmaar. In andere plaatsen, zoals Almere, Beuningen en Leeuwarden, zijn er wél mogelijkheden.
Een makelaar kan je adviseren over de hoogte van je bod om kans te maken op je droomhuisje en begeleidt je bij het aankoopproces.
Het aankopen van een Tiny House zonder grond
Als je een Tiny House zonder grond wilt kopen, dan komt daar meestal geen makelaar aan te pas. Oneerbiedig gezegd is het een beetje alsof je een caravan of camper koopt, ook al ga je erin wonen. Er is geen standaard koopcontract, maar het is wél aan te raden om er een op te laten stellen. Het gaat immers om een flinke som geld, en het is prettig om terug te kunnen vallen op afspraken over eventuele verborgen gebreken. Op de website van de Vereniging Eigen Huis kun je een voorbeeldkoopcontract downloaden en aanpassen aan jouw situatie.
Soms kun je een Tiny House kopen en de grond voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld tien jaar, huren. Er zijn makelaars die dit aanbieden. Het Tiny House is dan nieuw en vaak nog aanpasbaar aan je wensen.
De voordelen van het inschakelen van een makelaar
Een makelaar heeft een goed beeld van de markt en kan je adviseren en voor je onderhandelen. Hij of zij kan meegaan naar bezichtigingen en weet waar je op moet letten bij het beoordelen van het Tiny House. Bovendien word je goed begeleid bij de administratieve afhandeling van de koop.
Daarnaast kan een makelaar je soms extra voordelen bieden, zoals een gratis waardebepaling van je huidige woning. Dit helpt je om een goed beeld te krijgen van je budget voor je nieuwe Tiny House.
Het inschakelen van een makelaar kost uiteraard geld, meestal een percentage van de aankoopsom. Het is mogelijk om een Tiny House zonder aankoopmakelaar te kopen, maar een makelaar kan je veel werk uit handen nemen en zelfs geld besparen door kennis van de markt en het biedproces. Niet alle makelaars zijn echter even bekend met Tiny Houses, al neemt de bekendheid ermee steeds meer toe.

Waar vind je de Tiny Houses?
Tiny Houses die te koop staan, vind je natuurlijk op TinyFindy. Steeds meer makelaars maken gebruik van ons platform. Daarnaast kun je op Funda kijken en lid worden van het Register van (aspirant) Tiny House-bewoners, een nieuwsbrief over Tiny House-woonmogelijkheden van Marjolein in het klein.
Tiny Houses met grond worden steeds vaker aangeboden, en steeds meer gemeenten bestemmen bouwkavels speciaal voor Tiny Houses. Ook worden er soms nieuwe, groene woonwijken ontwikkeld waarin een aantal Tiny Houses zijn opgenomen die de ontwikkelaar verkoopt. Voorbeelden hiervan zijn:
- De Besloten Wal in Leek
- De Kwekerij in Doetinchem
- Wonen in ’t Groen in Heinenoord
- Teylerspark in Nieuwveen
- Hart van Vrouwenakker in Vrouwenakker
- E-veld in Terheijden
- De Bunders in Heesch
Zoals je ziet, zijn er steeds meer kansen!
Foto credits: Depositphotos.com, BlueMonque, Tiny Living Solutions, Liberté Woodscapes
Geef een reactie