Onder de radar wonen in je Tiny House
In de vorige blog heb je kunnen lezen welke regelgeving om de hoek komt kijken bij het legaal wonen in een Tiny House. De legale route werpt voor sommige mensen een flinke drempel op en er zijn mensen die daar geen zin in hebben. Je kunt ook een alternatieve route nemen en het ‘gewoon gaan doen’, zonder toestemming te vragen.
Er zijn duizenden mensen die niet geheel volgens de regels van de wet wonen in Nederland, zoals we dat noemen: ‘onder de radar’ van het gezag. Voor de volledigheid willen we daar ook wat aandacht aan besteden hier op TinyFindy, zodat je op de hoogte bent van de opties. De blog is bedoeld om informatie te verschaffen en zeker niet om aan te moedigen om onder de radar te gaan wonen.
Disclaimer
Eerst even een disclaimer: wanneer je onder de radar woont en je dus niet aan de geldende regelgeving rond wonen houd, ben je illegaal bezig. We gaan je dus niet adviseren om dat te doen.
Bovendien zijn we bij TinyFindy voorstander van legaal wonen waar het gaat om wonen in een Tiny House, omdat we geloven in deze woonvorm en van mening zijn dat iedereen die dat wil legaal in een Tiny House zou moeten kunnen wonen. Stichting Tiny House Nederland zet zich hard in om dat mogelijk te maken. Hoe meer mensen legaal in een Tiny House wonen, des te sneller wordt deze woonvorm geaccepteerd.
Wonen bij de boer
Ok, dan nu de opties en aandachtspunten. Je kunt gewoon op zoek gaan naar een plekje voor jou en je Tiny House, bijvoorbeeld bij een boer. Of bij mensen met een groot stuk land: weiland, tuin of anders. Als de eigenaar het goed vindt, kun je dan gewoon je huisje er neerzetten en gaan wonen. Zolang de buren niet klagen en er niet per ongeluk een oplettende ambtenaar voorbij fietst en je huisje ziet staan, komt oom agent niet handhaven. Goed contact vooraf met de buren is dus aan te raden.
Je kunt ook proberen of je op een camping mag wonen in je Tiny House. Veel campings zijn niet het hele jaar open, dus daar moet je even goed op letten. En in sommige gevallen moet je een bepaalde periode de camping verlaten, al mag je huisje blijven staan. Dat kun je oplossen door een maandje of twee te gaan reizen, er zijn mensen die dat zo doen. Je bespaart immers flink geld met de lage woonlasten en die wintermaanden in Nederland zijn toch al niet heel gezellig.
Foto’s: log house study Hans Liberg, Architect: Piet Hein Eek
En mijn inschrijving dan?
Ja, daar heb je het knelpunt(je) te pakken. Waar schijf je je dan in? We hebben her hier over inschrijving in de BRP, de Basis Registratie Personen. (zie ook: Legaal wonen in een Tiny House). Je kunt je bij vrienden of familie inschrijven, maar dit kan gevolgen hebben voor hun inkomen (uitkeringen, belastingen). Bovendien, we noemen het nog maar een keer, onjuiste inschrijving in de BRP is illegaal. Je kunt een kamer huren bij vrienden of familie, de Crisis en Herstelwet geeft hier mogelijkheden toe zodat het geen invloed heeft op hun inkomen. Je moet wel even netjes een huurcontract opstellen en tekenen en maandelijks het huurbedrag overmaken.
Je kunt ook een briefadres aanvragen bij je gemeente. Let op, dit is iets anders dan een postadres, dat echt alleen over je post gaat. Met een briefadres sta je ingeschreven in het BRP bij iemand anders, maar je woont er niet. Je geeft er mee aan dat de instanties je daar kunnen bereiken, je haalt daar je post op. Gemeenten geven een briefadres vaak maar tijdelijk af. Een half jaar of een jaar, hoewel verlenging mogelijk is. Het is best lastig om een briefadres aan te vragen, je moet aangeven waar je verblijft en je kunt alleen een briefadres aanvragen in de gemeente waar je verblijft. Makkelijker kunnen we het niet maken..
Wat past bij jou?
Wonen in een Tiny House kan op vele verschillende manieren. Het is belangrijk je af te vragen wat bij jou past. Kun je leven met de onzekerheid van onder de radar wonen? Met het feit dat je weggestuurd kan worden van je plekje? Meestal heb je toch minstens een maand de tijd om een nieuwe plek te vinden, maar voor veel mensen is dit een ernstig bezwaar. Bedenk goed wat voor jou werkt. Legaal wonen in een Tiny House kan absoluut, er ontstaan steeds meer plekken waar het wordt toegestaan.
Gemeenten staan er steeds meer voor open, maar ze hebben we een vraag vanuit de burgers nodig. Dus stap naar je wethouder duurzaamheid of wonen, en ga het gesprek aan als je graag legaal wilt wonen. Welke weg je ook kiest, zie het als een avontuur waarvan je veel kunt leren en geniet vooral ook van die nieuwe ervaringen, mensen en lessen. Het is misschien een cliché, maar de weg is echt belangrijker dan het doel.
Ine Willems zegt
Dankje Marjolein om de info hier te delen.
Ik ben nu inbouw in België met een tiny house en legaal wonen op lange termijn is voor mij belangrijk en dat levert wel wat uitdaging uit qua adres en plek vinden. Ik wil op lange termijn verandering brengen en daarom is het zo belangrijk om alle partijen erbij te betrekken en het gesprek aan te gaan. Dankje voor het voortouw te nemen in Nederland.
Warme groeten,
Ine Willems
Marjolein Jonker zegt
Hoi Ine, wat goed dat je er zo in staat! Dat is nodig, wil er iets veranderen. In België is het nog een stukje lastiger. Maar geef niet op, het kan! En graag gedaan hoor! 🙂 Groetjes, Marjolein
wild rose zegt
Bedankt voor deze informatie! Ik sta al 4 jaar met mijn Tiny House in een boomgaard in Belgie. De politie is zelfs langsgekomen om het huisje te controleren en polshoogte te nemen. Omdat ik er niet ingeschreven sta (wegens omstandigheden te ingewikkeld om hier allemaal te delen) kan het blijkbaar! Hartelijke groet!
Marjolein Jonker zegt
Graag gedaan! En sterkte met de toestand daar! Het klinkt wel heerlijk, je plekje in de boomgaard. Hopelijk kun je er nog een tijdje blijven!