Tiny Village Klein Zuidbroek in Apeldoorn
Eind 2019 schreven we over het Tiny House woonproject dat door de gemeente Apeldoorn ontwikkeld werd. Een Tiny House locatie voor tien huisjes met een looptijd van vijf jaar. In juni 2020 ging het project echt van start met de plaatsing van het eerste Tiny House. Het werd hoog tijd om eens polshoogte te gaan nemen in Apeldoorn! We gingen voor je op bezoek bij Mirrinte en Wouter die ons graag rondleidde in hun gezellige Tiny House community.
Klein Zuidbroek
Op het moment dat we er zijn staan er zeven Tiny Houses op het terrein, de achtste wordt in de loop van maart verwacht. De gemeente Apeldoorn heeft een stuk grond van ongeveer een hectare aangewezen als locatie voor een proef met Tiny Houses. Mooi gelegen aan de rand van Apeldoorn en naast het park Zuidbroek. Alleen de grond werd aangeboden, verder zijn er geen voorzieningen.
Naast het terrein staan de paarden in het weiland en je loopt zo het park in. Ieder Tiny House heeft ongeveer honderd m2 ‘eigen grond’. Er staan geen hekwerken, alleen groene erfafscheidingen zijn toegestaan. Mirrinte: “Het is een fijne plek, een beetje aan de rand van Apeldoorn maar met alle voorzieningen in de buurt.”
Offgrid wonen
Alle Tiny Houses in het project ‘Klein Zuidbroek’ zijn volledig ‘off-grid’: zelfvoorzienend in stroom en water en voorzien van composttoiletten en helofytenfilters. Het Tiny House van Wouter en Mirrinte is in juli naar Apeldoorn verhuist , het was daarmee het tweede Tiny House dat een plek kreeg in Apeldoorn. Het huisje is casco gebouwd in Almelo en het duo is het nu zelf aan het afwerken. Mirrinte herinnert zich: “Het was heel heet en droog in juli vorig jaar en er waren geen voorzieningen. Onze watertank bleef de eerste tijd nog leeg door de droogte, dus moesten we douchen met een gieter.”
Mirrinte voor haar Tiny House
Niet lang daarna heeft de groep bewoners besloten een put te laten slaan op het veldje. De waterkwaliteit is voldoende om als back-up te kunnen dienen wanneer er te weinig regen valt, het water wordt met name voor de moestuin gebruikt. Er is ook een stroompunt aangelegd voor back-up in de winter, wanneer de zon te weinig schijnt om alle huisjes van voldoende energie te kunnen voorzien. Offgrid wonen is al doende leren: zo ver mogelijk komen met de bronnen van de natuur, maar ook je realiseren dat je het daarmee niet 100% kunt redden.
Loting
Om in aanmerking te komen voor een plekje in het project konden aspirant bewoners zich vanaf december 2019 aanmelden bij de gemeente. Uiteindelijk deden zeventien deelnemers mee aan de loting, waarbij er tien plekken te verdelen waren. De gelukkige aspirant bewoners moesten daarna een plan voor hun Tiny House indienen dat werd getoetst op duurzaamheidscriteria als minimale uitstoot, circulariteit, materiaalgebruik en de energieprestatie. Vier van de tien deelnemers zijn uiteindelijk afgehaakt, waardoor de overgebleven bewoners een nieuwe werving en selectie procedure zijn gestart voor de laatste vier plekken in het project.
De bewoners zijn gemiddeld rond de dertig jaar oud. Er zijn drie alleenwonenden en verder alleen maar koppels. De eerste Tiny House baby in Apeldoorn is ook al onderweg: Bouke en Iris zijn in maart naar Zuidbroek verhuist en zijn in blijde verwachting. Ze hebben ook nog eens zelf hun Tiny House gebouwd, ga er maar aan staan!
Organisatie
De groep bewoners is goed georganiseerd. Ze hebben een terreincommissie, een moestuin commissie en ze organiseren iedere week een klusdag. Tijdens de klusdagen pakken ze gezamenlijk taken op om het terrein mooi te maken. Terwijl we over het terrein lopen zien we de fietsenstalling in aanbouw en zien we een groepje bewoners perenbomen planten. Binnenkort wordt begonnen met de aanleg van de moestuin.
Het ziet er in ieder geval heel gezellig uit en nu de lente en het werk aan de moestuin begonnen is, zal het alleen maar mooier worden. We wensen de bewoners van Tiny House Zuidbroek heel veel woonplezier en danken jullie voor de rondleiding en jullie tijd, in het bijzonder Mirrinte!
Geef een antwoord